Украински анализ: Руската ракета "Кинжал" нито е хиперзвукова, нито е непобедима

54370
Украински анализ: Руската ракета "Кинжал" нито е хиперзвукова, нито е непобедима
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Когато Кремъл казва нещо, то винаги трябва да се приема с известна доза съмнение. А когато твърди нещо за военните си постижения, трябва да се приема със свръхдоза съмнение.

В продължение на години руската ракета "Кинжал" беше представяна от пропагандната машина на Москва като непобедимо, авангардно хиперзвуково оръжие, символизиращо превъзходството на Русия в областта на модерните военни технологии. Реалностите на бойното поле обаче показаха истинските възможности на ракетата, известна още като Kh-47M2.

Русия обвини арестуваните учени, работили над хиперзвукови ракети, че предавали информация на Китай

Вълната от дела за държавна измяна, която залива Русия след началото на войната в Украйна, достигна и най-големия научен център на родн...

През май украинските военни успешно прехванаха първата ракета "Кинжал" с модерната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", предоставена от Запада. Когато украинските власти показаха отломките от унищожената ракета, пропагандният мит на Русия за нейната непобедимост рухна.

ОЩЕ: Киев: Свалянето на ракетата "Кинжал" бе истински шок за Русия

Преди седмица пък Украйна съобщи за 6 свалени свръхзвукови "Кинжал", изстреляни срещу Киев.

"Кинжал" никога не е бил истинско хиперзвуково оръжие - предполагаема напреднала военна технология, която САЩ и Китай разработват от години, но която все още дава минимални резултати, пише Kyiv Independent в свой анализ.

"Кинжал" по същество се доближава до балистичната ракета "Искандер", адаптирана за изстрелване от свръхзвукови самолети- Неуспехът на "непобедимата" ракета пред произведената в САЩ система Patriot в Украйна е само последният епизод от унижението на Кремъл, което целият свят видя.

Как работи "Кинжал"?

ВИДЕО за украинската контраофанзива: Танкове Challenger газят "драконови зъби", показно как се минава минно поле

От доста дълго време насам Русия се подготвя за защита от очакваната нова украинска контраофанзива след двете от есента на 2022 година,...

В началото на 2018 г. руският диктатор Владимир Путин представи Kh-47M2 "Кинжал" по време на обръщение към руските депутати. Той каза, че това е хиперзвукова ракетна система, която е способна да достигне приблизително 10 пъти скоростта на звука - или до около 12 000 километра в час. Путин стигна дотам да нарече "Кинжал" "идеалното оръжие", което "всички водещи световни армии искат да имат".

Според него "Кинжал" може да маневрира по траекторията на полета си към целта, което я прави невъзможна за прехващане от която и да е от действащите световни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Основният носител на "Кинжал" е произведеният в СССР Микоян МиГ-31 - един от най-бързите реактивни самолети, произвеждани някога - в модификацията МиГ-31К. Всеки МиГ-31К може да носи само една ракета "Кинжал" едновременно. Според руснаците стратегическите бомбардировачи Ту-22М3М и Ту-160 също могат да носят "Кинжал", потенциално заедно със Су-57, няколко от които Русия има на въоръжение в ограничен брой.

"Кинжал" работи приблизително по следния начин: МиГ-31К се издига на височина от около 15 км и достига свръхзвукова скорост от около 2,8 пъти скоростта на звука. След това самолетът изстрелва ракетата от стратосферата заради намаленото въздушно съпротивление, което служи като ускорител.

Според руснаците ракетата набира височина от 20 километра и следва квазибалистична траектория на полета със скорост от 10 пъти тази на звука, което уж я прави твърде бърза и твърде маневрена за откриване, предвиждане на траекторията ѝ и невъзможна за прехващане.

Оценка: Бахмут отдавна загуби оперативно значение, но Русия влезе в капана на месомелачката

Русия обяви победа в Бахмут на 21 май 2023 г., след като се сражаваше за града, намиращ се в Донецка област на Украйна, в продължение н...

"Непобедимият" хиперзвуков "Кинжал" според руснаците, с използването на МиГ-31К, има оперативен обсег от около 2000 км и може да носи ядрена бойна глава.

Кремъл инвестира много в пропаганда, която представя Русия като единствен лидер в областта на хиперзвуковите технологии и освен това като първата военна сила, която някога е използвала хиперзвукови оръжия в бой. Това, което кремълските пропагандисти не искаха да разкрият за "Кинжал", беше, че тя не е съвсем нова конструкция, а модификация на ракетата "Искандер". Като тактическа балистична ракетна система с малък обсег "земя-земя" дизайнът на "Искандер" датира от 80-те години на миналия век и е широко използван и срещу Украйна.

В разгара на надпреварата за хиперзвукови ракети през 2010 г. Русия адаптира "Искандер", така че да бъде изстрелвана не от земята, а от самолет - и я нарече хиперзвукова ракетна система Kh-47M2 "Кинжал".

Но за да се нарече хиперзвуково ракетно въоръжение, не е достатъчно просто да се движи със скорост над 5 пъти тази на звука. Почти всяка балистична ракета достига хиперзвукова скорост. Това включва "Искандер", всички междуконтинентални балистични ракети или дори ракетите V-2 на нацистка Германия, използвани през 1944 и 1945 г. За да се счита за истинско хиперзвуково оръжие, ракетата трябва да има и висока маневреност при хиперзвукова скорост.

Въпреки неподкрепените с доказателства твърдения на Путин, "Кинжал" никога не е демонстрирала нещо повече от незначителни корекции на курса на полета, което е характерно за много конвенционални балистични системи.

С "Пейтриът" са свалени 2 руски самолета и 2 руски хеликоптера, твърди руски източник

Разбилите се преди десетина дни 2 руски самолета - изтребител-бомбардировач Су-34, изтребител Су-35, както и 2 хеликоптера Ми-8, са сва...

В доклад от 2020 г. НАТО класифицира "Кинжал" като "балистична ракета с въздушно базиране", която "обикновено не се характеризира като хиперзвуково оръжие". Въпреки това, както отбелязаха от Алианса, тя често се включва в дискусиите за хиперзвуковите оръжия "поради сходства, които се характеризират с маневрен носител за повторно влизане в атмосферата".

"Определянето на "Кинжал" от страна на Русия като "хиперзвукова" ракета е донякъде подвеждащо", твърди мозъчният тръст Център за стратегически и международни изследвания, базиран в САЩ. "Почти всички балистични ракети достигат хиперзвукова скорост (т.е. над 5 пъти тази на звука) в определен момент от полета си". Така че, подобно на всяка друга аеробалистична ракета, "Кинжал" беше невъзможна мишена за украинската противовъздушна отбрана преди придобиването на "Пейтриът".

Руското министерство на отбраната също така твърди, че разминаванията в точността на ракетата се свеждат до едва 1 метър. Достигането на скорост от 10 Max - т.е. 10 пъти тази на звука - може да е и още едно от неподкрепените с доказателства твърдения на Путин, според американската медия Popular Mechanics.

Смята се, че оригиналният "Искандер" достига скорост между 6 и 7 Мах. И тъй като "Кинжал" има същия двигател, вероятно е да може да развие приблизително същата скорост, смята изданието.

Как се представя "Кинжал" в битка?

Първото потвърдено бойно ползване на "Кинжал" е на 18 март 2022 г., когато ракетата поразява склад за боеприпаси в Ивано-Франковска област в Западна Украйна.

Ремонтираха повредената ПВО система Patriot, отново пази небето над Киев

Системата за противовъздушна отбрана Patriot, повредена в резултат на руски ракетен удар по Киев на 16 май, е ремонтирана и върната на ...

По данни на украинските военни - друг удар на "Кинжал" на 9 май 2022 г. унищожава търговски център и склад за хранителни продукти в Одеса, като ранява трима цивилни. По време на поредния масиран ракетен удар, насочен към украинската енергийна инфраструктура, на 9 март 2023 г. Русия изстрелва шест ракети "Кинжал" според различни съобщения.

Военновъздушните сили на Украйна многократно заявиха, че не разполагат със средства за прехващане на "Кинжал". В продължение на година и половина от началото на пълномащабната война на Русия всяко едно излитане на руски МиГ-31К в Беларус предизвикваше общонационална тревога за въздушно нападение във всички области на Украйна.

Нещата се промениха, когато в края на април Киев най-накрая се сдоби с две батареи MIM-104 Patriot, предоставени от САЩ и Германия. Украинската армия изрично поиска Patriot в опит да запълни празнината в защитата на страната от балистичните ракети на Русия.

На 4 май украински MIM-104 Patriot PAC-3 CRI, специализиран за балистични цели, извърши потвърдено успешно прехващане на "неудържимото" оръжие на Русия. После според ВВС на Украйна цели шест ракети "Кинжал" също са били успешно прехванати над Киев.

Според министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников след двата сблъсъка със системите "Пейтриът" Русия може да е останала на склад с около 73 ракети "Кинжал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари