X
 
 

Турция превзема икономически Грузия

8080 1
photo of Турция превзема икономически Грузия
Снимка: Getty Images/Guliver
Докато протестиращите в столицата на Грузия обвиняват руснаците в предполагаема експанзия, Батуми, столицата на грузинската република Аджария се превръща в турски град, пише БГНЕС. Каква цена ще заплатят грузинските региони за това, че са съседи с Турция?

Докато протестите, водени от силни антируски настроения, вече ограничиха притока на руски туристи в страната, след като Москва обяви спиране на въздушния трафик към Грузия, възниква въпросът дали руските бизнесмени наистина "навлизат" в страната.

Протестите в Грузия не спират

Поредният, вече редовен митинг в Тбилиси пред сградата на парламента с искане на оставката на грузинския вътрешен министър Георги Гахар...

Турците най-големите купувачи на недвижими имоти в Батуми. "Те са много чисти, приятелски настроени ... Не са алчни ... Собственикът от последния етаж ми дава подаръци за празниците ... И когато синът ми си счупи крака, други собственици, от третия етаж, ми дадоха пари за лечение ... имам четирима от тях, собственици, добри ... говорят само на турски, но аз почти го научих, но когато не разбирам, синът ми идва и превежда ", казва Циала, жител на Батуми и бивш биолог.

Няма статистически данни, показващи колко апартамента са закупени от турците в Батуми през последните години. Турските семейства обаче живеят в почти всяка нова сграда в града. И все пак турците обикновено купуват недвижимите имоти не за жилища, а за нуждите на бизнеса, идвайки със собствен персонал и наемащи местни жители за нископлатени работни места.

Кутаиси, централната улица на Батуми, отдавна е наричана "турският квартал". Турският език се говори по-често от грузинския. Наблизо се намира джамия. Цялата улица искри с надписи и неонови надписи на турски. В един момент може да забравите, че сте в Грузия.

"Тук е по-лесно да се прави бизнес", казва Омар Фарук, служител в турски ресторант. "В Батуми икономиката и инфраструктурата току-що започнаха да се развиват, така че е изгодно да дойдем тук и да започнем нов бизнес".

Русия връща туристите си и забранява полетите от и до Грузия

Русия забрани на пътническите полети на грузински авиокомпании над нейната територия на фона на нарастващото напрежение между двете дър...

"В Грузия персоналът струва максимум 10 долара на ден, а в Турция струва 20-30 долара. Жилищата са по-евтини", обяснява Фарук. "Животът е по-евтин, бизнесът е по-лесен, всеки говори турски - животът е красив, чувствам се като у дома. Хотели, ресторанти, общежития и заведения за бързо хранене в района принадлежат на турците. Само сервитьорките са грузинци”, казва турския бизнесмен пред Спутник.

От втората половина на XIX-ти век Аджария преминава от Османската империя в Русия и обратно до 1921 г., когато районът се прехвърля на Съветския съюз, в съответствие с Договора от Карс. Споразумението бе постигнато при условие, че мюсюлманските грузини ще получат автономия. Така автономната република Аджария, регион в съвременна Грузия, граничеща с Турция, е основана през 1921 година.

Десетилетия по-късно границата на Аджария с Турция беше официално отворена през 1989 година. В началото на 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, турският бизнес започна да прониква в Аджария. Турците предоставиха големи търговски кредити на търговските си партньори в региона, формирайки протурски бизнес елит. Тази тиха експанзия бе съпроводена от насърчаване на ислямското образование сред грузинската младеж.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонн 5 Анонн преди 1 месец Профил на трол?
  Същото става и в България
 • Турската експанзия 4 Турската експанзия преди 1 месец Профил на трол?
  България също се превърна ако не политически, като провинция Булгаристан, то икономически като пазар на всякакви турски стоки които заеха вакуума който се създаде след 1997 г.с унищожаване на икономиката с тъй наречената масова приватизация. Например всички нови автобуси внесени за градския транспорт в София са турско производство, след като българският завод за автобуси в Ботевград беше унищожен виж още ›› след приватизацията.
 • Хасан 4.1 Хасан преди 1 месец Профил на трол?
  /прочети коментар 3/
  : 1 !
 • Хасан 3 Хасан преди 1 месец Профил на трол?
  Чок гюзел се получава! Аллаху акбар!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А ние кога ще се отървем от кагебейско иго?!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В същият ден, в който се отървем от двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Каква цена ще заплатят ГРУЗИНСКИТЕ РЕГИОНИ за това, че са съседи с Турция?" Вече не говорим за Грузия като единна държава. А каква ли цена ще платят БЪЛГАРСКИТЕ РЕГИОНИ?...
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...