Според американското разузнаване Китай иска да не допусне преизбиране на Тръмп

3762
Според американското разузнаване Китай иска да не допусне преизбиране на Тръмп
Снимка: iStock

Контраразузнаването на САЩ счита, че Русия се опитва да „очерни“ бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън в навечерието на изборите за американски държавен глава, които по план трябва да се състоят на 3 ноември. В същото време китайските власти правят всичко по силите си, за да не допуснат преизбиране на настоящия лидер Доналд Тръмп. Това гласи изявление на директора на Националния център за контраразузнаване на САЩ Уилям Еванин, предава ТАСС.

"Смятаме, че Русия използва редица мерки, за да очерни преди всичко бившия вицепрезидент Джо Байдън и това, което смята за антируски естаблишмънт“, казва Еванина в изявлението, допълва агенция Фокус.

Според неготова „е в съответствие с публичната критика от страна на Москва към него (Байдън) за ролята му в политиката на(бившия президент на САЩ Барак) Обама спрямо Украйна и подкрепата(от миналата администрация) срещу опозицията на Путин вътре в Русия“.

Руски Су-27 прихвана американски самолети над Черно море

Руски изтребител Су-27 прихвана днес два разузнавателни самолета на ВВС на САЩ над Черно море и ги съпроводи до руската граница, се каз...

Като пример за опитите за „очерняне“ на американския политик Уилям Еванин посочи действията „на проруския украински депутат“ Андрей Деркач, който, по неговите думи, „разпространява твърдения за корупция, включително чрез публикуване на изтекла информация, засягаща телефонни разговори, за да подкопае кандидатурата на бившия вицепрезидент Байдън и Демократическата партия“.

През юли независимият депутат от Народната Рада на Украйна Деркач публикува аудиозаписи, на които се чува как бившият президент на Украйна Петро Порошенко признава пред Байдън факта, че подготвя диверсии и терористични атаки на украинските спецслужби в Крим през август 2016 година.

Ръководителят на Националния център за контраразузнаване и сигурност на САЩ също твърди, че някои „лица, свързани с Кремъл“, също се опитват да популяризират(действащия) президент на САЩ Доналд Тръмп в социалните медии и по руската телевизия “.

В същия доклад обаче Еванин пише:

Дамаск се отдалечава от надеждата да си върне богатите на нефт територии

Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и американска компания за разработването на нефтени находища в североизто...

„Според нашите оценки Китай би предпочел президентът Тръмп, когото Пекин счита за непредсказуем, да не бъде преизбран. В навечерието на(трети) ноември 2020 г. (когато се провеждат общите избори в САЩ) Китай разширява влиянието си, за да оформи политическия климат в САЩ, за да окажат натиск върху политици, чиито интереси според него противоречат на тези на Китай, както и да се противопоставят на критиките към Китай“, казва Еванин.

Според него Пекин „ще продължи да претегля рисковете и ползите от агресивните действия, но в публичните си изявления през последните няколко месеца все повече критикува реакцията на настоящата(САЩ) администрация на COVID-19, закриването на генералното консулство на Китай в Хюстън и други проблеми“.

Според американското контраразузнаване, Китай „остро критикува изявленията и действията на(САЩ) по отношение на Хонконг, (социалната мрежа) TikTok, правния статут на Южнокитайско море и усилията на Китай да доминира на пазара на 5G(мрежите)“. „Пекин признава, че всички тези усилия могат да повлияят на президентската надпревара“, заключи Еванин.

В края на юли говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че Китай не се интересува от намеса в президентските избори в САЩ и помоли американските политици да спрат да спекулират и обвиняват китайски компании. Дипломатът припомни, че напоследък Вашингтон търси различни предлози за оказване на натиск върху китайските компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари