The Times: Руската ракета "Кинжал" отвори нова ера във военното дело

107272
The Times: Руската ракета "Кинжал" отвори нова ера във военното дело
Снимка: Russia Ministry of Defense

Трябваше тази ракета да не може да бъде спряна. Хиперзвуковият "Кинжал" щеше се забие право в гърдите на Украйна и на цялата НАТО - светкавично, като острие на убиец. Нямаше да можете дори да мигнете и щяхте да сте на другия свят.

Но Украйна обяви, че е унищожила половин дузина ракети Kh-47M2 "Кинжал", като е използвала осигурени от САЩ батареи за противовъздушна отбрана Patriot. Неочаквано стана ясно, че тази ракета също може да бъде парирана - отразена и унищожена.

Русия, разбира се, оспорва тези твърдения. Но по-рано този месец, на 6 май, Украйна вече съобщи за свален "Кинжал". Какво се случва - ако успеете да унищожите цял колчан от тези стрели, не избледня ли мистериозният ореол на неудържима ракета, която завинаги ще промени военните дела? Може би.

Прехващането на "Kинжал" е пъзел, с който военните се борят откакто междуконтиненталните балистични ракети и ракетите със среден обсег бяха оборудвани с ядрени бойни глави. Те се издигат в горните слоеве на атмосферата и дори отвъд нея, след което буквално падат върху целта. В същото време те достигат хиперзвукова скорост над 5 Маха или 6100 километра в час. Оказа се, че Варшавският договор можел да затрие Лондон за 4 минути. "Времето за реакция значително е намалено", обяснява Джъстин Бронк, специалист по въздушни боеве в Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания.

Разликата между "Кинжал" и другите модерни хиперзвукови ракети от следващо поколение е, че те са не само невероятно бързи, но за разлика от обикновените балистични ракети са и маневрени. "Ето защо е особено трудно да се защитиш срещу тях", признава Бронк.

Но скоростта е само един от членовете в това уравнение. Тъй като ракетата може да лети под всякакъв ъгъл, това прави живота невероятно труден дори за най-модерните системи за защита, които "гледат" в посока на очакваната атака. Системите Patriot наскоро бяха модернизирани и получиха възможност за "оглед" на 360 градуса - може би това е успехът на Украйна. Комбинацията от скорост и маневреност на хиперзвукова ракета обаче затруднява дори предвиждането на целта, да не говорим за прехващането.

Украински анализ: Руската ракета "Кинжал" нито е хиперзвукова, нито е непобедима

Украинските ВВС: Да се унищожи Пейтриът с руска ракета Кинжал е невъзможно

Не е възможно да се унищожи американската система за противовъздушна отбрана Patriot с помощта на руската аеробалистична ракета Х-47 "К...

Според Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика към Фонда "Карнеги" за международен мир, има три разновидности на хиперзвукови ракети. Първият, управляемите балистични ракети, е най-простият. Те всъщност са традиционни ракети, но с опашни плоскости, което позволява да бъде контролирана до известна степен траекторията на падането. Вторият са така наречените глидери с ускорител. Те се издигат високо в небето и падат надолу малко след изстрелването като използват придобитата хиперзвукова скорост за планиране до целта и често на големи разстояния, на относително ниска надморска височина. И накрая, това са крилати ракети с революционен хиперзвуков правопоточен двигател, който ускорява бойната глава много по-бързо от конвенционалните ракети с твърдо гориво. Предимството на тези изключително бързи хиперзвукови ракети е, че те могат да останат на относително малка височина през целия полет, което намалява обхвата на откриване, а заедно с това и времето за реакция.

"Невъзможно е да ги откриете с радар на голямо разстояние поради кривината на Земята", обяснява Бронк. Ще минат само 7-8 секунди и през това време цялата ви система трябва да реагира.

Но срещу Украйна Русия действа по друг начин. "Кинжал" се издига на големи височини с помощта на мощния изтребител-прехващач МиГ-31 с таван над 20 километра и скорост над звука 2,8 пъти. Според Дейв Маджумдар, анализатор на Pentagon 2021, МиГ-31 може "бързо да изведе новото оръжие на позиция и да му предаде значителна енергия още преди пускането". В резултат на това, обяснява Бронк, ракетата получава огромен тласък.

За да усложни задачата на украинската противовъздушна отбрана, Русия съчетава залпове от хиперзвукови "Кинжали" с конвенционални ракети и дори изстрелване на дронове иранско производство. Тази комбинация е специално проектирана да преодолее защитата на Patriot. На жаргон за ПВО това се нарича "претоварване на системата".

"Кинжал"-ите представляват предизвикателство сами по себе си, тъй като са оборудвани с 6 "заряда-капани", които се изстрелват встрани от бойната глава, за да объркат така наречените системи за интегрирана въздушна и противоракетна отбрана (IAMD), ядрото на щита на НАТО. Ядрото се състои от няколко нива - от скъпи и сложни системи като "Пейтриоти" до евтини и прости като ПЗРК.

Журналист на BILD показа кадри на свалената ракета Кинжал (ВИДЕО)

Военният кореспондент на германския ежедневник BILD Пол Ронцхаймер публикува ексклузивни кадри от свалената от украинските военновъздуш...

"Никоя система не може да осигури 100% защита. Америка винаги е предпочитала плътна слоеста отбрана на една или две цели. Уви, твърде скъпо е да защитим всичко по този начин", казва Бронк.

Русия е похарчила огромни суми за подобряване на собствената си ПВО и е добре запозната с проблема. Затова, смятат анализаторите, тя е била ентусиазирана от пробивните способности на "Кинжал". Уловката, обяснява Бронк, е, че Patriot получи пакет за надграждане PAC-3 с подобрена производителност срещу усъвършенствани балистични ракети-примамка.

Но дори и с всички актуализации на Patriot, картата "Кинжал" все още не е победена. Засега това е първото бойно използване на това оръжие. Но също така е вярно, че още преди 5 години, когато се появиха записи за тестови изстрелвания на "Кинжал", тогавашният министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че това "нищо не е променило". Може би е така. Но хиперзвукът тепърва се налага. И "Кинжал" не е единствената хиперзвукова ракета на въоръжение в Русия, според собствените ѝ твърдения. Тя твърди, че вече има дежурни "Циркон" с усъвършенстван правопоточен двигател, който други страни тепърва усвояват. Китай разполага с планираща ракета DF-17, която е 10 пъти по-бърза от скоростта на звука.

Именно от този тип хиперзвук (а не от Кинжалите) настръхват военните стратези. Те са най-мощното противокорабно оръжие и заплаха за самолетоносачите, благодарение на които Америка демонстрира безпрецедентна мощ пред света през последните десетилетия.

"Такава хиперзвукова технология със сигурност е голямо предизвикателство за американския флот. Може да има две последствия. Първо, потенциалните цели ще трябва да бъдат преместени възможно най-далеч от бойното поле, за да се увеличи максимално времето за реакция. Въпреки това, с развитието на хиперзвуковите технологии още през това десетилетие, унищожаването на самата ракета може да стане принципно невъзможно. Вместо това отбранителните системи ще се пренасочат към системите за комуникация и управление, които насочват бойната глава към целта - така наречените "мрежи на смъртта", обяснява Бронк.

Война на дронове: Защо руската ПВО не сработи (ВИДЕО)

Рано сутринта на 30 май в Москва и Московска област бе извършена атака с дронове.  До момента точният брой на дроновете не е изве...

Някои от тези системи обаче вероятно ще бъдат преместени от Земята в орбита. И във вековното съперничество между отбраната и атаката рано или късно ще бъде намерена защита от най-модерните хиперзвукови ракети.

Единственият проблем е, че това със сигурност ще разшири бойното поле до Космоса.

ОЩЕ: Русия обвини арестуваните учени, работили над хиперзвукови ракети, че предавали информация на Китай

Автор: Хари дьо Кетвил, The Times

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари