Скептицизъм от Германия: Резултатът от колебанията на Запада ще е ампутирана Украйна

9040
Скептицизъм от Германия: Резултатът от колебанията на Запада ще е ампутирана Украйна
Снимка: Getty Images

Колкото и да горчи признанието, победата на Украйна с всеки ден става все по-малко вероятна. Украинската армия е на изчерпване откъм хора и оръжия, врагът се адаптира по-добре и разполага с огромни резерви. Нищо чудно, че западните дипломати сега все повече и повече говорят за прекратяване на огъня. Изводите са на немското издание Die Welt и те не са резултат от симпатии към Владимир Путин, а че Украйна не получава адекватна военна помощ.

В началото на годината в Украйна, която вече 11 месеца се намира в състояние на въоръжена борба, наложена ѝ от Русия, започнаха да циркулират оптимистични послания. Например ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов каза, че тази година ще донесе „радост и победа“. Но колко реалистична е самата идея за украинска победа?

Практически е невъзможно Украйна да излезе победител от тази битка. Особено ако украинският президент Володимир Зеленски наистина вижда победата като „освобождаване на всички окупирани територии, включително Крим“. Но от днешна гледна точка и при сегашните обстоятелства – под които на първо място трябва да се разбира недостатъчната помощ на Запада – това е невъзможно. Русия вече постави под свой контрол 18 процента от украинската територия. Тези цифри ще нарастват, а няма да намаляват в бъдеще. За жалост. Още: Анализ: Може ли Украйна да се надява да си върне Крим?

Какви са причините за почти неизбежната победа на Русия?

Сигурно ще мине доста време преди обещаните танкове да пристигнат в Украйна и да влязат в бой. Кореспондентът на вестник "Велт" Мари Дросте описва текущата ситуация на фронта и разказва какво се знае сега за евентуална руска пролетна офанзива.

Първо, след дебата през последните седмици стана ясно, че САЩ, Германия и други съюзници от НАТО се страхуват повече от разпространението на войната на територията на НАТО, отколкото от сигурността на Запада в резултат на териториалните придобивки на Русия в Украйна. Логиката на вземането на решения от западните политици е следната: колкото по-мощни, опасни и точни стават доставените оръжия, толкова по-голяма е опасността от "разрастване на конфликта" (spillover), тоест разпространение на военните действия извън границите на Украйна. Западът страда от един вид самозаплаха и подкрепя Украйна само дотолкова, доколкото тя не трябва да капитулира веднага.

Второ, към днешна дата Русия е унищожила 60 до 70% от критичната инфраструктура на Украйна. Не изглежда Киев да получи достатъчно системи за противовъздушна отбрана от Запада, като Iris-T, както и системите Nasam и Patriot, за да спре разширяващата се руска оргия на унищожение. Напротив, мизерните доставки, направени досега от Запада, са нещо като картбланш за руските въоръжени сили, които според Ейрик Кристоферсен, началник на генералния щаб на норвежките войски, все още разполагат с огромен арсенал от ракети и дронове. Още: Може ли Украйна наистина да се присъедини към НАТО?

Украйна скоро може да загуби възможността да възстанови разрушената инфраструктура, тъй като материалите за това ще бъдат все по-малко и някои ще трябва да се доставят през Русия. А без достатъчно енергия снабдяването на хората ще бъде още по-голям проблем. Освен това украинската военна индустрия изпитва остра нужда от електричество.

Мобилизационен потенциал: 30 милона

Трето, руските военни лидери се опитват да потиснат западните прецизни оръжия с огромни маси от своите оръжия. Русия има достатъчно ресурси за това. Това се отнася преди всичко за танковете. Според базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания (IISS) Русия разполага с повече от 4000 боеспособни танка. Такава колосална маса не само представлява голяма заплаха за западните "леопарди", но и дава възможност на Русия да премине в настъпление във всеки един момент.

Четвърто, Украйна остава без войници поради продължаващата война. Сега в страната тече поне осмата вълна на мобилизация, мъжете над 60 години вече се изпращат на фронта. А Русия скоро ще изпрати нов контингент от 200 000 войници във войната. Има руски твърдения, че до лятото ще ги последват още 500 000 войници. Москва има мобилизационен резерв от почти 30 милиона души.

Пето, възможно е поради изброените по-горе причини Русия да излезе от тази война не само като военен победител с териториални придобивки, но и като политически победител. Икономическото възстановяване на Украйна, според Виенския институт за сравнителни икономически изследвания, ще бъде по-трудно, отколкото предполага Националния съвет за възстановяване на Украйна. Членството в НАТО след примирие или мирни преговори ще бъде изключено в обозримо бъдеще, а присъединителният процес на Украйна към ЕС ще продължи много по-дълго, отколкото Киев желае.

А какво е сегашното положение на театъра на военните действия? Докато Западът, както се вижда най-ясно в канцлера Олаф Шолц, непрекъснато се огъва и се страхува да изпълни собственото си обещание "да направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна", Киев губи време. Той пропуска последния шанс да премине от окопна война към настъпление. Още: Сблъсъкът, който ще реши войната в Украйна, се задава на хоризонта - анализ на хърватско издание

Руските войски използват това време, за да се окопаят, да поставят минни полета, да укрепят позициите, да докарат нови резерви и нова техника. Резултат: до пролетта те ще бъдат по-добре подготвени, както за настъпление, така и за защита. С обещания брой танкове - Украйна е поискала 300, но ще получи около 130 - тя няма да е в състояние да започне успешна контраофанзива в района на Кременная и преди всичко в Запорожие, за да прекъсне доставките за руските войски в Крим.

Особено като се има предвид, че за успешна танкова офанзива в посока Крим Украйна се нуждае и от ракети с увеличен обсег (ATACMS), повече бронетранспортьори (150 обещани, 500-600 поискани от Киев), повече артилерийски системи (70 обещани, 500 поискани) и изтребители (обещани нула, украинците говорят за 180, за предпочитане F-16).

Последното оставащо време за правителството в Киев изтича, но Западът остава безразличен. От страх да не прекрачат "червените линии", начертани от руския президент Путин, Европа и САЩ се колебаят дори да повредят руската сателитна комуникационна система, което би навредило значително на настъпателните способности на Москва.

Това, което Западът прави, все още не е достатъчно, за да може Киев да защити законното си право на териториална цялост. Може да се предположи, че зад всичко има някакво изчисление. Тези, които разговарят със западни дипломати, все по-често чуват, че те се страхуват от ескалация, загрижени са за умората на демократичните общества от "снимки" от зоната на военни действия и се надяват на примирие в близко бъдеще.

И точно към това скорошно сключване на примирие сега са насочени усилията на Запада, макар и да не се споделя това на глас. Резултатът ще бъде ампутирана Украйна.

Автор: Кристоф Б. Шилц

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...