Украйна планира и почна да произвежда свои оръжия, за да не зависи от Запада

10897
Украйна планира и почна да произвежда свои оръжия, за да не зависи от Запада
Снимка: Getty Images

Западните арсенали се свиват, а Украйна може да остане без оръжейни доставки, пише испанското издание El País. На този фон Киев иска да възстанови отбранителната си индустрия, за да стане по-малко зависим от съюзническите доставки, отбелязва авторът на статията Кристиан Сегура.

Украйна като държава все още съществува не само защото нейните граждани, армия и лидери решиха да отвърнат на удара срещу руснаците, но и поради подкрепата на мощна международна коалиция. Да, без военната помощ на партньорите от НАТО Украйна нямаше да я има.

Модерни германски танкове "Леопард 2" в Украйна - засега само надежда в украински медии

Съединените щати ще подкрепят решение на Германия да даде на Украйна танкове "Леопард 2" (Leopard 2). Това твърдят редица медии в Украй...

Но според съюзниците оказването на помощ става все по-трудно, съществува риск от изчерпване на собствените им арсенали. Икономическата и политическа ситуация в Европа и Съединените щати се променя, везните може да се наклонят в полза на прекратяване на финансовата и военна помощ. Поради тази заплаха Украйна иска да стане по-малко уязвима по отношение на оръжията и да възстанови отбранителната си индустрия.

През 1991 г., с разпадането на СССР, новата независима Украйна е наследила 15% от военната индустрия на бившата съветска империя. Такива данни цитира военният историк Стивън Залога в публикация през юни. Впоследствие Украйна затвори тези предприятия и постепенно се демилитаризира поради липса на средства.

В същото време са запазени някои ключови производствени центрове, които работят и до днес: заводът в Харков, кръстен на В. A. Малишев - най-големият производител на бронирани средства в СССР; Николаевският корабостроителен завод - най-важното предприятие от този вид в Съветския съюз; конструкторското бюро "Южное" в Днепропетровск - основният съветски производител на междуконтинентални ракети; такива заводи като предприятието за авиационна индустрия „Антонов”, производителят на ракети „Артьом” в Киев и производителят на авиационни двигатели „Мотор Сич” в Запорожие.

Още преди Русия да анексира Крим и да подкрепи сепаратистите в Донбас, бюджетът на украинската армия непрекъснато се орязваше. През 2014 г. доброволческите батальони дойдоха да защитят украинския суверенитет, тъй като въоръжените сили бяха сведени до минимум. Оттогава армията се модернизира, но по отношение на доставката на техника тя започна да зависи от партньори от НАТО. Войната в Украйна показа, че ЕС и САЩ са забравили какво е да воюваш

През последните седмици представители на основните страни от Северноатлантическия алианс започнаха да споделят факта, че собствените им арсенали спадат под желаното ниво, а производството на нови оръжия не отговаря на търсенето. Например на 26 ноември източници от НАТО казаха на The New York Times, че Украйна използва до 7000 снаряда на ден на фронта в Донбас. В същото време САЩ произвеждат по 15 000 такива снаряди на месец.

Ще дадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия, обеща министър

България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия като военна помощ. Това се стана ясно то думите на министъра на отбраната Д...

„Можете да увеличите производството, като увеличите смените или работата по съществуващите производствени линии, но имате нужда от повече линии, повече заводи, а това изисква инвестиции и време“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 25 ноември. Но все още съществува риск политическата ситуация да не се промени към по-добро на фона на възможна икономическа рецесия и военните помощи за Украйна да бъдат намалени.

В статия, публикувана през септември, главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни пише, че разумното нещо, което трябва да се направи, е конфликтът да продължи и през 2023 г. Неговият съавтор генерал-лейтенант Михаил Забродски отбелязва, че победата на Украйна през 2023 г. зависи от още по-голямата подкрепа на международните съюзници. "Получаването на подходящи оръжейни системи от партньори може да се разглежда от Украйна само като временно решение", написаха авторите. „Трябва да се подготвим за факта, че конфликтът може да се проточи с години, така че подкрепата за Украйна не трябва да намалява“, предупреди Столтенберг през юни.

Украинският арсенал и производствени центрове са ориентирани предимно към съветските разработки. Когато военните действия започнаха през 2014 г., Украйна спря вноса на компоненти от Русия. Това доведе до факта, че „Антонов” не е подписал нито един договор за нов самолет от 2016 г. насам, става ясно от публикуваната през септември работа на експерта от Американския институт за външнополитически изследвания Томас Лафит.

На обществеността бяха представени първите проби от снаряди, произведени в Украйна по време на конфликта. Става дума за 152-мм артилерийски снаряди, произведени от държавния концерн "Укроборонпром". Украинската информационна машина веднага подхвана тази новина. Знаменитости позираха пред камерата, подписвайки протоколите от първите мостри. Снарядите са предназначени за разработените в СССР гаубици Мста-Б.

Информация за производствената мрежа, която Украйна развива в момента у дома и в съседните страни, все още се пази в тайна. През септември държавният оръжеен производител обяви пускането на два завода в сътрудничество с две страни от НАТО, но не уточни за кого става дума. "Укроборонпром" публикува изявление на 18 ноември, обявявайки споразумение с 6 членки на НАТО, включително Полша, Франция, Чехия и Дания, за откриване на нови производствени линии. Според компанията, целта на споразумението е да се активизира работата на отделите за разработване на нови оръжия, да се започне производство на танкове и мини, както и боеприпаси 152 mm и 122 mm. Последните са предназначени за съветската самоходна артилерийска установка "Гвоздика". Още: Пример за тънка манипулация от Австрия: От Украйна изтичат контрабандно много и сериозни оръжия

САЩ ще предадат на Украйна бойни катери за укрепване на речната флотилия

Командващият Военноморските сили на Украйна Олексий Неижпапа заяви, че САЩ ще предадат на Украйна катери за укрепване на речната флотил...

"Укроборонпром" призна, че запасите от боеприпаси за съветската техника са изчерпани. В края на ноември, по време на посещение в Румъния, Столтенберг каза, че страните от комунистическия блок, сега членки на НАТО, са възобновили производството на съветски боеприпаси, за да помогнат на Украйна. Зависимостта от съветската отбранителна индустрия се забелязва във всяка част на фронта.

През ноември украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред "Ройтерс", че правителството трябва да разчита на собственото си производство на боеприпаси за полученото въоръжение от НАТО, което е от решаващо значение в конфликта, както и създаването на армия от „въздушни, сухопътни и морски дронове“.

През ноември Киев приветства новината, че турската компания Baykar ще отвори завод за производство на бойни дронове в Украйна през следващите две години. Baykar се занимава с производството на ударни безпилотни самолети Bayraktar, които играят важна роля в отбраната на страната. Но експертите, включително Laffitte, се съмняват във възможността за изпълнение на тези планове, ако конфликтът продължи, особено като се има предвид, че украинският производител на дронове камикадзе Ukrspetssistems наскоро трябваше да премести заводите си в Полша, за да не попадне под бомбардировките.

"Укроборонпром" подчерта, че сега основната задача на украинската отбранителна промишленост е да подпомага работата на предприятията, занимаващи се с ремонт на оборудване и гаубици, така че да не се налага те да бъдат откарвани в чужбина. Но те също не са имунизирани от руски атаки, въпреки че се намират в западните райони, далеч от фронта и на тайни места.

Превод: Ганчо Каменарски

Правителството на Черна гора отдели 11% от военния си бюджет за Украйна

Правителството на Черна гора предоставя на Украйна военна помощ в размер на 11% от собствения й бюджет за отбрана, се казва в официално...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com