"Украйна да отстъпи територии в замяна на мир": Бордът на "Ню Йорк Таймс" вбеси Киев

20845
"Украйна да отстъпи територии в замяна на мир": Бордът на "Ню Йорк Таймс" вбеси Киев
Снимка: Getty Images

Коментар на редакционния борд на „Ню Йорк Таймс“ от 19 май, озаглавен „Войната в Украйна става все по-сложна, а Америка не е готова“, предизвика огромна вълна на недоволство в нападнатата от Владимир Путин страна. В него се излага тезата, че Украйна трябва да се откаже от част от териториите си, за да постигне мир – предложение, което е в противоречие с твърдата позиция на властите в Киев.

Затова редакционната колегия на престижното издание Kyiv Independent атакува колегите си от New York Times. В обширен материал редакторите на украинската медия нарекоха американската реторика „завоалиран манифест на умиротворение от вестник, известен със звездното отразяване на ужасяващата руска инвазия“.

Москва: Разминирахме пристанището в Мариупол, време е да заработи

Пристанището в Мариупол е напълно разминирано и започна да работи в обичайния си режим, заяви говорителят на руското министерство на от...

В коментара си „Ню Йорк Таймс“ пише, че е твърде опасно да се предположи, че Украйна може да спечели войната. Русия е твърде силна и Киев трябва да направи „болезнен компромис“, отказвайки се от някои територии в полза на Кремъл. Изданието твърди, че Америка няма полза да влиза в пълномащабна война с Русия, защото така ще се рискува мирът и сигурността в Европа в дългосрочен план.

Американците са шокирани от страданията на Украйна, но войната е далеч от бреговете на САЩ – инфлацията е доста по-важен проблем за американските гласоподаватели. Това важи и за проблемите с глобалните пазари на храна и енергия, пише още NYT. Решителна военна победа за Украйна над Русия, с която Киев да върне взетите от Москва територии от 2014 насам, не е реалистична цел. Да заставаш срещу реалността е болезнено, но такова е и преследването на „илюзорна победа“, гласи коментарът на американското издание.

От Kyiv Independent „превеждат“ думите на редакторите от САЩ: „Украйна така или иначе ще загуби, спрете да ѝ помагате, така че всичко да свърши по-бързо“.

„Накратко, редакционната статия се опитва да представи отстъпчивостта и предателството на ценностите на свободния свят като прагматични разсъждения. Мрачните времена винаги са хвърляли светлина върху онези, които са готови да направят компромис с ценностите си, за да запазят ежедневния си комфорт. Като новинарска редакция, която е свидетел на войната от вътрешността на Украйна, ние искаме да изясним ситуацията. Победата на Украйна във войната с Русия не е "нереалистична" или дори "вероятна". Ако искаме светът да прилича на това, което знаем, че е, то победата на Украйна е единствената възможност. А западната финансова и военна подкрепа за Украйна е единственият начин да се установи дългосрочен мир и сигурност на европейския континент", пише Kyiv Independent.

„Вярата на Украйна в нейната победа не се основава на прекомерна самоувереност. Тя се основава на необходимост. Всяка отстъпка пред Русия сега, рано или късно, ще доведе до нова война, а украинците, блокирани във всеки окупиран от Русия регион, ще бъдат измъчвани, изнасилвани или убивани. В "Ню Йорк Таймс" излизат с материал след материал за ада, в който Москва поставя украинските цивилни граждани в окупираните територии. В същото време редакцията предлага Украйна да отстъпи територии на Русия, където несъмнено ще се случват още зверства“, продължава материалът им.

Петков пред "Ню Йорк Таймс": Щом най-бедната държава в ЕС се изправи срещу Путин, значи всеки може

„Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-ниско БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин &nda...

„Умиротворяването не е гласът на разума. То е страх и късогледство, които само ще влошат нещата - нещо, което всички сме виждали твърде много пъти в миналото. Позволяването на Русия да анексира Крим окуражи Москва да опита да погълне Донбас. Когато тя нахлу през 2014 г., разкъсвайки суверенна държава и убивайки цивилни, хладната реакция на останалите световни лидери накара кървавия диктатор на Русия да се почувства овластен да направи още повече.

Очевидно е, че оттогава той планира пълномащабно нахлуване в Украйна. Световни лидери и анализатори често казват, че една от основните грешки на Владимир Путин е предположението, че Западът ще му позволи лесно да превземе Украйна. Това не се случи. Сега "Ню Йорк Таймс" призовава Западът да направи това, което Путин очакваше, и да се откаже. Не се заблуждавайте - ако умиротворите един диктатор, чиито войски редовно си позволяват военни престъпления, това ще доведе до катастрофална геополитическа промяна“, пише редакцията на киевския вестник.

Според медията - една руска военна победа ще доведе до заграбване на земи и брутално завладяване. „Ако позволим на една жадна за власт фашистка диктатура да успее, това ще насърчи и други диктатури да опитат“.

„Да кажете на САЩ и НАТО да поискат от Украйна жертва в името на илюзорната надежда за "дългосрочен мир и сигурност на европейския континент", е същото като да ги призовете да предадат Тайван на Китай. Същото е като да отвръщаш поглед от изнасилванията, мъченията и планирания геноцид, извършван от руснаците в Украйна и от китайците в Синдзян. Това е сделка, която не бива да се приема. Нито пък сме принудени да я приемем. Предположението, че Русия, въпреки колосалните си загуби на бойното поле, все още е свръхсила с мощна армия, е лъжа, подготвяна от руската пропаганда през последните 15 години.

Това е лъжа, в която мнозина на Запад все още вярват, въпреки скромния напредък на Русия в Украйна и загубите на десетки хиляди войници и хиляди превозни средства. Москва вече е загубила над 40% от териториите, в които нахлу от февруари насам. И все пак някои продължават да мислят, че руската армия е непобедима“, пише още Kyiv Independent.

Украинците не са готови да жертват територии в името на мира, сочи национално допитване

82% от украинците не са готови да пожертват някои от териториите на Украйна в името на постигането на мир. Това сочат резултатите от пр...

Според украинската редакция - руската корупция, кражби, лошо управление и липса на прозрачност са довели до това, че армията на страната е зле обучена и оборудвана. Руската армия е слаба, командната ѝ структура е ужасна и тя може да загуби войната от по-малобройните, но много по-мотивирани украински сили.

„Следването на съветите на "Ню Йорк Таймс" ще доведе до повече войни, повече разрушения и по-тежко бреме за американския народ в дългосрочен план. Но може би една от най-поразителните черти на редакционната статия е пълното неразбиране на Украйна и украинците. Украинското общество никога няма да се съгласи на каквито и да било отстъпки. Дори президентът Володимир Зеленски, колкото и да е популярен в момента, не би могъл да убеди украинците да направят отстъпки“, пишат от Kyiv Independent.

Според едно от последните проучвания на Киевския международен социологически институт - 82% от украинците смятат, че страната не трябва да отстъпва територия в името на мира при никакви обстоятелства.

„След като видя зверствата, извършени от руските войски в Бородянка, Буча и Мариупол, украинският народ вижда много ясно, че това е война за оцеляване срещу фашистки режим, който отрича правото на украинците да съществуват. Отстъпките ще бъдат бърза смъртна присъда за хиляди украинци. Този факт очевидно убягва на редакцията на "Ню Йорк Таймс". Украйна ще победи, рано или късно, защото нито една фашистка държава никога не е надделявала истински над свободна страна. Демократичният свят може да направи така, че тази победа да дойде по-скоро и да струва по-малко за народа на Украйна и за света. Той може да направи това, като увеличи военната подкрепа за Украйна и натиска върху Русия.

Украйна води тази война от името на свободния свят - за да се увери, че той ще остане свободен. Свободният свят трябва поне да се опита да се изравни по храброст с украинците“, завършва материалът на редакцията на киевската медия.

Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че Украйна трябва да даде част от своята територия на Русия, за да спре руската...

Междувременно бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заговори в унисон с „Ню Йорк Таймс“ на Световния икономически форум в Давос. Той заяви, че Украйна трябва да се откаже от някои територии, за да има мир и че би било фатално за Запада, „ако в емоциите си забрави правилното място на Русия в Европа“.

Всичко това предизвика гневната реакция на Михайло Подоляк, съветник на Зеленски. В Twitter той написа, че Кисинджър може да позволи на Русия да вземе и Полша, и Литва, явно правейки намек със ситуацията с Хитлер. Подоляк каза още, че е добре, че защитниците на Украйна са достатъчно заети с бойните действия и не слушат "Давоските паникьори".

Не само Kyiv Independent реагира остро срещу коментара в New York Times от 19 май. Редица украински икономисти и анализатори от Киевския икономически университет се подписаха под отворено писмо, в което атакуват американската медия. „Изглежда, че за пореден път редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" е подкопала критичните репортажи на собствената си редакция с безотговорна, неактуална и слабо аргументирана статия, която демонстрира всичко друго, но не и експертни познания за Украйна и за колониалното насилие на Русия в региона“, гласи писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари