Ще загуби ли Русия космическата надпревара?

6756
Ще загуби ли Русия космическата надпревара?
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия губи космическата надпревара. Това казва в своя статия руското издание "Независимая газета".

Президентът Владимир Путин, който се срещна в Деня на космонавтиката с персонала на НПО "Енергомаш", отново призова да се направят "напълно нови стъпки в развитието на космическата индустрия". Вицепремиерът Юрий Борисов на свой ред вечерта, посветена на празника, говори за необходимостта от решаване на задачите "за възстановяване на космическата групировка в интерес на отбранителната сигурност на страната“.

Космическите кучета Белка и Стрелка (СНИМКИ)

Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда на съветския космически кораб „Спутник-5“, прототип на кораба &bdqu...

Обективните данни показват, че по отношение на функциите си орбиталната група на руските въоръжени сили в много отношения е по-слаба от подобни структури не само в САЩ и страните от НАТО, но и в развиващите се страни от Югоизточна Азия. Още през декември 2013 г., т.е. преди началото на санкционните действия срещу Руска федерация, бившият ръководител на "Роскосмос“, председател на Научно-техническия съвет на руските технологии Юрий Коптев, каза: "В количествен и качествен състав, особено в областта на дистанционното наблюдение на Земята, навигацията, метеорологията, специалните комуникации, Русия понастоящем е по-изостанала не само от САЩ и Европа, но дори и от Китай и Индия. Това, което имаме днес в орбита, не отговаря на съвременните изисквания."

Според Коптев, ако законодателно не предприеме редица мерки за увеличаване на количеството и качеството на собствените космически кораби, Руската федерация "ще се сблъска с неприятна ситуация през следващите години, когато повечето спътници в космоса няма да бъдат руски, а западни". То вече се случва, допълва агенция Фокус.

Както заяви генералният директор на "Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в края на миналата година, руската орбитална групировка през 2018 г. е нараснала с 8 спътника и възлиза на 156 граждански и военни сателита.

Според уебсайта на Union of Concerned scientists към 30 ноември 2018 г. Китай има в Космоса 284 сателита, а в САЩ има 849 сателита. Други държави притежават общо 672 спътника. В същото време Роскосмос по-рано съобщава, че към края на 2018 г. руската орбитална констелация от социално-икономически, научни и двуцелеви спътници включва 89 сателита. Може да се предположи, че броят на руските спътници, работещи в космоса в интерес на отбраната, не надхвърля 70–80 единици. Това заключение се потвърждава от данните за стартирането на спътници по указание на Министерството на отбраната. От 17-те спътника, пуснати в Русия през 2016 г., имаше само четири сателита с чисто военно предназначение. През 2017 г. от 19 устройства само 5 бяха пуснати в интерес на отбраната. През 2018 г. от 17 военни сателита бяха пуснати 7. И през 2019 г. от планираните 24 военни сателита ще бъдат пуснати само 4.

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив – филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи Международния ден на авиац...

Преди малко повече от година полковник Андрей Калюта, ръководител на космическия разузнавателен център на ВВС на Руската федерация, каза, че около 300 чужди космически кораба се използват във военната сфера, които се занимават с разузнаване на отбранителни съоръжения, икономически и научни институции, фабрики и др. в Русия. Според неговите данни "136 космически кораба принадлежат към чисто териториално разузнаване, 8 са предназначени за откриване на балистични ракети и ядрени експлозии от космоса, 85 сателита осигуряват военни комуникации, 60 са за сателитна навигация, 14 са предназначени за метеорологична подкрепа за войските. В допълнение, 85 военни експериментални спътника са в орбита.

Тези данни по никакъв начин не са съпоставими с количествените и качествените характеристики на орбиталната група на военните спътници на Руската федерация. Според различни несекретни източници Руската федерация далеч изостава от другите развити страни в създаването на космически системи за военна навигация и комуникации, дистанционно наблюдение на Земята и провеждане на видео и звуково разузнаване. Преди месец, на една от конференциите министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че "Русия трябва да създаде модерен военен космически сателит, с който ще бъде възможно да се получат най-точните разузнавателни и картографски данни".

Това се казва, очевидно, във връзка с изявленията, които Владимир Путин направи в своето послание към Федералното събрание. Държавният глава, както е известно, заявява след това, че "кардиналните промени в областта на комуникациите, навигацията и дистанционните системи на Земята изискват многократно увеличаване на възможностите на спътниковата констелация в Руската федерация". И, според ръководителя на Института за космическа политика Иван Моисеев, тези думи показват, че системната криза в руската космическа програма е официално призната.

Задачите по възстановяване на космонавтиката в Руската федерация бяха поставени по-рано. Те са изложени в Стратегията за развитие на ракетната и космическа индустрия, приета преди две години. Но, както се съобщава наскоро от медиите, позовавайки се на експертни източници, проблемите със заместването на вноса могат да забавят актуализирането на спътниковата система ГЛОНАСС, която сега работи главно в интерес на Министерството на отбраната. Беше казано, че руските спътници на тази система само до 2030 г. ще получат изцяло домашна електронна компонентна база. Така че да се говори за някои пробивни технологии при такъв темп на развитие на спътниковите констелации няма смисъл. В продължение на почти 10 години Русия не е успяла да стартира спътникова система, предназначена за високоточни геодезически измервания.

Историческо: За първи път направиха снимка на черна дупка (ВИДЕО)

За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка на черна дупка. Това може да доведе до ревюлюция в познанията ни за тези е...

"Повече от 20 години създаването на система от космически сателити, предназначени за откриване на космически ракети, е спряно в Руската армия, само няколко сателита, способни да извършват визуално и електронно разузнаване, са пуснати в орбита, докато повече от сто единици работят в страните от НАТО и САЩ, заяви военният експерт, генерал-лейтенант Юрий Неткачев. В това състояние на нещата, смята генералът, военните заплахи, свързани със започването на "звездни войни", нарастват за Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари