Ще се реши ли Русия да използва ядрено оръжие

6519
Ще се реши ли Русия да използва ядрено оръжие
Снимка: Getty Images

Военната доктрина на Русия в голямата си част се опира на използването на ядрено оръжие. Но тук става въпрос не за непосредственото му използване на бойното поле, а за натиск на опонента чрез демонстриране на готовност за ескалиране. Експертите са на едно мнение само в това, че рискът от използването на ядрено оръжие е нисък, макар и не нулев, а приготовленията от страна на Москва за удар засега не са започнали - в противен случай те биха били забелязани от западното разузнаване. Журналистите от "Медуза.ио" са анализирали перспективите от реализирането на практика на ядрената стратегия на Русия, за която никой почти нищо не знае. 

Ядреното оръжие се разглежда като много важно част от цялата военна доктрина на страната. В това отношение между Русия и САЩ има много голяма разлика и тя възниква през 80-те години на миналия век в резултат на т.нар. "революция на точността", която превърна ядреното оръжие за Америка, ако не безсмислено, то съвсем не най-важния инструмент за принуда на противника. 

Руските военни, напротив - разглеждат ядрения арсенал (преди всичко нестратегически) като главен коз, който може да се противопостави на високотехнологичното оръжие на Запада. Тук най-важно е психологическото въздействие върху противника, докато не бъде сключен мир с "удовлетворяващи Русия условия."

В сравнение с тази задача непосредственото използване на ядрено оръжие отива на втори план. Преди конфликтът да достигне до този етап, според руската система на сдържане той трябва да преодолее много изисквания. На всяка стъпка ядреното оръжие или заплахата за неговото прилагане изпълняват своята роля. При това не изолирано, а заедно с други видове въздействие: неядрено високоточно оръжие, кибератаки, икономически мерки и т.н. 

При това цялата тази щателно разработена от военните стратези система изхожда от сценария за отбранителна война - когато няма съмнения в това, какво представлява и какво не цел, която е необходимо да бъде защитавана с повишаване на нивото на ескалация. Как може да се прекрои защитната стратегия в случай на агресивна война със завладяването на нови територии не е ясно. Не е ясно и това как именно висшето руско ръководство ще интерпретира теорията в реалността - досега дори най-малко спорните военни решения се взимаха далеч не "по учебник". 

Неопределеността е огромна, но именно тя е основната характеристика на системата на сдържане, тъй като в повечето случаи сраните целенасочено оставят възможност за интерпретиране на думите и действията. 

Експертите са единни по два въпроса:

Първо, макар рискът от използване на ядрено оръжие да съществува и да не е равен на нула, а от началото на войната в Украйна съществено да се е повишил, той все още не е прекалено висок. Той не е сравним с това, което заплашваше света по време на Карибската криза;

Второ, ако руското ръководство се реши да използва нестратегическо ядрено оръжие със сигурност това ще се разбере по-рано. А засега няма такава информация, което означава, че подготовката не е започнала. 

Дори хората, които от години изучават стратегията за използване на ядрено оръжие признават, че в тази област малко неща могат да се твърдят със сигурност. Проблемът е в това, че страните преднамерено се опитват да се въведат в заблуждение една друга, относно същинските си намерения, а опитът за реално използване на ядрено оръжие е ограничен до американските удари по Хирошима и Нагасаки. 

В какъв случай Русия може да използва ядрено оръжие? 

Това не е известно. 

За разлика от американските стратези руските очакват, че войната между най-големите ядрени държави ще се съпровожда с използването на ядрено оръжие. Съвременните руски военни, обаче, за разлика от по-старшите си колеги не смятат, че ограниченото използване на ядрено оръжие задължително трябва да доведе до неконтролируема ескалация. Те предполагат, че премереното използване на обикновено и ядрено оръжие не само е реално, но и ключов фактор за сдържане. Този подход не предизвиква възторг у военните теоретици, но се разглежда като принудителна мярка в условия, когато Русия осъзнава слабостта си. 

Русия смята ядреното оръжие за необходимо, тъй като психологическото му въздействие и ефект на сдържане не могат да бъдат заменени от обикновено.

Много от експертите са на мнение, че възможност от ядрен удар действително съществува. Според аналитика Матю Кронинг "ядрената заплаха е основна военна стратегия на Русия, вероятността от това Владимир Путин да даде заповед за нанасяне на ядрен удар по Украйна не може да бъде нулева."

Всъщност никой от експертите не смята, че заплахата е нулева, макар някои да предполагат, че мобилизацията би трябвало съществено да понижи вероятността от прилагането на ядрени сили. 

В действителност отчаяният Путин би могъл да се обърне към ядреното оръжие просто заради липсата на други варианти да спре разпада на армията си и това, което той смята за политически важен проект в Украйна. 

Путин безусловно знае, че всякаква употреба на ядрено оръжие ще повлече след себе си тежки и непредсказуеми последици.

Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?

На 21 септември руският президент Владимир Путин, в речта си за частичната мобилизация в Русия, отправи предупреждения за ядрени оръжия...

Ако Русия реши да използва ядрено оръжие коя ще бъде най-вероятната цел?

Това не е известно. Някои експерти предполагат вариант за демонстрационен удар над безлюдна местност, други смятат, че най-вероятен е удар по големи военни цели. При това да се намерят тези цели ще е трудно. Проблемът на демонстрационния удар е, че посланието може да е неясно. Такъв удар ще покаже, че Русия е готова да игнорира нормите, които налагат строга забрана за всякакво използване на ядрено оръжие, но все още е предпазлива, когато се стигне до използването на максимална взривна сила на това оръжие. 

Ако убедителността на взрива над безлюдна местност се строи недостатъчна на хората, взимащи решение, те имат широк спектър от алтернативи - както военни, така и мирни цели. 

Политическите, икономическите и военните цели често включват неядрени електроцентрали, административни (политически) центрове, граждански летища, автомобилни и жп мостове, пристанища, ключови икономически обекти, важни компоненти на отбранително-промишления комплекс, обекти на средствата за масова информация. 

Като цяло руската военна мисъл се стреми да избягва обекти на инфраструктурата, чието разрушение може да доведе до непреднамерен ущърб, например АЕЦ, тъй като това може да доведе до непреднамерена контраескалация от страна на противника. 

Как ще реагират САЩ и другите страни при използване на ядрено оръжие от страна на Русия?

Димо Гяуров: Има ли останал здрав разум в Москва, Путин си подпали чергата под краката

Не бива да изключваме възможността Владимир Путин да използва тактическо ядрено оръжие. Никой със здрав разум няма да натисне „че...

И това не е известно. Най-вероятно отговорът няма да е симетричен, т.е. няма да бъдат задействани ядрените сили на НАТО. 

Всички предупреждения на САЩ и техните съюзници засега имат общ характер, т.е. не разкриват конкретни стъпки, които ще бъдат предприеми в случай на един или друг вариант на прилагане на ядрено оръжие. Това е напълно съзнателна стратегия, която дава на Запада възможност за маневра. 

Според експерта Матю Кронинг два са вариантите за отговор: да се ожесточи настоящата политика (санкции, доставка на оръжие на Украйна и т.н.) или да се нанесе военен удар. За последното може да се използва или конвенционално, или ядрено оръжие. 

Всички експерти са съгласни с мнението, че САЩ и техните съюзници не трябва да отговарят с ядрен удар на ядрен удар от страна на Русия. 

Според бившият съветник на Байдън Колин Кал ответен ядрен удар би бил "огромна грешка, която ще лиши САЩ от морално превъзходство." По думите му много по-ефективно би било да се отговори с обикновена атака и да се настрои световното мнение срещу Русия за нарушаването на ядреното табу. 

Ще разбере ли по-рано светът за решението на Русия да приложи ядрено оръжие?

Съветникът по сигурността на Байдън: Ако Русия употреби ядрено оръжие в Украйна, ще е катастрофално за нея

Говорихме директно на много високо ниво с руснаците, че ще има катастрофални последици за Русия, ако използва ядрено оръжие в Украйна. ...

Вероятно да. САЩ и НАТО имат технически възможности да забележат приготовленията за привеждането на нестратегическо оръжие в бойна готовност, а Русия няма стимули да скрие тези приготовления.

Нестратегическите ядрени заряди не са в бойно дежурство, те се намират с специални хранилища и въвеждането им в експлоатация изисква подготвителни дейности. Всички експерти са категорични, че не е възможно приготовленията да останат скрити. 

Русия също няма никакви причини да скрива подобно нещо. Ако идеята е в това да се изпрати сигнал - съзнателно се изпраща сигнал. Това не означава, че посланието не може да се промени. 

Има ли в момента признаци за това, че решението за използването на ядрено оръжие от страна на Русия е взето?

Отговорът е кратък. До колкото може да се съди по съобщенията, позовавайки се на западното разузнаване или по-скоро на тяхната липса в качествени медии - не.

Симулатор показва как би изглеждала ядрена война между Русия и НАТО (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари