Тревога в Гърция: Инфекциите растат, здравната система изнемогва

4245
Тревога в Гърция: Инфекциите растат, здравната система изнемогва
Снимка: iStock

В интензивното отделение на болницата в Солун всички легла са запълнени – също както и във всички останали болници. Във втория по големина град в Гърция броят на пациентите с коронавирус е седем пъти по-висок, отколкото през пролетта, отбелязва изданието Deutsche Welle в свой материал по темата.

„Много съм загрижен от начина, по който се развиват нещата. Броят на инфекциите ме плаши“, казва доктор Василис Вуцас. Натоварването на болниците и интензивните отделения сега е значително по-голямо, отколкото при първата вълна, а и пациентите са по-млади. Вместо 80-годишни хора, сега при нас пациентите са на по 40, 50 или 60 години“, казва той.

Специален влак за пациенти с коронавирус

В Солун военните междувременно изградиха временна болница от фургони и палатки с общо 50 легла. Със специален влак пациенти от Солун бяха прехвърлени към други градове, където все още има свободни интензивни легла. Но постепенно и там възниква недостиг.

До края на лятото Гърция се справяше доста прилично с пандемията. От февруари до края на август страната даде общо 210 жертви, докато само миналия уикенд починаха същия брой хора във връзка с коронавируса – само за два дни. За 11-милионна Гърция това са твърде стряскащи цифри.

Над 100 смъртни случая от коронавирус за денонощие в Гърция

Гръцките здравни власти съобщиха днес за нови 2 135 случая на COVID-19 и 101 смъртни случая, свързани с инфекцията, съобщава вестник "К...

"Вирусът дебне и в домовете ни"

Във вечерното предаване на гръцката телевизия д-р Вана Папаевангелу от Кризисния щаб на правителството предупреди, че вече не е достатъчно само да се спазват ограниченията за излизане навън. Вирусът дебне и в домовете ни“, каза тя и допълни:

„Все още в жилищата се събират по твърде много хора на едно място – и то въпреки обявеното затваряне. Това създава голяма опасност. Всеки от нас трябва да спазва свой личен локдаун, всеки трябва да ограничи контактите си до съвсем малка група от роднини или познати“, посочи тя.

Отвсякъде валят забрани, ограничения и предупреждения – нервите на хората са опънати докрай, но независимо от това досега не е имало никакви демонстрации срещу мерките на правителството.

Строгите мерки се удължават

МВнР: Общественият транспорт в Гърция стачкува на 26 ноември

Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявявили национална стачка на 26 ноември 2020 г. Тя ще засегне както н...

Всички училища и ресторанти вече са затворени, също както и магазините – с изключение на тези за хранителни стоки. След 21 часа вечерта никой няма право да излиза на улицата, освен ако няма изключително важна причина. Локдаунът ще продължи и през декември, за да се ограничи разпространението на вируса и да намалее натискът над здравната система.

"Надяваме се, че ситуацията няма да излезе извън контрол“, казва лекарката Георгия Василиаду от Солун. Тя не желае да създава допълнителна паника и затова уверява: „Имаме нужната подготовка. Ние оставаме на поста си. Няма да се връщаме по домовете“, обещава тя.

Василиаду прекарва по 24 часа в болницата и се надява да продължи да помага на всички пациенти, които се нуждаят от помощ.

Предвид строгостта на нещата обаче, гръцкото правителство представи изключително мащабни мерки за подкрепа на хората и бизнеса още през септември - НАУЧЕТЕ ТУК КАКВИ!

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари