Тръмп избра Путин пред американските служби - критиките са опустошителни

8844
Тръмп избра Путин пред американските служби - критиките са опустошителни
Снимка: Getty Images/Guliver

Критиките към президента на САЩ Доналд Тръмп след срещата му с руския му колега Владимир Путин стават все по-опустошителни.

Реакцията на демократите в САЩ беше повече от очаквана, но особено показателна е позицията на бившия естонски президент Тоомас Хендрик Илвес, цитиран от лявото издание The Hill. Илвес е категоричен – ако аз решах да повярвам на Путин, а не експертите от собствената ми разузнавателна общност, че има намеса на Русия в президентските избори на страната ми, тогава щяха да ме подложат на импийчмънт. Припомняме, че Тръмп открито обяви на пресконференцията с Путин, че не вижда причина Русия да се е месила в американските президентски избори, които той спечели, а Путин добави, че е доволен, че Тръмп е спечелил, защото искал да се подобрят отношенията между САЩ и Русия.

Путин към Тръмп: Русия не се е намесвала в американските избори

Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност. Това заяви...

Редица западни издания също засипват с критики Тръмп, и то чуждестранни издания – например британските вестници The Guardian и The Independent. The Guardian е категоричен в оценката си – Путин спечели, а дори Тереза Мей загуби, не само Тръмп. А The Independent е още по-краен: "Тръмп обиди собствените си служби".

И докато американският президент правеше това, в САЩ беше арестувана рускинята Мария Бутина - заради шпионаж. Тя е обвинена, че е опитала да се инфилтрира в НОА - Националната оръжейна асоциация на САЩ, която е един от най-големите лобисти и стои зад избора на десетки конгресмени и сенатори. Според ФБР, през НОА Бутина е искала да установи "тайни канали на комуникация" с американски политически организации. А американското министерство на правосъдието заяви, че Бутина е тясно свързана с "руски официален служител", който не е посочен в документите за арест, но се предполага, че е руски политик на име Александър Торшин. В момента Торшин е старши служител в централната банка на Русия и бивш руски депутат.

Победената на изборите през 2016 година от Тръмп Хилари Клинтън, която спечели повече абсолютни гласове, но загуби в повече щати, също не пропусна да се изяви, след като отдавна е по-мълчалива. Ясно е на чия страна е Тръмп, лаконична беше тя.

Говорителят на републиканците и председател на Камарата на представителите Пол Райън също не спести острия тон. "Президентът трябва да оцени, че Русия не е наш съюзник. Няма никакъв морален еквивалент между САЩ и Русия, която остава враждебна към нашите най-основни ценности и идеали. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху това, да държат Русия отговорна и да сложат край на подлите атаки срещу демокрацията", каза Райън.

Сенаторът-републиканец и отявлен враг на Тръмп Джон Маккейн, чиято визита в България по времето на кабинета "Орешарски" де факто спря "Южен поток", определи срещата на Тръмп с Путин за "позорна". Маккейн нарече "трагична грешка" срещата в Хелзинки, в която Тръмп "не само не е бил в състояние, но не е имал и желание да застане до Путин. "

Тръмп похвали Русия на съвместен брифинг с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното Световно първенство по футбол, преди да продължи ...

"Вземайки предвид нападателното и непостоянно поведение на президента Тръмп към нашите най-близки приятели и съюзници в Брюксел и Великобритания, днешната среща отбелязва най-ниска точка в американската президентска история. Никой предишен президент не се е унижавал толкова жалко пред тиранин", каза Маккейн.

В хора от критики се включи и известният актьор и бивш губернатор на Калифорния от квотата на демократите Арнолд Шварценегер. Той обяви, че Тръмп изглеждал като "малък, мокър макарон". "Питах се кога ще поиска автограф или селфи", добавя Терминатора, който е безкрайно суров в оценката си: "Ти буквално предаде разузнавателните ни служби, правосъдната ни система и най-лошо - страната ни. Ти си президентът на САЩ - не трябва да правиш така, какво ти става?!".

Тръмп, по традиция, избра Twitter, за да изрази мнението си. И то е, че "продуктивен диалог с Русия е добър не само за САЩ, не само за Русия, а за целия свят".

Германия се пита - предизвиква ли Тръмп ЕС със срещата си с Путин?

Днес, 16 юли, предстои срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. И в Германия внимателно ще ...

Самият Путин коментира, че усилията на Запада да изолира Русия са се провалили, защото Русия е твърде голяма в световен мащаб, за да се случи това. В руската преса като цяло наблягат, че няма съвместен меморандум от срещата, но в. "Комерсант" коментира, че най-реалистично изглежда да има напредък по преговорите за договора СТАРТ (за стратегическите нападателни оръжия). А днес, 17 юли, предстои среща на Тръмп с конгресмени – заради случилото се в Хелзинки, но няма подробности с кои точно конгресмени ще се види американският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари