Швеция все повече се гневи на Дания заради ограничения за коронавируса

6784
Швеция все повече се гневи на Дания заради ограничения за коронавируса
Снимка: Pixabay

Шведите са все по-разочаровани и раздразнени, че са изкарани "лошото дете" сред скандинавските страни. Докато датските туристи и собственици на жилища пътуват свободно в Швеция, техните съседи ограничават идването на шведи - заради коронавируса, пише Detusche Welle според БГНЕС.

"Би било два или три пъти по-скъпо [да си купя дом] в Дания", обяснява Кирстен, датчанин от Копенхаген, докато отпива кафе на терасата на нейната дървена ваканционна къщичка в популярния шведски ваканционен район Osterlen. Отпред има оранжерия, лятна кухня и градина, оградена с висока метална ограда, която пази от набезите на диви прасета.

Шведите се чувстват като прокажени

Заради високия брой смъртни случаи и заразени с коронавирус в страната шведските граждани станаха нежелани туристи в много страни. Това...

"Ние идваме тук през цялата година, така че за нас това не е само лятна къща", казва тя за себе си и съпруга си, който е главен финансов директор в датска компания.

След като Дания затвори границите си за повечето хора, идващи от Швеция от 13 март, двойката продължи да напуска Копенхаген в петък и да шофира през моста Орезунд, а след това през Скане до любимото си кътче за бягство, връщайки се в неделя вечер. Това пътешествие е възможно въпреки факта, че през цялото това време Дания препоръча на всички да предприемат само "строго необходими" пътувания до Швеция и призова онези, които така или иначе пътуват, да се самоизолират за 14 дни след завръщането си.

"Това е само препоръка и избрахме да не я следваме, защото смятахме, че имаме важни неща да правим тук и в този момент не общуваме със съседите си", обяснява Кирстен. "И така, излизаме от Копенхаген и оставаме в собствената си къща и в градината си и не говорим с никого. Значи тук сме дори в по-голяма безопасност, отколкото в Копенхаген", споделя тя.

Според Нилс Пааруп-Петерсен, депутат в Малмьо от партията на либералния център, който води кампания в Дания, целяща да се позволи на хората от Южна Швеция отново да преминат границата, Кирстен далеч не е единствената. "Хората са все по-ядосани от факта, че датчаните идват тук в Швеция безпроблемно, а шведите не могат да дойдат в Дания", каза той.

Швеция удължи до 7 юли забраната за влизане в страната

Шведското правителство реши да удължи временната забрана за влизане на чужденци в страната до 7 юли, заради коронавируса. Това се посоч...

Полицията написа в Twitter, че хората от южните шведски графства Скане, Халланд и Блекинг ще могат да посещават Дания без да е необходимо предварително да представят отрицателни тестове за коронавирус. Но само няколко часа след тръгването на фериботите през пролива Орезунд, полицията започна да връща шведите обратно, а датското правителство отново подчерта, че пътниците трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен в последните 72 часа.

Дания се отвори за туристи от всички други северни страни, с изключение на Швеция, а миналата седмица започна да приема и туристи от повечето страни от ЕС и отново изключи Швеция. Оправданието е, че в Швеция - която за разлика от Дания не е затваряла училища, барове, ресторанти, кафенета, търговски центрове или спортни клубове при удара на пандемията - има много по-голям брой хора, които се тестват положително за COVID-19.

Още: "Леко понижение на случаите на коронавирус в България, Великобритания изтри 30 000 случая"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари