Тръмп в Индия - двустранни амбиции под маската на учтивостта

3419
Тръмп в Индия - двустранни амбиции под маската на учтивостта
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Индия за първото си посещение в страната, предаде агенция France Presse.

Тръмп и премиерът Нарендра Моди се обърнаха пред около 100 000 души на най-големия стадион за крикет в света в родния щат на Моди, преди стопанинът на Белия дом и първата дама Мелания да летят до историческата забележителност "Тадж Махал".

Визитата минава на фона на търговското напрежение, което нарасна между двете най-големи демокрации в света, след като движението на Тръмп "Америка първа" се сблъска с мантрата на протектонисткия премиер Нарендра Моди "Направи в Индия".

Макар да споделя притесненията си за Китай и задълбочаването на отбранителните връзки, Индия е сериозно обезпокоена от предложението на Тръмп да посредничи за спора в Кашмир с Пакистан и е разтревожена от реакцията на Вашингтон заради приет Закон за гражданство, критикуван като антимюсюлмански.

Развълнуваните тълпи започнаха да се редят на опашка в 04:00 сутринта, за да влязат в чисто новия стадион за събитие, озаглавено „Намасте, Тръмп“ ("Намасте" е често използван устен поздрав в Индия и Непал - бел. ред.)

"Надяваме се САЩ да либерализира визовия си режим за квалифицирани работници. Те се нуждаят от него, а Индия има твърде много млади квалифицирани и талантливи хора", коментира пред агенцията студентът Маунас Шастри, който бе попитан за това какво очаква от визитата на американския лидер.

Междевременно в трескава подготовка за посещението работници бързаха да довършат стадиона и да изградят стена, за която местните жители казаха, че предназначението ѝ е да скрие бедняшки квартал. И още - бездомните кучета, кравите и маймуните бяха изселени.

Части от „Тадж Махал“ - "Бялото мраморно бижу на мюсюлманското изкуство“, както го нарича ЮНЕСКО - се сдобиха с козметични ремонти с кал за отстраняване на петната, докато в същото време течаха дейности за намаляване на зловонията, идващи от прилежащата река.

Междувременно Тръмп заяви на митинг по-рано, че "6 до 10 милиона души" ще има по трасето на преминаващия му автомобил по време на визитата му в Индия, но това, изглежда, е било неточна информация. Организаторите потвърдиха, че ще има десетки хиляди.

Малкият бизнес се радва на голям успех заради визитата. Продавачи със знамена и маски с лика на Моди и Тръмп реализират успешни печалби.

Тръмп писа и в Twitter по пътя си към Индия (на хинди), че е нетърпелив да пристигне в страната, а Моди отговори с добре известна индийска поговорка, че „гостите са близо до Бога“.

Отвъд фасадата

Но зад баналностите и привидното сближаване между двамата лидери, се крият отношения, влошени от търговския протекционизъм на двете правителства. Тръмп нарече Индия „Царят на митата“ и коментира преди посещението, че третата по големина икономика в Азия „удря Америка много-много тежко в продължение на много-много години“.

Вместо широкообхватна търговска сделка, според предишни съобщения, Тръмп и Моди могат да договорят по-малки споразумения, обхващащи вноса на мотоциклети "Харлей Дейвидсън" и американски млечни продукти, както и пактове за отбрана.

Също така на масата за преговори може да бъде поставена темата за доставянето на шест ядрени реактора, плод на забележително атомно споразумение от 2008 г.эГоворител на индийското правителство заяви, че петата по големина икономика в света "не би искала да се втурне към сделка", добавяйки, че въпросите, свързани с това, са "сложни".

Най-голямото препятствие, поне засега, изглежда е това, към което двете страни се стремят - търговската сделка, отбелязва още БГНЕС.

Други точки на напрежение включват отбраната, като Русия остава най-големият доставчик на Индия, въпреки евентуалната сделка за 2,4 милиарда долара за закупуване на американски вертолети.

САЩ оказват натиск върху Индия да спре да купува ирански петрол, а американският бизнес изрази опасения относно плановете на Ню Делхи да принуди чуждестранни фирми да съхраняват личните данни на индийските потребители вътре в страната.

От страна на Вашингтон Индия среща критики заради рестрикциите в Кашмир и наскоро приетия Закон за гражданството, за който критиците твърдят, че е антимюсюлмански и който доведе до продължаващи протести в цялата страна.

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че Тръмп ще изрази опасения относно религиозната свобода в нацията с индуистко мнозинство, "което е изключително важно за тази администрация". "Загрижени сме и мисля, че президентът ще говори по тези въпроси при срещите си с премиера Моди и ще отбележи, че светът иска Индия да продължи да отстоява демократичните си традиции, да зачита религиозните малцинства", счита още официален Вашингтон.

Снимки: Getty Images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com