Украински политолог: Байдън счита Путин за убиец, но иска да се срещне с него

2175
Украински политолог: Байдън счита Путин за убиец, но иска да се срещне с него
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън предложи на руския си колега Владимир Путин да се срещнат на фона на изостряне на ситуацията в Донбас. Това би трябвало да стане през следващите три месеца. И Путин тук ще действа като "булка", докато "първата цигулка" ще бъдат американците, пише киевският политолог Павел Рудяков в украинското издание "Главред". Според него, съдейки по съобщенията на американската страна, темата за Украйна няма да бъде ключовата в този разговор, но ще бъде повдигната сред други въпроси. Ето какво още пише той:

"Основната точка на преговорите между американския и руския лидер ще бъде стратегическият баланс (въоръжение). Тъй като Байдън не бърза да се срещне с Путин в рамките на следващата седмица или две, въпреки ескалацията на ситуацията в Източна Украйна, това означава, че положението в Донбас няма да се промени много преди тази среща.

Не бива да очакваме някакви сериозни промени от тази среща, тъй като позицията на Вашингтон по отношение на Украйна остава непроменена. Не се учудвайте, че Путин и Байдън ще говорят за Украйна без Украйна - това няма да се случи за първи път. Вероятно ние самите сме виновни за това отношение към нас, защото нямаме собствена линия - само искаме от някого нещо и не играем нашата игра. Това е нашата реалност - може да не я разпознаем, но тя съществува.

Освен това САЩ имат стратегическа линия по отношение на Русия и тя също остава непроменена: тя няма да се промени след срещата между Байдън и Путин, тя не се променя дори в зависимост от това кой е на власт в Щатите - републиканците или демократите. По отношение на Русия САЩ провеждат политика на сдържане, ограничаване и натиск с локални елементи на диалог по определени въпроси.

Украйна е елемент от тази политика, следователно никой няма да я "предаде" на Русия. Байдън и Путин могат да постигнат споразумение за Украйна, но това ще бъде в определени граници. В крайна сметка американците имат ясна позиция по отношение на нас и тя е коренно различна от руската позиция. Трудно е да си представим как могат да се сближат американските и руските позиции, ако те са толкова различни. По-специално, американците казват, че руснаците са агресори, а руснаците настояват, че те са освободители, невъзможно е да се намери компромис и да се постави тирето "агресор-освободител", някой трябва да изостави собствената си позиция.

Фактът обаче, че Байдън няма да предаде нашите интереси на среща с Путин по никакъв начин не решава проблема ни, защото запазването на статуквото на демаркационната линия и като цяло ситуацията в Донбас представлява заплаха за националната ни сигурност. В действителност, в допълнение към загубите, които Украйна понася - смърт, трагедии и разбит живот на десетки хиляди хора от двете страни, тя също се изчерпва. Докато чакаме срещата между Байдън и Путин, ситуацията за нас се влошава и не стои на едно място.

Какво може да се случи след срещата между Путин и Байдън? Има вероятност всички оръжия, изтеглени от двете страни, да започнат да стрелят, но той е малък - не повече от 3-5 процента. Такъв сценарий може да бъде реализиран само ако възникне някаква провокация - планирана или спонтанна.

Байдън за Русия: Ние сме две велики държави, които носят отговорност за глобалната стабилност

"Тази седмица разговарях с президента на Русия Путин относно естеството на нашите взаимоотношения – отношенията между нашите държ...

Съдейки по факта, че основните ни говорители промениха своята реторика и вече започнаха да казват, че Русия няма да атакува, (а в същото време Руската федерация уверява, че не е планирала инвазия), всичко клони към факта, че Зеленски на 16 април ще ни донесе от Париж деескалация, тогава ще започне смекчаването на ситуацията в Донбас и информационната подкрепа на тези събития. В крайна сметка сега информационната кампания е много по-интензивна от самото обостряне, което всъщност се провежда само в източната част на Украйна.

Възниква въпросът каква е била целта на струпването на войски по руско-украинската граница. Изглежда, че Русия се стреми да привлече вниманието на Байдън и да постигне преки преговори между Путин и него.

Тази среща е изключително важна за Русия, защото ситуацията не е лесна за нея. Въпреки че руското правителство се опитва по всякакъв начин да сведе до минимум негативните последици от санкциите, те все още го задушават и Русия не е толкова богата и успешна държава, а бидейки под санкции, това допълнително ще влоши ситуацията за нея. Следователно Москва трябва поне частично да възобнови диалога си със САЩ, защото без него Европа също няма да се съгласи с това.

Байдън и Путин разговаряха по телефона

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщи Белият дом. Това е първият разговор между...

Що се отнася до Байдън, от една страна, той казва, че смята Путин за "убиец", а от друга, предлага да се срещнат. Но такава е голямата политика - цинична, груба, твърда, така че това не би трябвало да е изненадващо.

От началото на тази огромна информационна кампания, която продължава повече от месец, никой не се интересува от започване на голяма война на територията на Украйна. „Дрънкането на саби“ от всички страни са чисто демонстративни стъпки, които в определен момент достигат нивото, когато започват да предизвикват някои страхове и опасения".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари