След 5-7 дни боеве руският войник ще си измие ботушите в Днепър

25758
След 5-7 дни боеве руският войник ще си измие ботушите в Днепър
Снимка: Getty Images

Украйна, която планира да се бие с Русия, не може да спечели войната. Такива са изводите на изданието The National Interest, след извършен преглед на руското оръжие, което Украйна не притежава.

И така, от какво трябва да се страхуват генералите от украинските въоръжени сили?

На първо място в рейтинга NI постави зенитно-ракетната система S-400 Triumph. Комплексът е мощен, способен да решава две задачи едновременно - укрепване на зенитната и противоракетната отбрана. Радарите С-400 откриват въздушни цели на разстояние 600 км, ракетите ги поразяват на разстояние 400 км. В същото време системата включва оборудване, което позволява прехващането както на ниско летящи цели, така и на промъкващи се до пето поколение "невидими" самолети.

В украинските ВВС не се намират стелт изтребители. Флотът от бойни машини се състои от съветски самолети, които вече са на четири десетилетия: изтребителите МиГ-29 и Су-27, бомбардировачите Су-24 и ударните самолети Су-25. Общо са около стотина, но поради влошаването на парка не повече от 50-60% от машините могат да се издигнат във въздуха.

Зеленски иска НАТО да ускори приемането на Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски призова във вторник НАТО да ускори плана за членство на страната му, като заяви, че трябва да б...

Поради факта, че годишното пролетяно време за пилот е средно 40 часа, не бива да се очаква висок професионализъм. Това беше потвърдено от военните действия в Донбас през 2015 г. Във връзка с произшествията (унищожени 10 самолета и 11 вертолета) полетите бяха прекратени, за да се избегне пълната загуба на самолетния парк. Характерно е, че почти всички разрушени летателни апарати са унищожени с помощта на ПЗРК и автоматично стрелково оръжие.

Така че два дивизиона С-400 са способни да унищожат напълно всички украински самолети. А системите за електронна война са способни да създадат „непоносими условия“ за украинските самолети. Най-известната от тях е "Красуха-4". Но има и други, не по-малко ефективни „глушилки”.

Киев възлага голяма надежда на противокорабните ракетни системи „Нептун“, въоръжени с дозвукова ракета, копирана от руската Kh-35 и донякъде модернизирана. Разбира се, при масивен обстрел тези ракети могат да създадат определени проблеми. Украйна обаче няма такава сума. Миналия месец четири пускови установки с по четири ракети бяха въведени в строя на украинските въоръжени сили за пробна експлоатация. Следователно би било напразно да се хабят антеракетите С-400, защото ракетната система за ПРО „Панцир“ и Cub и ракетните системи за ПВО "Бук" могат да се справят с тях.

На второ място е многофункционалният изтребител от поколение Su-35S (4 ++). Както бе споменато по-горе, украинските изтребители не са в състояние да се справят с този противник. Тоест едва ли някой би искал да започне въздушни схватки с тях. Дори и защото Су-35С има мощен радар с голям обхват на откриване. А ракетите въздух-въздух са най-модерни - както с малък, среден, така и с голям обсег (до 300 км). Ракетите са изключително маневрени и понасящи голямо претоварване, имат и самонасочващи се глави с голям праг на захващане на целта.

Способни ли са украинските системи за ПВО да се защитят срещу този самолет? Е, понякога се случват всякакви забавни неща. Например в Югославия ракетна система за противовъздушна отбрана С-200 свали „невидим“ самолет. Войната си е война. Въпреки това, общото ниво на украинските оръжия за ПВО са от 80-те години.

Столтенберг: НАТО е „сериозно загрижена” от руските войски край границата на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник на украинския лидер, че алиансът е "сериозно загрижен" относно руските ...

Киев декларира, че разполага с 250 системи за ПВО С-300. Това едва ли е така. Най-модерната от тази система за ПВО S-300PS, започна да навлиза в експлоатация през 1982 г. В същото време ресурсът на ракетите е 30 г., защото с времето горивото започва да кристализира факелът не е равномерен. Накъде ще летят тези ракети е трудно да се каже.

Радарите, поддържани от радиотехническите войски, са добри. Те са съвсем нови и имат добри характеристики - в тази област украинската отбранителна индустрия е доста компетентна. Но едно е да видиш въздушна цел, а съвсем друго да я свалиш.

Потенциалът за въздействие на Су-35С е значителен. Изтребителят може да носи до 8 тона високоточни ракети въздух-земя и бомби със свободно падане на 12 твърди точки.

В условията на военни действия в град бойната машина на пехотата БМП-3M (оръдие 100 мм) ще има значително предимство пред украински подобни оръжия, счита NI. Машината е лека и маневрена, за разлика от украинския БМТ-72, създаден на базата на танка Т-72.

БMT-72 обаче е на теория, тъй като са произведени по-малко от 10 броя. Украинските въоръжени сили използват БМП-2, който значително отстъпва на БМП-3M по отношение на огневата мощ, категориите на теглото са напълно различни. 

Ще спрат ли Украйна в Донбас 10 000 руски доброволци?

Броят на доброволците, желаещи да защитят Донбас, се увеличи през последните дни на фона на обостряне на ситуацията в региона, включите...

Към руската бойна техника може да се добави и БМД-4 (бойна машина на десанта), която има същото въоръжение като БМП-3М. Но тя има значително предимство - плува със скорост 10 км/ч. Това ще бъде много полезно при преминаване през Днепър в битката за Киев.

Руските сили ще имат предимството в танкови битки, където NI маркира руския танк T-90M "Пробив", който наскоро беше въведен в експлоатация. Със сигурност няма много смисъл да се сравнява с украински танкове, макар около 700 танка да се намират в относително добро състояние, но те са много стари - Т-64 и Т-72 от съветските модификации.

Заводът в Харков се опита да направи модерен танк, от който "московците" трябва да се страхуват - това е T-84BM "Oplot". Украинската танкова индустрия обаче, която през старите съветски години произвеждаше хиляди Т-64, сега успя да построи само три дузини от „Оплот”: притежава стандартното въоръжение на съветската школа, мощен дизелов двигател, 1200 к.с., добра скорост и мобилност. Активната защита е копирана от руската „Завеса“, системата за управление на огъня е остаряла... Като цяло украинците донякъде са подобрили прототипа Т-84. Три дузини решават войната само в Африка.

Трябва да се каже, че заплахата за руските „пробиви“ все пак съществува - това са ПТРК Javelins, с които американците снабдяват украинците. Изглежда, че те са ефективни, въпреки факта, че президентът Зеленски отказа да стреля с този комплекс. Javelin все още е сериозно оръжие, което удря танка отгоре - в най-малко защитена проекция. Той обаче има незначителен обхват - 2500 метра. Ако заедно с „Пробивите“ (Т-90М) тръгнат и бойните машини за поддържане на танкове „Терминатор“, тяхната безопасност значително ще се повиши.

И накрая, 152-милиметровите самоходни артилерийски опори Msta-S. Украинските въоръжени сили също разполагат с тези гаубици, но имат само 35 броя. В руската армия има около 8000. Освен това при последната модернизация скорострелността е увеличена до 10 изстрела в минута. Тази бронирана маса не може да бъде спряна. Както и няколко хиляди руски танка.

Двама войници на Киев убити в Източна Украйна

Двама украински военнослужещи са били убити от проруски сепаратисти в Източна Украйна през последните 24 часа, съобщиха украинските вое...

Списъкът на NI обаче изисква продължаване с онези видове оръжия, които Украйна няма. Тук е необходимо да бъде посочен ОТРК Искандер-М, чиито ракети не могат да бъдат прехванати и които имат много голяма  бойна глава спрямо масата и съответен разрушителен ефект. Или ракетите „Калибър“, с които са оборудвани корабите на Черноморския флот. Всъщност те ще долетят до Украйна и от Каспийско море.

Крайбрежните ракетни системи Бал и Бастион, въоръжени с дозвуковите Х-35U и свръхзвуковите „Оникс”, имат значителна огнева мощ.

Стратегическа авиация - Ту-95МС и Ту-160 - също ще може да се включи в бойните действия. Те ще могат да изстрелват ракети с обхват 5500 км далеч от украинската граница, която постепенно ще се придвижа на север към Киев.

Колко време може да отнеме, докато киевските авантюристи капитулират? Войната с Грузия през 2008 г. продължи пет дни. Грузинската армия несъмнено беше по-слаба от сегашната украинска. Руската армия от 2008 г. обаче изобщо не беше толкова подготвена, колкото сегашната. И беше по-лошо въоръжена. Така че 5 до 7 дни вероятно ще са достатъчни. Разликата в качеството и количеството на оръжията е твърде голяма. И в обучението на военни кадри. Основното обаче е в моралната и волева настройка.

Превод : Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари