Украински удари дълбоко в сърцето на Русия: Киев залага на дроновете (ВИДЕО)

34185
Украински удари дълбоко в сърцето на Русия: Киев залага на дроновете (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

На 28 февруари, 2023 година небето над Русия беше изпълнено със звуци на летящи вражески дронове. Санкт Петербург, вторият град в страната по население, въведе 200-километрова забранена за полети зона около своите летища. Нефтобаза се запали в южния град Краснодар.

Дронове влязоха в Белгородска и Брянска области, граничещи с Украйна, а един дори се приближи на около 100 км от Москва, преди да бъде свален.

Това е първият толкова мащабен координиран удар на украински безпилотни летателни апарати (БПЛА). Много украинци в крайна сметка се чудеха дали това не е дългоочакваният ключ за изравняване с предимството на Русия при удари с голям обсег при липсата на подходящи западни ракети като ATACMS, които може никога да не пристигнат в Украйна?

ОЩЕ: Масирана атака с дронове в Русия (ВИДЕО)

Дронове летят над военни зони още от миналия век. Израелците ги ползваха за събиране на разузнавателна информация през 70-те години на XX век, а американците за първи път ги употребиха за прецизни удари в началото на 2000-те.

Украйна използва дронове най-малко по 5 различни начина: като малки и евтини разузнавателни средства, способни да предават видеозаписи на къси разстояния; като блуждаещи боеприпаси, предназначени не толкова за унищожение, колкото за дразнене на врага; като усъвършенствани системи за разузнаване и електронна война; като дронове-камикадзе за унищожаване на бронирани превозни средства; и накрая като ударни въздушни и морски средства, способни да доставят бомби и ракети, дори на хиляди километри.

Ако първите категории длонове се произвеждат в различни форми и главно в чужбина, то ударните БПЛА не са толкова много и почти всички са украински. Именно в тази област военните в Украйна се надяват на пробив.

Украинският вицепремиер Михаил Фьодоров, който отговаря както за програмата за дроновете на страната, така и за цифровото ѝ осигуряване, казва, че повратната точка може да настъпи по-рано от очакваното. По думите му предстоят редица промени. Армията завърши масирана реорганизация, създавайки 60 нови ескадрили за щурмови безпилотни самолети, поне по една във всяка бригада, с отделен щаб и командване.

Никъде другаде по света досега не са провеждани подобни реформи. Заради БПЛА Украйна обнови военната си доктрина, а към украинското министерство на отбраната се появи нов съвет за координация на работата на производителите. Беше направен опит да се дерегулира тази област чрез премахване на бариерите пред вноса и сертифицирането на съответните устройства. А наскоро стартира нов военен клъстър, предназначен да свърже военните технологии на страната с международни компании и капитал.

Анонимен източник в украинския военнопромишлен комплекс потвърждава, че през следващите седмици и месеци армията трябва да получи "значителни и високотехнологични способности" за борба с руснаците. Техните дронове атакуват украински градове, а самият украински конфликт е тест за технологията на БПЛА, като се има предвид голямото въздушно пространство над зоната на конфликта и наличието там на модерни системи за електронна война.

Ефективността е присъща само на няколко военни системи. "Руснаците са много, много добри в това, което правят. Те шаманизират с електромагнитно екраниране, могат да заглушават честоти, да фалшифицират GPS, да изпращат дронове на грешна височина, поради което те просто падат на земята", казва източникът. Наземната противовъздушна отбрана пречи на украинските разузнавателни дронове да проникнат на повече от 15 километра в руска територия, заяви експерт, който наскоро е наблюдавал операции с дронове.

На ранен етап украинците очевидно са имали известни надежди за сателитите Starlink на Илон Мъск, с които руските системи трудно се справят. Един пример беше атаката на военноморски БПЛА срещу руския черноморски флот през октомври миналата година: Геолокализирани кадри: 3 дрона удрят успешно руски кораби в Севастопол

Но Мъск очевидно беше загрижен за потенциалната ескалация от подобни действия и Starlink започна да блокира използването на своите терминали не само над контролирана от Русия територия, но и когато се движи по вода със скорост над 100 км в час, каза източник от военното разузнаване. "Ако го качите на лодка и излезете в открито море, уредът просто спира да работи", обясни той. Поради това украинските разработчици на БПЛА преминаха към други, по-скъпи комуникационни системи, като често инсталират няколко системи на едно летателно средство.

Все пак доказването на концепция е едно, а реализирането ѝ е съвсем друго. Според Сет Францман, автор на Drone Wars, книга за използването на БПЛА за бойна дейност, украинската програма все още е далеч от достигане на производствени нива, които ще се конкурират с руската ударна мощ на далечни разстояния. Един от проблемите е недостигът на авиационни боеприпаси, които Америка не иска да осигури от страх от удари срещу руска територия. Домашните устройства и изобретателността няма да решат проблема, въпреки че украинците със сигурност се опитват.

Друго основно ограничение е производството на двигатели, необходими за големи разстояния. Има само няколко производители по света, способни да направят това, а Украйна и Русия се конкурират за покупки на едни и същи пазари. "Ние наистина чувстваме присъствието на другата страна тук", казва украинският вицепремиер Фьодоров.

Производител на дронове в предградията на украински град се оплаква, че авторитарният характер на Русия ѝ дава предимство по отношение на потенциала за удари и Украйна трябва само да наваксва. "Заради санкциите ще започнат да им свършват резервни части по-бързо от нашите. Но не се заблуждавайте: те пуснаха свои производствени линии много по-бързо от нас", твърди той.

Русия разчита на конвенционална война, за да изтощи врага в източните региони на Украйна. Но нейните генерали изглеждат притеснени от потенциалното разпространение на конфликта в тила.

През последните седмици в Москва се появиха нови системи за противовъздушна отбрана, а производствените мощности на украинските БПЛА все по-често стават обект на ракетни удари: Поредна ПВО система се появи в Москва (ВИДЕО)

Дмитрий Шимков, съсобственик на производителя на дронове за дълги разстояния AeroDrone, казва, че секретността е направила производството им мобилно. Технологиите в тази област се развиват бързо, затова мнозина в Украйна залагат на това. "Както се казва, нуждата от изобретения е хитра", заключава източник от военното разузнаване на Украйна.

ОЩЕ: Украински дронове удариха пристанището на Севастопол в Крим (ВИДЕО)

Източник: The Time

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари