Спомени от Чернобил - пожарникарите и доброволците са героите от инцидента

8269
Спомени от Чернобил - пожарникарите и доброволците са героите от инцидента
Снимка: Getty images/Guliver

26 април 1986 - Реактор 4 от Чернобилската атомна електроцентрала избухна, Инцидентът предизвика огромно освобождаване на радиоактивни частици в атмосферата и много жертви, сред тях трябва да вземем предвид и оцелелите, които сега са изправени пред ужасни заболявания.

Всичко се случи по време на стрес тест, извършен през нощта между 25 и 26 април, за да се провери готовността на персонала и централата. Но нещо се обърка. Температурата вътре в реактора се увеличава бързо и ситуацията излиза извън контрол.

Първите, които стигат до централата след инцидента, бяха пожарникари, които не са били предупредени за опасността, на която ще бъдат изложени. След първите 30 минути на операцията, те започнаха да страдат от различни проблеми и голяма част от тях починаха няколко дни след това.

Учени разбиха абсурден мит за Чернобил

Туриcтитe, пoceщaвaщи Чeрнoбил, кoитo плaнирaт дa пият вoдкa, зa дa ce „зaщитят oт рaдиaция“, вcъщнocт риcкувaт дa зacтрaшa...

Тази експлозия и последвалият взрив освободиха големи количества радиоактивни частици в атмосферата, която се е разпространила в СССР и по света. В дните след взрива радиоактивността продължаваше да се увеличава, затова решиха да покрият централага  със задържаща структура, наречена саркофаг.

Битката за овладяване на замърсяването и избягване на по-голяма катастрофа в крайна сметка е свързана с работниците над 500,000 и струва приблизително 18 милиарда рубли. По време на самата авария, 31 души са загиналии. Все още се изследват дългосрочни ефекти като рак.

Бяха извикани пожарникари и доброволци, които избраха да угасят огъня в реактора, Много от тях загинаха. Останалите продължават да страдат от странни болести и сегашните правителства и международни организации рядко признават връзката между тези заболявания и облъчването с чернобил.

Изпратени са и ликвидатори на животни, като 97% от ликвидаторите бяха мъже, 3% бяха жени.. Повечето от ликвидаторите идват от Украйна и Русия.

Учени произведоха водка с вода и ръж от района на Чернобил

„Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в ръце“, посочва професор Джим Смит, внимателно повдигайки бут...

Леонид Телятников е ръководил пожарникарите в нощта на бедствието и въпреки опасността от радиоактивност, те са пристигнали там без подходящото оборудване.

Владимир Павлович Правик е подчинен на Леонид и в нощта на бедствието той е бил на 24 години. По време на изпращането до Московска болница №. 6 (където са били доведени първите жертви на Чернобил), лекарите заявяват, че чрез микроскоп е невъзможно да се получи правилен поглед върху сърдечната им тъкан.

Ядрата на клетките са формирали клъстери и има фрагменти от мускулна тъкан. Това е по-скоро пряк ефект от йонизиращото лъчение, отколкото последица от вторични биологични промени. Да се спасят тези пациенти е било невъзможно.

Много други допринесоха за ограничаване на последствията от това бедствие, което в продължение на години ужасяваше целия свят. Някои от тях не са знаели за опасностите, на които са били изложени, но други са били наясно с тях и въпреки това са поставили животът на останалите, пред своя собствен ограничавайки щетите. Това са истинските герои на Чернобил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари