Шведско издание: Кой ще бъде първият, който ще излезе от играта след руската мобилизация край Украйна?

2541
Шведско издание: Кой ще бъде първият, който ще излезе от играта след руската мобилизация край Украйна?
Снимка: Getty Images/Guliver

Сега основната цел на Москва е да провери до каква степен Западът е готов да отстоява Киев. Европа и САЩ говорят за „непоклатима подкрепа“, а Русия има добра възможност да провери дали това са празни думи, пише шведският експерт Якоб Хеденског във влиятелния всекидневник Aftonbladet.

Когато Русия разположи своите военни сили по западната си граница, ситуацията в Източна Украйна ескалира. Москва иска да провери до каква степен Западът е готов да подкрепи Киев, смята експертът.

„Изглежда, че страните се опитват да се надхитрят взаимно“ - казва Хеденског (Jakob Hedenskog) от Института за изследване на отбраната.

Борбата между украински войници и лоялните на Русия сепаратисти в Източна Украйна ескалира през последните седмици. От началото на годината 26 украински войници са загинали в боеве със сепаратисти, според президента Владимир Зеленски. Това е най-лошата статистика от няколко години.

В същото време Русия разполага все повече войски в райони по украинската граница. Днес според САЩ те са повече, отколкото по всяко време след руската анексия на Крим през 2014 г.

„Ние сме все по-притеснени от неотдавна нарастващата агресия от Русия в Източна Украйна“ - каза Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Москва обвини САЩ и НАТО, че са превърнали Украйна в „буре с барут”, Столтенберг отговори

Москва обвини САЩ и други страни от НАТО, че са превърнали Украйна в „буре с барут“, след като Западът алармира, че Русия ...

Байдън: "Непоколебима поддръжка"

Германският канцлер Ангела Меркел също изрази загриженост относно ситуацията. В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в четвъртък тя призова Москва да изтегли войски, за да облекчи напрежението.

Русия от своя страна обвинява украинските военни, че са добавили масло към конфликта. Москва твърди, че руските войници в граничните райони не трябва да се разглеждат като заплаха, тъй като те са там с чисто отбранителни цели. Ситуацията в Източна Украйна е "много нестабилна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция в петък и добави, според Ройтерс, "че има опасност от широкомащабни военни действия".

Миналата седмица американският президент Джо Байдън обяви "непоклатима подкрепа" за Украйна, след като Киев обвини Русия в ескалация на насилието в контролирани от сепаратистите райони.

Ескалация

САЩ обезпокоен от "растящата агресивност" на Русия по границата й с Украйна

Белият дом изрази безпокойство от "растящата агресивност" на Русия по границата й с Украйна. Според Вашингтон това ще е тема на обсъжда...

Продължавайки да се обединява, Русия може да се опитва да изпробва точно това, което Байдън влага в тези думи, казва Якоб Хеденског.

„Не може да се изключи, разбира се, че Русия преследва някои специални военни цели, като събира войски в този район. Но основната задача е най-вероятно да се провери доколко Западът наистина е готов да отстоява Украйна. Какво всъщност означава „непоклатимата подкрепа“? Готови ли са САЩ да изпратят своите военни с оръжие за защита на Украйна? “

След изказването на Байдън Русия заяви, че ще бъде принудена да „отговори“, ако САЩ изпратят войски в Украйна.

„Това е ескалация. И съществува риск тя да достигне ниво, при което ще бъде трудно да се направят отстъпки. Става въпрос за опит за принуждаване на врага да отстъпи. Украйна е поле за игра, на което Русия и НАТО, както и западните държави като цяло, се противопоставят. "

Борба за световния ред

Зеленски поискал да преговаря с Путин, Москва отрича

Киев твърди, че президентът Владимир Зеленски е искал да разговаря с Владимир Путин, но не е получил съгласие. Москва отговаря, че не е...

Руската страна се надява в дългосрочен план да принуди другите да признаят световен ред, при който големите сили като цяло могат да правят, каквото искат в регионите, които са в тяхната сфера на интерес, каза Хеденског. „За Русия това може да бъде цялото постсъветско пространство, където според него тя има изключителното право да се намесва във всичко, което се случва“.

Конфликтът в Източна Украйна избухна през март 2014 г., когато Русия, противно на международното право, анексира полуостров Крим в югоизточната част на Украйна. Месец по-късно подкрепяните от Русия сепаратисти взеха контрола над голяма част от областите Донецк и Луганск.

Украинският президент Владимир Зеленски дойде на власт през 2019 г. с обещание за мир. Но примирието, сключено миналата година, се нарушава все по-често тази пролет.

Общо по време на конфликта загинаха 13 хиляди души.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари