The New York Times: Сред големите жертви на COVID-19 е и военната независимост на ЕС

3122
The New York Times: Сред големите жертви на COVID-19 е и военната независимост на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Коронавирусът обърка плановете и приоритетите на мнозина, но тази ситуация може да се отрази най-тежко на стремежа на Европейския съюз да изгради по-силна и независима армия. От няколко години насам, особено след като Доналд Тръмп дойде на власт, европейските лидери се стремят да обезпечат собствената си сигурност. Но дори преди разразилата се пандемия, имаше спекулации, че ЕС ще трябва да намали военните разходи в новия седемгодишен бюджет. Brexit също допринесе за този процес, пише The New York Times в свой анализ на глобалната картина.

Сега, когато пандемията засегна толкова много икономиката, борбата за бюджетa ще бъде още по-ожесточена, прогнозират експерти. Най-вероятно ще се даде предимство на икономическото възстановяване и борбата срещу безработицата. Брюксел продължава да се застъпва за борба с изменението на климата. А военните разходи, напротив, вероятно ще намалеят, отбелязва още изданието.

Експерти: Милиони деца за застрашени при втора вълна на COVID-19

Доклад предупреждава за „бедствие” в глобален план за милиони деца при втора вълна на епидемия от коронавирус, каквато пред...

Преди седмица обаче ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че коронавирусът само ще увеличи необходимостта от по-силна система за сигурност и отбрана в Европа. Според него пандемията е нова заплаха и само ще влоши ситуацията със сигурността. Освен това, поради хаотичния подход на САЩ към борбата с коронавируса, пострадаха и европейците.

„Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в американското лидерство“, цитира думите на бившия министър на отбраната на Полша Радослав Сикорски изданието. „Но ако идеята за европейска автономия беше засилена благодарение на кризата, тогава нейната способност за финансиране беше замразена“. От своя страна американските политици са категорични: ако Европа няма пари за това, тогава тя не отнася сериозно към него.

Преди две години в Европа бяха създадени две програми: Pesco за колективно снабдяване и инвестиции във военната сфера, която беше финансирана от участващите страни, и Европейският фонд за отбрана в тази област с финансиране от паневропейския бюджет. Освен това, заедно с НАТО, ЕС стартира инициатива за мобилност, благодарение на която тежките оръжия трябва да могат да се движат бързо из Европа в случай на конфликт с Русия. 

Но още преди пандемията, включително поради Brexit, Европейската комисия заяви, че ще намали бюджета за отбрана с повече от половината. Например бюджетът вече е намален за инициативата за мобилност и сега дори може да бъде намален до нула. В Европа сега обсъждат възстановителен фонд, а не отбрана.

АФП: Светът почва да се връща към живот

Строгите ограничителни мерки заради коронавируса най-накрая се облекчават в двата най-големи града на Испания - Мадрид и Барселона, къд...

Може би заради пандемията новият бюджет няма да е за седем години, както е планирано, а за една или две години. Но кризите, предшестващи пандемията, не изчезнаха, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава и ги изброява: от Русия и Китай до киберсигурност, тероризъм, граждански войни в Либия и Сирия. Той е уверен, че инвестициите във военната сфера сами по себе си могат да дадат тласък на икономиката. Той обаче отбелязва, че Европа няма да успее да се защити и следователно НАТО не може да бъде заменена. И други експерти също отбелязват, че ако се съди по трудността, с която се обсъждаше военният бюджет в Европа преди пандемията, тя не може да се справи без САЩ.

Самите САЩ разбират, че в настоящата ситуация ще бъде трудно да се изисква от европейците да изразходват 2% от БВП за отбрана - например от Италия. Но няма да е лесно за държавите да се справят с натиска върху бюджета. Отношенията в НАТО могат да ескалират. Освен това самите държави най-вероятно ще се концентрират върху азиатското направление. И е малко вероятно да успеят да държат отбраната на два фронта. 

Дори в САЩ хората ще се замислят какво е това сигурност, ако един вирус е успял да убие повече хора, отколкото което и да е конвенционално оръжие би могло за този период от време, коментира още The New York Times в материала си, цитиран от агенция "Фокус".

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари