Тръмп удължи извънредните мерки за Западните Балкани, въведени преди 16 г.

3825
Тръмп удължи извънредните мерки за Западните Балкани, въведени преди 16 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп взе решение да продължи с още една година извънредните мерки спрямо Западните Балкани, въведени преди 16 г. от неговия предшественик Джордж Буш, съобщиха от Белия дом.

Решението включва и обявяването на т. нар. черен списък на лица, които са под санкции от Вашингтон заради нарушения на Дейтънското споразумение и заплахи за националната сигурност на САЩ.

Еманюел Макрон: Международната политика на Тръмп носи рискове

Президентът на Франция Еманюел Макрон счита, че главата на Белия дом Доналд Тръмп до момента не е изработил концептуална основа на межд...

В сила все още е извънредното положение заради „действията на хора, ангажирани в или подпомагащи спонсорирането или подкрепата на екстремисткото насилие в Република Македония и на други места в западнобалканския регион, или действия, възпрепятстващи прилагането на Дейтънското споразумение в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 в Косово“, се казва в текста на Белия дом, отбелязва още БГНЕС.

Това е първият път, в който американският президент подписва каквото и да е било решение във връзка със Западните Балкани.

На 21 юни 2001 г. Джордж Буш взе решение, с което се обявява, че интересите на САЩ са застрашени от отделни лица и организации в Босна и Херцеговина, Македония и Косово.

Actualno.com припомня, че Дейтънското споразумение е мирен договор, подписан на 21 ноември 1995 г. във военновъздушната база Райт-Петърсън край Дейтън, Охайо, с който официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Тръмп наложи нови ограничения на пътуванията и търговията между САЩ и Куба

В петък американският президент Доналд Тръмп обяви редица нови ограничения, чрез които да намали пътуванията и търговските връзки между...

Дейтънското споразумение е резултат от Дейтънската конференция, състояла се от 1 ноември до 21 ноември 1995 г. Официалното споразумение е подписано от тримата президенти на 14 декември 1995 г. в Елисейския дворец в Париж.

На 13 ноември 2002 г. Скупщината на Съюзна република Югославия ратифицира Дейтънското споразумение, като потвърждава, че Югославия няма териториални претенции към Босна и Херцеговина.

В края на 2003 г. група представители в Европейския парламент и европейски политици повдигат в Страсбург въпроса за ревизия на Дейтънското споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com