Три сценария за "супер удар" от санкции срещу Русия

5827
Три сценария за "супер удар" от санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпросът с новите санкции на САЩ спрямо Русия става все по-горещ предвид факта, че американското министерство на финансите готви списък с руски олигарси, чиито инвестиции на американска територия да бъдат блокирани. Тонът вече се изостря, след като руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че американците също ще понесат загуби в случай, че се въведат санкции към държавния дълг на Русия.

Анализаторите очакват, че вероятно ще бъде избран по-умерен вариант на санкциите към Москва, пише в свой анализ руското издание "Правда".

Руските олигарси се подготвят за американски "черен списък" с приближени до Путин

Министерството на финансите на САЩ завършва първия си официален списък на "олигарси", близки до правителството на руския президент Влад...

Според Силуанов, чуждестранните инвеститори в Русия ще бъдат първите, които ще пострадат от въвеждането на санкции, удрящи по руския държавен дълг. При забрана за купуване на руски държавни облигации, чуждестранните купувачи на руския държавен дълг ще загубят.

Според експерти от "Алор Брокер" има смисъл да бъдат разгледани позитивен, умерен и негативен вариант на развитието на събитията.

В първия случай санкциите на САЩ ще бъдат разширени за сметка на включването на списъка на нови физически и юридически лица. В рамките на този вариант ограничения по сделките с облигации няма да последват в рамките на февруарския блок.

В случай на реализиране на умерения сценарий, според който ограничението на операциите с облигации за нерезидентите все пак ще бъдат въведени, но ще засегнат само нови партиди, това не би трябвало да се отрази на икономиката, като цяло.

Лавров: САЩ принуждават Европа да получава по-скъп газ

"В действията на САЩ се вижда страх от честна конкуренция, а тъй като те не умеят да водят такава, преминават към нечестна, като карат...

Експертите разглеждат първия вариант като базов, но не изключват и втория, тъй като става въпрос за ограничения на операции с дългови задължения на Руската федерация.

Още повече - в ръцете на нерезидентите в края на 2017 година са били руски дългове в размер на повече от 37,5 млрд. долара.

В случай, че бъде реализиран най-лошият от трите сценария, повечето от тях ще се окажат на пазара в достатъчно стеснени срокове, което автоматично ще доведе до финансови загуби на държателите, които ще бъдат принудени да ги продадат на по-ниска цена.

Санкционната ескалация в бъдеще ще доведе само до загуби за САЩ и ръст за Русия, затова има смисъл да се очакват умерени решения, смятат анализаторите.

Павлова пред ТАСС: България ще включи въпроса за санкциите срещу Русия в дневния ред на ЕС

България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия ка...

"Правда.Ру" писа по-рано, че се появи известна яснота относно това какъв точно може да бъде отговорът на Русия на американските санкции. Става въпрос за законопроект, който се разработва от Държавната дума. До момента депутатите отказват да посочат конкретни мерки, като само отбелязват, че те ще бъдат "болезнени" за Вашингтон. Съдейки по случилото се, във Вашингтон няма да може да си дадат вид, че руските санкции няма да окажат своето влияние, коментира "Правда".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари