Турция превзема икономически Грузия

12973
Турция превзема икономически Грузия
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато протестиращите в столицата на Грузия обвиняват руснаците в предполагаема експанзия, Батуми, столицата на грузинската република Аджария се превръща в турски град, пише БГНЕС. Каква цена ще заплатят грузинските региони за това, че са съседи с Турция?

Докато протестите, водени от силни антируски настроения, вече ограничиха притока на руски туристи в страната, след като Москва обяви спиране на въздушния трафик към Грузия, възниква въпросът дали руските бизнесмени наистина "навлизат" в страната.

Протестите в Грузия не спират

Поредният, вече редовен митинг в Тбилиси пред сградата на парламента с искане на оставката на грузинския вътрешен министър Георги Гахар...

Турците най-големите купувачи на недвижими имоти в Батуми. "Те са много чисти, приятелски настроени ... Не са алчни ... Собственикът от последния етаж ми дава подаръци за празниците ... И когато синът ми си счупи крака, други собственици, от третия етаж, ми дадоха пари за лечение ... имам четирима от тях, собственици, добри ... говорят само на турски, но аз почти го научих, но когато не разбирам, синът ми идва и превежда ", казва Циала, жител на Батуми и бивш биолог.

Няма статистически данни, показващи колко апартамента са закупени от турците в Батуми през последните години. Турските семейства обаче живеят в почти всяка нова сграда в града. И все пак турците обикновено купуват недвижимите имоти не за жилища, а за нуждите на бизнеса, идвайки със собствен персонал и наемащи местни жители за нископлатени работни места.

Кутаиси, централната улица на Батуми, отдавна е наричана "турският квартал". Турският език се говори по-често от грузинския. Наблизо се намира джамия. Цялата улица искри с надписи и неонови надписи на турски. В един момент може да забравите, че сте в Грузия.

"Тук е по-лесно да се прави бизнес", казва Омар Фарук, служител в турски ресторант. "В Батуми икономиката и инфраструктурата току-що започнаха да се развиват, така че е изгодно да дойдем тук и да започнем нов бизнес".

Русия връща туристите си и забранява полетите от и до Грузия

Русия забрани на пътническите полети на грузински авиокомпании над нейната територия на фона на нарастващото напрежение между двете дър...

"В Грузия персоналът струва максимум 10 долара на ден, а в Турция струва 20-30 долара. Жилищата са по-евтини", обяснява Фарук. "Животът е по-евтин, бизнесът е по-лесен, всеки говори турски - животът е красив, чувствам се като у дома. Хотели, ресторанти, общежития и заведения за бързо хранене в района принадлежат на турците. Само сервитьорките са грузинци”, казва турския бизнесмен пред Спутник.

От втората половина на XIX-ти век Аджария преминава от Османската империя в Русия и обратно до 1921 г., когато районът се прехвърля на Съветския съюз, в съответствие с Договора от Карс. Споразумението бе постигнато при условие, че мюсюлманските грузини ще получат автономия. Така автономната република Аджария, регион в съвременна Грузия, граничеща с Турция, е основана през 1921 година.

Десетилетия по-късно границата на Аджария с Турция беше официално отворена през 1989 година. В началото на 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, турският бизнес започна да прониква в Аджария. Турците предоставиха големи търговски кредити на търговските си партньори в региона, формирайки протурски бизнес елит. Тази тиха експанзия бе съпроводена от насърчаване на ислямското образование сред грузинската младеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари