Съдът на ЕС направи огромна услуга на Виктор Орбан

5317
Съдът на ЕС направи огромна услуга на Виктор Орбан
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдът на ЕС, който по-рано реши, че Унгария, Полша и Чехия са нарушили правото на Съюза, като са отказали да приемат своя дял от бежанците по време на кризата от 2015 г., направи огромен подарък на премиера на Унгария Виктор Орбан. Решението на съда само ще подсили твърденията на министър-председателят, че само той може да защити нацията, коментират от американското консервативно издание The Washington Examiner в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Съдът, който има авторитет дори на наддържавно ниво върху страните членки на ЕС, заяви по-рано, че трите държави не били в правото си да използват извинението, че е затрашена националната им сигурност, за да не приемат повече бежанци през 2015 г. Това е така, защото трите страни не са установили "директна връзка между нито един случаи (с бежанците), за да оправдаят преустановяването или дори прекратяването на прилагането на задълженията", които те имат във връзка с приемането на бежанци, според европейското право. Решението вероятно ще бъде последвано и от санкции. 

В Унгария броят на заразените с коронавирус надмина 260 души

Броят на потвърдените случаи на зараза с нов вид коронавирус в Унгария се увеличи до 261, 10 души починаха, съобщават на сайта на кабин...

Но това решение едва ли ще подобри отношенията на ЕС с унгарското общество. Проправителствените медии в страната често са изпълнени с новини, в които се намеква, че Общността третира Унгария нечестно и има специални предразсъдъци спрямо Орбан. Решението на Темида само ще помогне за затвърждаването на тези твърдения.

Освен това не е ясно какво се надява да постигне Брюксел с това. Виктор Орбан действително заграби голяма част от изпълнителната власт в страната по авторитарен и притеснителен начин, но той продължава да разчита на широка подкрепа в Унгария.

И до голяма степен това е така, защото Орбан е разглеждан като политик, който успява да съчетае национализъм, традиционни ценности и модерна икономическа политика. Колкото и да ни е грижа за бягащите от войната бежанци, унгарците вярват, че те представляват екзистенциална заплаха за начина им на живот. Как се очаква при това положение те да реагират на решението на ЕС? 

Съдът заяви, че Унгария е нарушила европейското право като не е приела бежанци, които други политици извън страната настояваха тя да приеме на своя територия. Бежанската криза доведе до много гняв сред европейците и това отслаби позициите на германския канцлер Ангела Меркел например. Затова е трудно да си представим как решението на Европейския съд ще е печеливша стратегия за ЕС, ако Брюксел иска да си върне доверието в гласоподавателите, на които Общността трябва да служи. А когато Европейската комисия наложи своите санкции, Орбан ще ги обяви за още една атака срещу честта на нацията и ще спечели от това, коментират още от редакцията на изданието.

За кратко: Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно

Унгарската опозиция не позволи на правителството да прокара през парламента законопроект, който ще даде на изпълнителната власт нови пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари