Танк "Ейбрамс" срещу танк Т-90М: Руските танкове са добри докато не влязат в бой (ВИДЕО)

119051
Танк "Ейбрамс" срещу танк Т-90М: Руските танкове са добри докато не влязат в бой (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският танк Т-90М Прорыв (Пробив) отстъпва на своя основен конкурент – обещания на Украйна американски M1 Abrams - такова като цяло е мнението на експерти, питани по въпроса от Newsweek.

Т-90М Пробив е модернизация на Т-72. Руските медии го обявиха за "най-модерната машина от семейството Т-90". Според ТАСС той има по-мощен двигател, принципно нов купол и повишена устойчивост, а нов многоканален мерник осигурява използването на оръжие по всяко време на денонощието.

Танкът е оборудван със 125 мм оръдие 2A46M-4, способен е да унищожава вражески бронирани средства на разстояние до 5 километра с управляеми ракети и стандартни боеприпаси. Освен това има двуцевна 7,62 мм картечница.

ТАСС допълва, че Т-90М може да обменя данни в реално време с други бойни машини, а бронята му е снабдена със специално противоплъзгащо покритие - подобно на това, използвано за най-новия Т-14 "Армата".

На 12 януари 2023 г. руските държавни медии съобщиха, че концернът "Уралвагонзавод" е предал на войските поредната партида модернизирани основни бойни танкове Т-90М "Пробив". В края на февруари руското военно министерство каза, че те вече били използвани на фронта в Украйна. Първият такъв танк влезе в експлоатация през 2020 г. Т-90М наскоро участваха в боевете край Лиман в източната част на Донецка област - това съобщиха руски държавни медии на 16 март. А според нидерландския проект Oryx, който работи с публични данни, досега Русия е загубила поне 15 танка Т-90М в Украйна.

В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

Според Майкъл Пек, експерт по военни технологии и отбрана, Т-90М Пробив "изглежда впечатляващо, но руските танкове винаги изглеждат добре, докато не бъдат използвани в бой. Докато бойният опит не докаже обратното, бих казал, че M1A2 Abrams значително превъзхожда T-90M", заяви той в интервю за Newsweek.

Според експерти и двата танка са добри и е трудно да се правят директни сравнения между тях. Има много други фактори, от които зависи успехът на един танк, включително помощни бойни средства и обучен персонал.

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Съединените щати ще доставят на Украйна 31 танка M1 Abrams, достатъчни за оборудване на украински танков батальон. Той добави, че украинските войски трябва "да се изправят срещу развиващата се тактика и стратегия на Русия на бойното поле в много близко бъдеще".

ОЩЕ: Моделът "Ейбрамс", който отива в Украйна, няма да е най-старият

Руската държавна отбранителна корпорация "Ростех" казва, че още по време на разработването на Т-90М "Пробив", М1 Ейбрамс - един от най-тежките съвременни танкове с многослойна броня - се смяташе за основен конкурент". Предимството на Т-90М е, че е много по-лек, което му позволява да се движи по-лесно през кал и да преминава през малки мостове, счита Пек. В зависимост от модификацията теглото на Abrams може да варира от 67,6 до 73,6 тона, докато Т-90М е около 48 тона. Той добавя, че руският танк е оборудван със стандартен дизелов двигател, който изисква по-малко поддръжка. От друга страна, M1 Abrams използва газотурбинни двигатели и дори може да работи с керосин.

Пек обясни, че дори ако най-новите Abrams не бъдат доставени, техните прибори и уреди "със сигурност ще надминат тези на Т-90", което ще даде на американските танкове предимство в обхвата и точността. Танковете M1 Abrams в различни модификации могат да бъдат оборудвани със 120-мм оръдия, както и 12,7 мм 7,62 мм. картечници.

"Докато T-90М може да стреля с противотанкови ракети, то залп от 120-милиметровото оръдие на M1A2 с бронебойни подкалибрени снаряди (APFSDS) ще бъде по-смъртоносен. Но остават въпроси за това как Abrams ще бъдат доставени на Украйна, с какво оборудване и как ще се покажат срещу руските ракети", твърди Пек.

"В крайна сметка, когато се използва правилно, M1A2 трябва да надминава по качества T-90M", убеден е Пек.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари