Тестовете за антитела не дават отговорите, които искате да чуете за Covid-19

12691
Тестовете за антитела не дават отговорите, които искате да чуете за Covid-19
Снимка: iStock

Разговорите за необходимостта от бустерни дози от ваксината срещу коронавирус накараха много американци да си направя тестове за антитела. Но в повечето случаи това е безполезно занимание, смятат лекарите инфекционисти. Тестовете за антитела не дават отговорите, които търсят повечето от хората. Това пише в своя статия The Washington Post.

И Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (СDС) и Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителни продукти и медикаменти (FDA) не препоръчват да се използват тестове за антитела за определянето на нивото на имунитет към Covid-19. На същото мнение и Американското общество по инфекциозни болести.

Докато някои американски щати включително Мериленд и Южна Каролина провеждат целенасочено тестване за антитела за конкретни цели нито нищо не поощрява прилагането на тестовете с цел да се определи имат ли хората достатъчен имунитет или имат нужда от реваксинация. Тестовете могат да показват наличие на антитела и дори да определят нивото им в кръвта, но учените са още не знаят какво количество антитела осигурява защита от коронавируса. Антителата са белтъчни молекули които имунната система изработва за неутрализиране на вирусите или бактериите попаднали в организма.

Нивото на антитела наистина помага на доставчиците на медицински услуги да установят има ли пациентcj имунитет срещу други по-известни инфекциозни заболявания като морбили хепатит А и Б. Но лекарите казватq че относително малкия опит с Covid-19 все още не дава подобна информация.

Ръст на заразените с COVID-19 във Великобритания

Британското правителство следи отблизо ситуацията с увеличаващите се случаи на заразявания с коронавирус. За последното денонощие са ре...

"Тъй като изминатия път е все още къс ние все още не знаем какви показатели означават наличие на имунитет", казва Мери Хопкинс заместник-директор на програмата за стипендии по инфекциозни заболявания в медицинския център Тъфтс.

"Лекарите назначават тестове за антитела на хора, които се безпокоят за понижаване на имунитета, но мисля че това е проблем. За нормалния човек да знае нивото си на антитела 8 месеца след първата доза ваксина няма голямо значение."  Това казва Алън Уелс, медицински директор на клиничните лаборатории на медицинския център към университета в Питсбърг.

"Най-общо казано, колкото повече антитела имате толкова по-добре. Но дори при ниско ниво на антителата след няколко месеца след заразяване или ваксиниране организмът може да осигури надеждна защита от вируса, изработвайки нови антитела в отговор на новата инфекция. Вашият имунен отговор не само нивото на антителата", обяснява Уелс.

Проблем с тестовете за антитела за коронавирус е това че те не са стандартизирани, затова стойностите на една версия могат да не съвпадат с тези на друга. Уелс допълва, че по-високите нива на антитела корелират с по-малко количество хоспитализации и смъртни случаи.

Хопкинс допълва, че тестовете за антитела са полезни за пациенти с подозрение за дълъг ковид, които запазват тежките симптоми. PCR тестовете установяват вируса само в началния стадий на заболяването. По думите на Хопкинс, ако някой с коронавирус не е имал PCR тест, най-добрияj начин по-късно да се определи бил ли е контактен с вируса,  може да стане с тест за антитела дори няколко месеца по-късно. "Когато видя пациент със задух или непонятни болки аз му правя тест за антитела за да разбера дали това не е Дълъг Ковид", обяснява ученият.

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза

Много хора, преболедували Ковид-19, продължават и месеци след това да страдат от дългосрочните последици от заболяването. Пост-Ковид си...

Други лекари казват, че тестването за антитела може да бъде полезно, за да се определи появили ли са се те след ваксиниране при хората особено в домовете за възрастни. В противен случай те може да се считат за добри кандидати за инфузия на моноклонални антитела, имитиращи антитела изработвани от имунната система.

По думите на Томас Дени, директор на Института за човешки ваксини при медицинската школа на университета Дюк,  тестването за антитела също така носи полза за пациенти с отслабен имунитет, например онкоболните: "Ние можем да ваксинираме тези хора и да покажем, че тяхното ниво на антитела е много по-ниско, отколкото при населението като цяло, да им направим бустерна доза, да ги тестваме отново и да видим дали количеството на антитела ще се увеличи."

Все пак лекарите подчертават, че здравите хора трябва да са сигурни, че имунната система помни какво да прави, когато се сблъска с нов риск. Дори, когато първоначалното ниво на антитела се понижи след коронавирусна инфекция или ваксинация, клетките на паметта пазят информацията за началната,  реагират на новата заплаха и започват да стимулират организма към възобновяване на защитата, в това число и с изработването на цяла нова армия антитела, пише още The Washington Post.

Припомняме, че на 20 октомври служебният здравен министър Стойчо Кацаров посочи, че "резултатите от тестовете за антитела не се приемат за достоверно за наличие на имунна защита. Така казват учените в ЕС, в цял свят – имунитетът, който се получава след преболедуване, не е толкова дълъг, колкото при ваксиниране, посочи той. Срокът от 6 месеца валидност на имунитет при преболедуване го има и в най-новия междинен доклад на ЕК по темата, както и обяснение защо в Приложение II на доклада!

Още: Защо антителата не се приемат за доказателство за имунитет?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com