Споразумението между кюрдите и Асад - ключов ход за край на войната (ВИДЕО 18+)

12012
Споразумението между кюрдите и Асад - ключов ход за край на войната (ВИДЕО 18+)
Снимка: Getty images/Guliver

Сирийската армия влезе в ключови части към северните райони на страната, където Турция провежда военна операция срещу кюрдите, предадоха световните агенции.

Още снощи сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдските формирования, заявиха, че са постигнали споразумение с Дамаск, по силата на което войските на Асад ще се разположат по границата с Турция.

Те предадоха освен Айн Ал-Араб и Манбидж, така и най-големите градове в североизточна Сирия - Камишли и Хасаки.

До решението се е стигнало след като американските военни започнаха да се изтеглят от контролираната от кюрдите територия по разпореждане на президента Доналд Тръмп.

Междувременно турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Турция е за запазване на териториалната цялост на Сирия и не претендира за нейни територии.

Турция започна операцията "Извор на мира", за да изтласка кюрдите от съседните на нея северни райони на Сирия. Анкара твърди, че сирийските кюрди са свързани с Кюрдската работническа партия, която повече от 30 години води въоръжена борба за независимост. В Турция партията е обявена за терористична организация.

За прехвърлянето на сили на сирийската армия към Северна Сирия първа съобщи проправителствената агенция САНА. Според публикацията, целта е противопоставяне на турската агресия.

Лидерите на кюрдската опозиция обявиха, че силите на Асад ще бъдат разположени по границата с Турция, за да отблъснат турската агресия.

САЩ и Русия също са стресирани от ситуацията и не могат да отговорят на вашите въпроси

Това заяви евродепутатът от СДС Александър Йорданов в коментар за ситуацията в Сирия пред сутрешния блок на Нова телевизия. Той направ...

По последна информация сирийската армия е навлязла в град Табка в провинция Ракка, която по-рано беше контролирана от кюрдите, и продължава да се придвижва още на север, предаде ливанската телевизия "Ал Маядин".

Влизането на сирийската армия беше посрещната изключително радушно от кюрдската общност в Камишли и Хасаки. Хиляди хора вчера през нощта излязоха по улиците на двата града в подкрепа на правителството на Асад.

Междувременно, кореспондентите на различни западни медии започнаха да окачествяват джихадистките групировки, които участват в настъплението срещу кюрдите като "екстремисти" и "турски проксита".

Големите в ЕС с оръжейно ембарго срещу Турция, Ердоган хвали Борисов, кюрдите в съюз с Асад

След като в края на миналата седмица първо скандинавските държави реагираха с мерки за спиране на износ на оръжие към Турция, както и Х...

Години наред същите групировки, които наложиха шериат в Идлеб и останалите територии в тяхно владение, бяха окачествявани от западните медии като "умерена опозиция". Независимо от това, че в свои видеообръщения лидерите на терористичните организации призоваваха към прочистване на "неверници", а видео и снимков материал показваха извършени убийства от бойците им.

По време на операцията срещу кюрдите, турските сили извършиха редица разстрели. Сред тях беше и председателката на кюрдската партия "Бъдеще за Сирия" Хефрин Халаф.

Редица правителства и медии окачествиха операцията на Турция срещу кюрдите като етническо прочистване.

Турция напредва в Северна Сирия, САЩ се изтегля, а кюрдите искат помощ от Русия

Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в Северна Сирия по време на операцията срещу кюрдските бунтовници. Това съо...

Припомняме, че на 9 октомври президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган обяви началото на операция "Извор на мир" в Северна Сирия срещу сирийските кюрди. В същия ден турски бойни самолети удариха Рас ал Айн и други градове.

Въздушните удари бяха последвани от сухопътна операция. В събота Анкара съобщи, че турските военни и сирийската въоръжена опозиция са поели контрола над Рас ал Айн, а турската държавна Анадолска агенция разпространи информация за завземането на Тел Абяд.

Интересен факт е, че босненските мюсюлмани подкрепиха операцията на Турция в Сирия. Бакир Изетбегович, председател на Камарата на народите на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина и председател на Партията за демократическото действие (ПДД), заяви пред „Анадолската агенция“, че Турция е била принудена да реализира операция „Извор на мира“.

Вчера Дамаск реши да разположи военни части по цялата граница с Турция, за да помогне на кюрдите. Правителствените сили вече започнаха прехвърлянето на силите в северната част на страната.

По-рано кюрдите бяха подкрепяни от САЩ, но след началото на турската операция Вашингтон обяви изтеглянето на войските си. Пентагонът подчерта, че "не са подписвали" да воюват с Анкара, за да защитават кюрдите. Сирийските кюрди възприеха действията на САЩ като "нож в гърба" и нарушение на договореностите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари