Спомен от близкото минало: Ключови стъпки в развитието на оръжейната програма на Северна Корея

5128
Спомен от близкото минало: Ключови стъпки в развитието на оръжейната програма на Северна Корея
Снимка: Getty images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че Пхенян ще прекрати ядрените си тестове и изстрелването на междуконтинентални ракети. Това се случва пет месеца след изстрелването на междуконтинентална балистична ракета и започналото размразяване на дипломатическите отношения с останалия свят.

Агенция France Presse, цитирана от БГНЕС, представя някои от ключовите стъпки, свързани с по-ранното развитие на ядрената програма на Пхенян, както и на програмата за разработване на балистични ракети на Северна Корея.

Началото - 1970 г.

Северна Корея започва да работи в края на 70-те години на миналия век по вариация на съветската ракета „Скъд”, която е с обсег от 300 км. Първият тест на разработената от Северна Корея ракета се провежда през 1984-та година. Между 1987 г. и 1992 г. започва разработването ракети с по-голям обсег, включително Теподон-1 (2 500 км.) и Теподон-2 (6 700 км.).

Тестовото изстрелване на „Теподон-1” е по посока на Япония през 1998 г., но година по-късно Пхенян налага мораториум на такъв вид тестове заради задълбочаващите се връзки със САЩ.

Първи ядрен тест - 2006 г.

Краят на меморандума идва през 2005-та година, заради „враждебната” политика на администрацията на Буш. На 09 октомври 2006 година е извършен първият ядрен опит. През май 2009-та година се провежда втори подземен ядрен тест, няколко пъти по-силен от първия. Ким Чен Ун наследи баща си Ким Чен Ир, който умря през декември 2011 г. и поднови ядрените тестове през 2013-та година.

2016-та година - подводен пуск

Четвъртият подземен ядрен тест беше проведен през януари 2016-та, като от Пхенян потвърдиха, че става въпрос за водородна бомба. През март Ким Чен Ун заяви, че Северна Корея успешно е разработила ядрена бойна глава и през април същата година беше проведен и тестово изстрелване на балистична ракета от подводница. На 09.09.2016 г. се проведе и петият ядрен тест.

2017 година, Япония и Гуам в опасност

Между февруари и март при балистични тестове, проведени от Северна Корея, ракета пада в близост до Япония. От Пхенян заявиха, че с този пуск са изпробвали оръжие, способно да порази американски бази, а не Япония. На 14-ти май се тества новата ракета на Северна Корея – „Хвасон-12”, която е ракета със среден/голям обсег. От Пхенян  заявяват, че ракетата е прелетяла 700 км, преди да падне в Японско море.

Ким Чен Ун закрива ядрения център: Северна Корея вече няма нужда от ракетни опити

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви държавният ръководител Ким Чен Ун, цитиран от световните агенции. Север...

На 4-ти юли (Деня на независимостта в САЩ) Ким Чен Ун казва, че е проведен успешно тест на междуконтинентална балистична ракета на страната, която може да достигне до Аляска. Подарък за „американските копелета”. Вторият успешен тест на този тип ракети се проведе на 28-ми юли. Часове преди американският държавен глава Доналд Тръмп да заплаши Северна Корея на 8-ми август с „огън и ярост”, от Пхенян обявиха, че обмислят нападение над американската база в Гуам.

Последен ядрен тест - засега

На 3-ти септември 2017 г. Северна Корея проведе своите най-големи ядрени опити. Групите за наблюдение описаха мощността им на 250 килотона, което е в 16 пъти повече от 15 килотонната бомба на САЩ унищожила Хирошима през 1945-та година. На 15-ти септември, по-малко от седмица, след като ООН прие осем серии от санкции срещу Северна Корея, страната изстреля ракета над Япония. На 20-ти ноември Вашингтон обяви, че Северна Корея спонсорира тероризма и увеличи натиска срещу страната, добавяйки още санкции.

На 29-ти ноември Северна Корея изстреля своята нова ракета „Хвасон-15”, която може да пренесе „много голяма и тежка бойна глава” и може да достигне до всяка точка в САЩ. Експерти заявиха, че ракетата наистина е способна на достигне на теория САЩ, но се съмняват в достъпа на Северна Корея до технология, позволяваща на ракетата ѝ да оцелее при повторно навлизане в земната атмосфера.

На 13-ти декември Ким обяви, че Северна Корея е държавата с „най-голяма ядрена мощност”.

Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък, съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди сре...

2018 година

В новогодишната си реч Ким Чен Ун обяви, че ядрената сила на Северна Корея е завършена.

Благодарение на зимните олимпийски игри в Южна Корея се стигна до размразяване на дипломатическите взаимоотношения между Сеул и Пхенян. Това започна през февруари.

На 21-ви април Пхенян обяви, че незабавно ще прекрати ядрените опити, както и тестовете на междуконтинентални ракети и ще „гарантира прозрачност” при прекратяването на тестовете. Ким Чен Ун добави, че за него притежанието на ядрено оръжие „ще осигури на наследниците ни възможността да се радват на възможно най-приятният и щастлив живот в света”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари