The National Interest: Защо Запада не трябва да игнорира безредиците в Армения?

1851
The National Interest: Защо Запада не трябва да игнорира безредиците в Армения?
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветникът по Националната безопасност на САЩ Джон Болтън планира да посети Южен Кавказ - стратегически планински регион, притиснат между Русия, Турция, Иран и нееднократно преминаващ в ръцете на тези имперски стопани през последните 1000 години. В Грузия той ще си има работа с прозападна страна, която до момента не се е отърсила войната с Русия преди 10 години. Но истинско предизвикателство очаква Болтън в Армения - малка планинска страна, чието население е едва три милиона души.

Армения се намира в състояние на политическо затопляне. Нейният министър-председател Никол Пашинян, който зае поста на министър-председател през май, обяви предсрочни избори и подаде оставка на 16 октомври. Но той ще продължи да изпълнява задълженията си на министър-председател, което в действителност означава, че не се отказва от властта. Това пише в своя статия журналистът Уес Мартин от The National Interest.

Русия се прицели в Либия

Американското издание Washington Times (WT) съобщи, че Русия възнамерява да разшири военното си присъствие зад граница от Сирия до Либи...

Армения има роля за европейските и американските интереси. Граничеща с Турция на запад и с Иран на юг и отделена от Русия само от Грузия и Черно море - християнска Армения от векове се изявява, като стратегически важен кръстопът за съперничещите си империи. Днес Ереван, исторически съюзник на Русия, се опитва да запази добрите си връзки с Европейския съюз.

Един от основните показатели на истинската демокрация е мирното предаване на властта от една администрация на друга. Но вместо да приеме с достойнство отговорността на своята длъжност Пашинян използва властта, за да направи опасен преход към охлократия (бел. ред. управление на простия народ, на тълпата) и завинаги завинаги да унищожи политическата опозиция.

Той използва полицията, за да се разправя със своите политически противници. Първият, срещу когото бяха предявени обвинения, стана бившият президент на страната Роберт Кочарян. Искът, подаден това лято, касае предаването на през 2008-ма година, когато Кочарян напусна поста си след открити избори, одобрени от Съвета на Европа. Тогава позицията протестира срещу победата на Кочарян. В отговор той въведе 20-дневно военно положение, по време на което загинаха 10 души, сред тях и сътрудници в полицията.  По отношение на действията му се проведе разследване от страна на Европейския съюз и те бяха признати за обосновани. Сега - десет години по-късно, след като действията на Кочарян бяха одобрени от многобройни национални и международни фигури, Пашинян, който има зъб на Кочарян, заявява, че последният е нарушил Конституцията на страната. 

Безспорно доказателство за това е неотдавнашен гласов запис на разговор между началника на Националната служба за безопасност Артур Ванецян и шефа на специалната разузнавателна служба Сасун Хачатрян. Този компрометиращ разговор се отнасял за "Досието на Кочарярн", в което се разкривало злоупотреба с власт и пълно пренебрежение към върховенството на закона от страна на високопоставени чиновници от кръга на Пашинян.

На 26 юли, действайки в интересите на Пашинян,  Специалната разузнавателна служба арестува бившия президент Кочарян. На 13 август касационният съд го освободи.  Специалната разузнавателна служба оспорва това решение, искайки незабавно отново да арестува Кочарян и да се стигне до осъдителна присъда от 15 години.

Deutsche Welle: Сексуалните извращения в Католическата църква в Полша

Почти никой още не го е гледал. Но още отсега филмът "Клир" разгаря силно страстите в полското общество заради една тема-табу доскоро: ...

Проблемът обаче е по-дълбок от ареста на Кочарян. Ако правосъдието си затвори очите за тези проблеми проблеми Пашинян ще консолидира своята власт по време на декемврийските избори, тъй като неговият алианс "Мой път" се намира на пика на своята популярност. Вероятно той ще продължи да действа по подобен начин докато всички негови настоящи потенциални политически опоненти няма да бъдат унищожени.

Както се казва в поговорката "Властта развращава, абсолютната власт развращава абсолютно." Първата крачка по пътя към получаването на абсолютната власт е  обезглавяването на опозицията. Вместо това Пашинян би трябвало да последва напътствието на президента Хари Труман, който твърди, че "всяка власт е временна - оставете я в нейното най-добро възможно състояние." Но Пашинян не е Труман и ако големите държави не го накарат да се осъзнае, той ще продължи да унищожава своите врагове.

Ето какво Болтън трябва да има предвид: целостта на арменското правителство и съдебната система са в опасност. Неправителствената организация Human Rights Watch представи много точна оценка на тази ситуация, твърдейки, че "разрешаването на проблема на политически мотивираните съдебни преследвания е трудна задача, но много важна за възстановяването на вярата в наказателното право на Армения."

Лицемерието на Пашинян се прояви, когато той излезе със забележки към европейския следователски център "Карнеги" на 11 юли и каза: "Ние преодоляхме собствените си страхове и осъществихме революция на любов и толерантност, като унищожихме самопроизвеждащата се власт, казвайки на себе си и на света, че никога няма да позволим на един човек да взима решения от наше име."

Като член на съвета на Европа Армения се подчинява на Европейския съвет по правата на човека. Европейският съюз трябва да разбере че действията на Пашинян говорят за себе си по-силно, отколкото думите му. Тези действия вече нарушават правата на човека в Армения и могат да доведат до изблик национализъм и враждебност към съседите на Армения. 

Договорът за името: Гърция е в деликатна ситуация заради казуса "Македония"

Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все по-голям международен интерес, така че всякакво боравене с въпро...

При липсата на контролна Пашинян може да е заплаха за демокрацията в Армения и да продължи да дестабилизира обстановката в Кавказкия регион. Залогът е прекалено голям, за да се мълчи и да се вярва на думите на Пашинян. Ако върху него не бъде оказан международен натиск той ще предължи да консолидира своята власт и по този начин да заплашва всичко, което до момента е било постигнато в Армения. Западът трябва да действа сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com