Световни медии: Пари срещу законност? Вижте какво става в България!

15039
Световни медии: Пари срещу законност? Вижте какво става в България!
Снимка: Румен Скрински/ Actualno.com

Политическото лято на 2020 година беше горещо, пише “Евронюз” и отбелязва, че протестите в Унгария, както и тези в България, имат връзка с липсващото върховенство на закона, предаде БГНЕС. Докато в Унгария хиляди протестират в защита на свободата на медиите, демонстрантите в България излизат на улиците заради корупционните скандали на управляващите, посочва изданието.

Европейски пари срещу върховенство на закона?

Икономист: Върховенството на правото е светая светих на демократичните общества

Чета постоянно странни аргументи от противниците на протеста: “Не може Протеста да се подкрепи, защото щяло да стане ОФ на десни ...

Не е ново предложението европейски пари да се отпускат само на онези страни-членки, които спазват върховенството на закона. На 23 септември Европейската комисия ще публикува първите доклади, контролиращи спазването на правовите принципи.

"Време е за действия”, казва в тази връзка германският евродепутат Даниел Фройнд пред „Евронюз". Той предупреждава: „Когато националните системи се разпадат или се управляват от престъпна клика, Европейският съюз няма как да контролира дали европейските средства се харчат правомерно или се крадат".

Интересна позиция застъпва коментаторът на „Ди Цайт" Алан Позенер в статия, озаглавена „Дайте парите на източноевропейците - без условия”, предаде още БГНЕС. Той изтъква, че европейските пари от Фонда за смекчаване на последиците от пандемията не са замислени като средство срещу популизма и проявленията на нелибералната демокрация. В никакъв случай проблемите, свързани с върховенството на закона не трябва да бъдат омаловажавани, посочва Позенер, но самият факт, че ЕС като пространство на свобода, сигурност и справедливост, има нужда от доклад, който да контролира ситуацията с върховенството на закона в страните-членки, е срамен.

Какво се случи с България

През септември – първи доклад на ЕК по новия механизъм за върховенство на закона в ЕС

Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде публикуван от Европейската комисия(ЕК) през септември, съобщи евр...

Позенер дава пример с България: „През октомври 2019-та Европейската комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер заключи, че до голяма степен страната вече изпълнява ангажиментите относно върховенството на закона и борбата срещу корупцията, които тя пое при присъединяването си към ЕС.

Самите българи обаче гледат на този въпрос по различен начин, пише авторът и коментира: „От месеци десетки хиляди протестират - до голяма степен незабелязани от германските медии - срещу мафиотския режим на премиера Бойко Борисов. Според оценките на американското външно министерство, правосъдието и медиите в България действат като инструмент в ръцете на правителството и на подкрепящите го олигарси".

Алан Позенер изказва предположението, че Юнкер не е забелязал всичките тези неща, защото партията на Борисов е член на ЕНП, в която са представени и политическите сили, излъчили Юнкер или Урсула фон дер Лайен. Европа има проблем с върховенството на закона и то не само в България, Унгария и Полша, смята авторът на статията. Но това не е основният проблем на Общността.

Освен това финансовите наказания не са средството, с което този проблем ще бъде разрешен. Защото тези наказания ще ударят предприемачите и работната сила в държавите и ще подсилят антиевропейската пропаганда в Източна Европа. “Няма смисъл да започваме борба, която не може да бъде спечелена и която вреди на единственото в Европа”, отбелязва в заключение Алан Позенер в “Ди Цайт”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари