Украинските загуби са 191 000 души – дори проф. Витанов разпространява силно съмнителни данни

55968
Украинските загуби са 191 000 души – дори проф. Витанов разпространява силно съмнителни данни
Снимка: Getty Images

Към 29 юли, 2022 година има над 191 000 убити и ранени. Над 80% от резервистите от петата вълна на мобилизация вече са убити, ранени или дезертирали. Между 43 и 48% от необходимото е окомплектоването на украинската армия. Това гласи уж изтекъл публично* секретен доклад на генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) до украинския президент Володимир Зеленски.

"Но какво да се чудим. Знаете последния доклад на украинския генерал щаб до Зеленски – 191 000 убити и ранени, 48% окомплектовка на армията, нисък боен дух, силен недостиг на специалисти за боравене със западното въоръжение. Казват му генералите му, че Украйна губи войната. Тая мисъл обаче не може още да му влезе в съзнанието" - това пише на 5 август, 2022 година математикът проф. Николай Витанов в личния си профил във Фейсбук. Там той прави периодични анализи както на развитието на ковид пандемията в България, така и на развитието на войната в Украйна.

Кой обаче е източникът на прословутия доклад на Залужни? Actualno.com реши да направи проверка, след като дори проф. Витанов не посочва източниците на данните, които е използвал, за да направи конкретния анализ (дали така действа професорът и в другите си анализи за войната, всеки сам може да провери във Фейсбук профила му).

Проучването ни показа, че за пръв път информацията за въпросния доклад се появява в канал в Телеграм – "НачШтабу". Той е създаден на 20 юни, 2018 година и претендира да дава информация от "кухнята" на украинската армия. Бърз поглед върху конкретните постове за доклада на Залужни обаче е достатъчен, за да се усъмни човек с поне една мозъчна клетка относно тази информация:

1. Буквално един ред след като пише за загубите на украинската армия, в публикацията на "НачШтабу" е написано и следното: "Не се води статистика на изчезналите лица". Това означава, че де факто загубите на украинската армия са далеч повече. Само че според информация на Международния институт за стратегически науки от 2022 година активният военен персонал в Украйна възлиза на 196 600 души, а резервистите са 900 000. С други думи, от информацията на "НачШтабу" някой би могъл да си извади заключението, че цялата украинска армия на активна военна служба е била избита. При това положение обаче, защо руснаците все още не са превзели цяла Украйна и защо сега прехвърлят сили от Донбас в Херсонска и Запорожка област, за да се защитават от украинските контраатаки? Може би с десетина HIMARS украинците удържат в Донецка област и дори заплашват "втората армия в света" с контраофанзива в Херсонска област?!

Струва си да се отбележи, че по официални украински данни украинската армия е 300 000 активни военнослужещи - към 2021 година. Дори така излиза, че тя е унищожена на 60%, ако се вярва на "НачШтабу". И отново остават въпросите от предишния параграф.

Оценка: Русия губи инициативата във войната в Украйна. Москва косвено призна за ужаса в Мариупол

2. Според анализа на украинската армия към 7 август, 2022 година, около 42 000 руски военни са убити в Украйна от началото на войната. Оценката на ЦРУ към юли месец е за около 15 000 убити руснаци и 3 пъти повече ранени, както и че украинските загуби са сходни – "вероятно малко по-малко от това". При положение, че беше широко дискутирано в най-различни източници, че за успешна военна кампания е необходимо атакуващата военна част да има численост 3 към 1 спрямо защитаващата се, тогава съотношението на загуби атакуващи спрямо защитаващи се 1:4,5, ако вярваме, че цитираният доклад на Залужни съществува. С други думи, руснаците са убили и ранили кажи-речи 5 украински войници за всеки свой един убит и ранен - тогава как не са превзели още Киев и не са приключили войната?

3. В изрична публикация в Телеграм на "НачШтабу" са публикувани 3 странички от "доклада". Няма печат или подпис, няма дори публикувана снимка на документа (* нали уж е изтекъл т.е. някой го е видял и се е сдобил с копие?!) – единствено изписани думи.

Колко достоверен източник е "НачШтабу"

За въпросния канал изрична публикация, че разпространява дезинформация, има на страницата на AmryInform. Това е информационната агенция на украинското министерство на отбраната. И материалът е публикуван още на 30.03.2021 година – тоест почти една година преди Владимир Путин да нареди нахлуването в Украйна. С други думи, предупреждението за достоверността на "НачШтабу" е отправено още когато изобщо никой не си мислеше за възможно Путин да подпали такава война. В предупреждението се посочва, че редовно в Телеграм канала се публикува информация, която е отчасти истина, но е смесена с манипулации. "Пропагандната схема 60 на 40 е принцип, чиято цел не е информация, а идеологическа индоктринация. Тоест влияние върху съзнанието със съответните идеологически нагласи. За разлика от насилствената или открита пропаганда, този принцип се основава на принципите на доброволността: 60% от информацията трябва да е вярна. Това определя доверието в комуникатора и насърчава безкритичното поглъщане на останалите 40% манипулативна информация. Именно тази информация е необходима на пропагандатора, за да окаже влияние".

Схемата 60 на 40 изрично е посочена от главния редактор на руския вестник "Комерсант" Владимир Яковлев в материал за "Эхо России", който казва, че тя е известна още от времето на "Гестапо". Бойната или "черната" пропаганда допуска всяко изкривяване на фактите заради решаване на пропагандни задачи. В статията си Яковлев посочва методите "изгнила сельодка", "преобърната пирамида", "голямата лъжа", принципа "40 на 60" и метода "на абсолютната очевидност". Според Яковлев всички те и сега се използват от медиите в Русия. Коментарът на Яковлев е включен в специална статия от 13 юни, 2019 година, публикувана от "Дневник". А че такава схема на манипулация има се сети дори Бойко Борисов, когато се мъчеше да принизи скандала със снимките от спалнята му.

Къде в настоящия случай тогава са 60-те процента истина? Вероятно частта от публикацията за трудностите с оръжието и екипировката за украинската армия - липса на достатъчно добри възможности за поддръжка и на достатъчно на брой квалифицирани специалисти. Специално за германското оръжие съвсем скоро Spiegel публикува статия в този дух: Германското оръжие в Украйна се задъхва: Украинците го скъсват от работа (ВИДЕО)

За финал - Украйна обяви още в средата на юли, 2022 година, че докато военните действия не свършат, няма да обяви официална статистика за загубите си. Изтъкнатата причина - да не се помага допълнително на руското разузнаване. Именно това води до редица спекулации каква е реалната картина с боеспособността на украинската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари