Швеция и Финландия в НАТО: Поредните лоши новини за Владимир Путин

10786
Швеция и Финландия в НАТО: Поредните лоши новини за Владимир Путин
Снимка: Kremlin.ru

В четвъртък финландският президент Саули Нинийстьо и министър-председателката Сана Марин направиха съвместно изявление, в което призоваха за присъединяване към НАТО "без отлагане". Очаква се документите за присъединяване да бъдат подадени официално следващата седмица. 

Швеция се готви да последва примера на Хелзинки, като подаде молба за членство в НАТО следващата седмица. Външната министърка Ан Линде заяви, че Стокхолм ще отчете оценката на Финландия за присъединяването. Очаква се правителството на премиерката Магдалена Андершон да подаде молба още в понеделник.

Берлин: НАТО е отбранителен съюз и винаги ще остане такъв

НАТО винаги ще имат отбранителен характер. Това заяви германската първа дипломатка Аналена Бербок в неделя в разговор с журналисти в Бе...

Според разпространен в петък доклад на шведското правителство, изготвен от министри от правителството и членове на различни парламентарно представени партии, страната би имала полза от членството в Алианса.

Какво ще направи Москва?

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия, коментира в. “Гардиън” в редакционна статия, цитирана от БТА. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало.

Финландия и Швеция са пресметнали, че Русия е прекалено въвлечена в конфликта с Украйна. Това им дава възможност да предприемат действия за присъединяване към Алианса, смята Андреа-Кендъл Тейлър, изследовател от Центъра за нова американска сигурност.

За разлика от реакцията на Москва в предишни случаи, когато съседна страна опита да се присъедини към НАТО, като Грузия през 2008 г., Москва вероятно ще прибегне към дезинформация, кибератаки и други провокации. Възможно е и Русия да заплаши да спре доставките си на газ за Хелзинки, но относително малка част от финландската енергийна кошница зависи от газа, което означава, че ефектът от подобно решение няма да бъде толкова тежък за Финландия.

САЩ ще подкрепят Швеция и Финландия, ако бъдат атакувани преди влизането им в НАТО

Съединените щати ще могат да предоставят необходимата подкрепа на Финландия и Швеция, ако имат нужда от нея, преди да се присъединят къ...

Ако помни историята, Русия няма да се опита да започне нашествие във Финландия, съгласен е и консервативният британски в. "Телеграф", който напомня за големия брой жертви, дадени от СССР в Съветско-финландската война от 1939 година. Тази война е оформила финландската отбранителна доктрина и страната има дългогодишен опит с Русия.

Още: Какво ще стане, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече заяви, че е прекалено рано да се каже какъв ще бъде отговорът на Руската федерация: “Всичко ще зависи от това в какво ще се изразява този процес на разширяване, доколко ще се придвижва военната инфраструктура, приближавайки се към нашите граници”.

Още в четвъртък Дмитрий Полянски, първи заместник на постоянния представител на Москва в ООН, предупреди, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и разполагането на подразделения на Алианса на тяхна територия може да направи тези страни потенциални военни цели за Русия, пише агенция “УНН”. Той направи това изявление в интервю за британското онлайн-издание UnHerd News. За Кремъл НАТО е враг, така че с включването си в пакта те се превръщат от неутрални страни в част от врага, подчерта дипломатът.

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, отправи остри критики срещу вероятното разширяване на НАТО. "Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", предупреди той в Телеграм. "Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война", добави Медведев.

Путин към Финландия: Ще сгрешите, ако се откажете от политиката си на военен неутралитет

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността н...

Руското външно министерство от своя страна заяви, че Русия "ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност". Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид "отговорността и последствията от подобно решение".

Какви точно ще са последствията?

Руският военен експерт Иван Коновалов, директор на Фонда за съдействие на технологиите на XXI век, присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да промени особено баланса в региона. “Швеция винаги е била фактически страна от НАТО”, обясни той. От своя страна Хелзинки, дори в случай на присъединяване към Алианса, ще се постарае да избегне изостряне на отношенията с Москва. С тази цел те няма да позволят разполагане на инфраструктура на пакта на своя територия, смята той. “Защото те прекрасно знаят колко рисковано е това в отношенията с Русия”, подчертава военният експерт.

Още: Рогозин намекна за "Сармат" в контекста на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Програмният директор на клуб “Валдай” Иван Тимофеев от своя страна обаче смята, че присъединяването на двете страни към НАТО е еднозначно лоша новина за Русия. "Отношенията между Русия и НАТО имат конфронтационен характер, разширяването на Алианса е контрапродуктивно от гледна точка на безопасността на Русия", отбелязва той. "Непосредствената граница между Русия и НАТО ще се увеличи с над 1200 км. И става дума не за някакви незначителни страни, а за доста богати държави", чиито въоръжени сили, макар и не най-големите, със сигурност не ги правят зависими от други за сигурността си. Членството на скандинавските страни в НАТО вероятно ще доведе до увеличаване или поне преразпределяне на руския военен бюджет. “Всяка промяна в близост до държавните граници изисква съответни решения. Тези решения изискват съответни разходи”, подчерта той.

Руски разузнавателен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руски разузнавателен самолет е нарушил за кратко въздушното пространство на Швеция в петък. Това съобщиха представители на Министерство...

Още по-песимистична е оценката на Игор Истомин, доцент от катедрата за приложен анализ на международните проблеми в МГИМО. Присъединяването на двете скандинавски страни в НАТО създава по-неблагоприятна ситуация, отколкото в годините на Студената война, заяви той пред "Лента". По време на Студената война имаше група от страни, запазващи неутралитет между блоковете. "При все че материалните им възможности бяха несъпоставими с тези на конкуриращите се блокове, те изпълняваха полезни функции, като даваха възможност за предаване на някои чувствителни сигнали или организиране на контакти", подчерта той. Но с присъединяването си към НАТО Швеция и Финландия губят неутралитета си, с което списъкът от подобни страни намалява. 

Не само това, но и страните, запазващи неутралитет, в момента на практика действат в руслото на западната политика, присъединявайки се към санкциите срещу Русия. Това премахва един от малкото предпазители пред конфронтацията, смята руският политолог.

Ще бъде ли приемането безпроблемно?

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за изясняване на позицията на Турция по отношение на желанието на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО, съобщи в петък говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс. По-рано същия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е възможно Турция, която е член на НАТО, да подкрепи плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към пакта, като се има предвид, че скандинавските страни са "дом на много терористични организации". До какво ще доведат тези преговори, предстои да видим.

В заключение...

Русия е загубила една трета от силите си в Украйна, твърди Великобритания

Русия вероятно е загубила около една трета от сухопътните сили, които е разположила в Украйна, и нейното настъпление в Донбас "значител...

Независимо от всичко, ясно е едно: решението на руския президент Владимир Путин за нахлуване в Украйна беше взето под влияние на заблуди, една от най-големите от които беше, че това ще отслаби НАТО. Вместо това Алиансът е по-единен от всякога и се готви да приеме страни, които не се присъединиха дори в разгара на Студената война, отбелязва в. “Уолстрийт джърнъл”.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари