Тайна конференция в Литва начерта Русия без Путин

14872
Тайна конференция в Литва начерта Русия без Путин
Снимка: Getty Images

На 26 и 27 май в литовския град Тракай се проведе Осмият форум Вилнюс Русия (Vilnius Russia Forum). Както и в предишни години, форумът събра известни политици и експерти от различни страни, както и опозиционно настроени руски активисти и журналисти, работили доскоро в Русия, но след това принудени да напуснат страната си, защото техните публикации или самите те са обявени от руските власти за "чуждестранни агенти" (има специален такъв закон в Русия), съобщава руската служба на "Гласът на Америка".

Всички участници в събитието били предупредени, че Форумът работи по правилата на известния британски изследователски център Chatham House, тоест лекторите и гостите се ръководят от принципа на анонимност и не могат да разкриват авторството на едни или други изказвания и експертни оценки извън мястото на събитието.

Янукович: Украйна е в риск от пълно унищожение; Западът я използва, за да отслаби Русия

Украйна провежда политика, която пряко застрашава нейната държавност. Това се казва в статия на бившия държавен глава Виктор Янукович, ...

Сред въпросите, обсъждани в първия ден на Вилнюския форум, доминирали тези, които така или иначе са свързани с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и съпротивата на украинската армия и цялото украинско общество срещу тази агресия. А именно: "Как да спечелим войната и да депутинизираме Русия?", "Войната разкри ли недостатъците на режима и какви са те? Ще успее ли путинизмът да устои на предизвикателствата на войната?", "Какво да очакваме след войната, след Путин и след края на путинизма? Реалистично ли е връщането към демокрацията в западен стил? Какви са алтернативите?"

"Всички желаем Украйна да запази своята териториална цялост"

В приветственото си слово към участниците във форума литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис по-специално каза: "Тази година се случи събитие, което промени света – нападението на Русия срещу Украйна. Нашата основна задача е демилитаризация, депутинизация и демократизация на Русия". И добави: "Позицията на Литва е интеграцията на Украйна в ЕС, изграждането на мир и приветстването на Русия без Путин".

Изказалите се след литовския външен министър подчертаха, че днес бъдещето на Русия е свързано с успеха на Украйна в защитата на нейната териториална цялост и трябва да се разглежда в контекста на общоевропейската сигурност: "Докато Путин и неговият режим са на власт, няма да има сигурност на европейския континент. Путин ще си иде само при военна загуба – в тази или следващата война, ако Запада му позволи да спечели тази война".

"Разбира се – продължават ораторите, – глобалната война е най-лошият сценарий на развитие на събитията. Но възможностите за възпроизвеждане на режима на Путин са изключително големи и трябва да помислим как да избегнем това днес".

От гледна точка на участниците в дискусията значителна роля в трансформацията на Русия трябва да се предостави на Запада. Но в същото време трябва да се има предвид, че така наречената концепция за "добрия руски цар", който уж неизменно сменя "злия самодържец", е изключително погрешна.

Кадиров готов да се справи с Полша за 6 секунди. Прозира ли тук нов план на Путин? (ВИДЕО)

Какви може да са следващите планове на Владимир Путин след Украйна? За това размишлява Андерс Аслунд, експерт от Атлантическия съвет, в...

Лекторите също не забравят проблема с дискриминацията на руснаците по етническа принадлежност в редица страни от ЕС, тъй като това намалява потенциала за протестно движение във вътрешността на Русия.

"Невъзможно е да се спечели войната само за сметка на героизма на украинския народ. Всички желаем Украйна да запази своята териториална цялост, това е в интерес на цяла Европа", отбелязват участниците в Осмия форум Вилнюс Русия. Сега се говори много както в самата Русия, така и извън нея за уж всенародна подкрепа от гражданите на Руската федерация за "специалната военна операция на руската армия".

"Призовавам ви да не обръщате внимание на социологическите проучвания. Можем да говорим въз основа на нашите усещания. Подкрепят войната от 30 до 40%, не подкрепят – от 20 до 30%. Не е ясно в кой момент истинското обществено мнение ще изскочи на повърхността. Путин се страхува от това и не обявява мобилизация. Бойният дух в руската армия е нисък. Настроението в армията и обществото изобщо не е това, което си представят кремълските пропагандисти", отбелязва един от участниците.

Според него победата на Украйна няма да доведе автоматично до краха на руския режим, а ще започне началото на неговия бърз край. В този случай Путин ще бъде развенчан и той се страхува, че ситуацията в Русия ще става все по-лоша и в резултат на това ще стане никой: "Украйна ще помете мечтите му да влезе в историята, той води страната с пълна скорост в задънена улица."

Изказалите се се надяват, че до есента, когато в Украйна пристигнат достатъчно тежки оръжия, войната ще спре. Тогава могат да започнат преговори, които биха могли да бъдат някакъв вид отсрочка при условията на Украйна.

"Западният консенсус, създаден в началото на войната, минава проверка"

Лавров: Западът обяви тотална война на целия руски свят

Западните страни обявиха тотална война на Русия, на целия руски свят и не го крият. Сегашната ситуация с „отмяната“ на Руси...

Един от ключовите оратори на първия ден на форума Вилнюс Русия, заместник-ръководителят на Сената Михал Камински дава кратък коментар за руската служба на "Гласът на Америка". Помолен да оцени опитите на някои западни политици да убедят Украйна да преговаря с Русия дори с цената на териториални отстъпки, той отговаря: "Според мен това е грешка, която, за съжаление, се повтаря. Подобни грешки бяха извършени още през 30-те години (на XX век), когато се опитаха да преговарят с Хитлер, но това не успя. Точно както се провали с Путин през последните осем години или по-точно през последните двадесет години.

И, разбира се, аз съм много изненадан, че опитни политици като (Хенри) Кисинджър и (Еманюел) Макрон сега се опитват да създадат впечатление, че Русия е нормална страна и че Путин е нормален лидер. Но аз не съм съгласен с това и смятам, че Русия вече е прекрачила "червената линия", отвъд която с нея, като с престъпна държава, ние не общуваме по нормален начин".

Ето какво отговаря на същия въпрос Джон Лох, експерт от Chatham House по руски и евразийски изследвания: "Що се отнася до обажданията на Макрон към Путин, очевидно те се оказаха абсолютно безполезни. И аз съм изненадан, че той иска да продължи да общува с президента Путин. Идеите на Кисинджър са типични, той е човек, който се придържа към "realpolitik", че някой ден трябва да се постигне споразумение, но украинците все още не са готови за това. Очевидно този западен консенсус, който беше създаден в началото на войната, сега минава проверка. И това не е изненадващо, защото все още не знаем докъде са готови да стигнат украинците и на какво са способни. А какво се има предвид под победа (на Украйна) – Запада все още няма ясно разбиране".

"Не можем да оставим руското гражданско общество на произвола на съдбата"

След кратка почивка участниците във форума продължили да обсъждат главната тема. По-специално било казано, че Путин е успял да убеди политиците в редица западни столици, че Русия никога не може да бъде различна, че е "нещо източно, непонятно, полудиво, с атомна бомба в ръцете си". Без страх от негативна реакция от страна на демократичния свят бяха извършени редица престъпления: убийството на Борис Немцов, отравянето на Алексей Навални, покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. И всичко това беше направено, за да покаже: Кремъл може да прави така, ние сме си такива, а вие се приспособявайте към нашето поведение.

От това редица западни политици развиха склонност към "realpolitik" в отношенията с Путин, което беше показано от войната в Грузия, анексирането на Крим и окупацията на част от Донбас. Украйна, според участниците във Вилнюския форум, през последните осем години е оставала в "сивата зона".

Войната в Украйна: Властта в Израел печели сериозна част от 30-те сребърника

Въоръженият конфликт може да е ад, но очевидно е полезен за бизнеса на Израел, констатира Дъглас Блумфийлд в The Jerusalem Post. Израе...

В резултат, както се изразява един от ораторите в края на дискусията: "Днес имаме чисто мафиотски постимперски режим, който наподобява фашисткия и който се сравнява с нацистка Германия. На Русия трябва да се помогне да се сбогува с този режим чрез военна победа за Украйна. А Западът трябва да се погледне в огледалото и да не повтаря грешките си. Но в същото време не можем да оставим руското гражданско общество на произвола на съдбата".

Вторият ден на форума е бил посветен на това, което се случва в Русия с гражданското общество, и по-специално с остатъците от независимите руски медии. Според немското издание Bild, цитирано от "Европейска правда" на форума са участвали около 70 души. Сред известните участници тази година са руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, бившият руски премиер Михаил Касянов, ръководителите на Freedom House, Радио Свободна Европа и др.

На конференцията били обсъдени и

три възможни сценария на "депутинизация" на Русия

Първият и най-оптимистичен сценарий: "Русия ще се превърне в голяма Украйна". Пукнатини в режима водят до края на сегашния режим, провеждат се демократични избори и Русия се развива по украинския път. Но това е много малко вероятно.

Сценарий втори: Путин е свален от своите генерали в армията и специалните служби и нов, по-малко войнствен режим поема властта. Присъстващите на форума виждат това и като възможност за Русия. "Всяка промяна е стъпка напред в настоящата ситуация", казва един от участниците.

Руски комунисти с искане Путин да спре войната, опитаха се да ги накарат да замълчат (ВИДЕО)

Безпрецедентната сцена се разигра в петък по време на заседание на местното събрание на Приморския край, в Далечния изток на Русия. Деп...

Сценарий на ужаса: "бунт отдолу". Ако народът се надигне срещу режима на страх, отчаяние и бедност, ще възникнат условия, подобни на война, ще започнат улични боеве във всички градове и Русия ще се разпадне на много републики.

* Форумът Вилнюс Русия се провежда от 2013 г. и се организира от Министерството на външните работи на Литва в сътрудничество с Центъра за изследване на Източна Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зрее ли преврат в Кремъл?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари