"Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна

8789
"Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна
Снимка: Getty Images

Пленените и изоставени руски танкове, гаубици и бойни машини бързо се почистват от знаците „Z“, пребоядисват се с украински кръстове и се връщат на фронта – но вече срещу бившите си собственици. Това се превръща във все по-често срещана гледка на бойното поле в източната част на нападнатата страна, където контраофанзивата е в разгара си.

Американското издание „Уолстрийт Джърнъл“ публикува материал, в който се подигра с армията на Владимир Путин и описа Русия като „най-големия донор на оръжия за Украйна“.

Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS

В опит да преодолее съпротивата на администрацията на Джо Байдън да им достави така желаните ракетни системи ATACMS, украинските власти...

Според украински военни служители бързият пробив в Харковска област преди месец е довел до това, че стотици руски бронирани машини са попаднали в ръцете на Киев. Причината е, че руската армия е изоставила тежките си оръжия и складовете с боеприпаси по време на хаотичното си отстъпление.

Някои руски единици оборудване са готови за незабавна употреба, а други се ремонтират, за да се върнат на фронта. Танковете, превозните средства и оръдията, които са твърде повредени, за да бъдат спасени, се превръщат в резервни части. Изключително важно за Киев е, че Москва е оставила и големи количества артилерийски снаряди съветски стандарт, които са почти на изчерпване в Украйна.

Всичко това помага за захранването на украинските сили, които си връщат части от източната част на Донецка област, включително град Лиман, и се придвижват още на изток към Луганск. През последния месец Киев си върна повече от 4000 кв. км територия в източната част на страната, в допълнение към напредъка край Херсон, на южния фронт.

Един от украинските батальони - "Карпатска сич", е завзел 10 модерни танка Т-80 и пет 152-мм самоходни гаубици 2S5 Giatsint, след като освободи град Изюм миналия месец. "Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да правим с тях", заяви пред WSJ заместник-началникът на щаба на частите Руслан Андрийко. "Започнахме като пехотен батальон, а сега сякаш се превръщаме в механизиран батальон".

Началникът на щаба на украински артилерийски батальон на Харковския фронт съобщи, че подразделението му вече разполага с четири наскоро пленени руски 152-мм самоходни гаубици 2С19 Мста, както и с оръдия американско производство. Вече има и изобилие от боеприпаси съветски калибър.

"Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина

Американските разузнавателни агенции смятат, че части от украинското правителство са дали разрешение за атентата край Москва, при който...

"Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Преди да започнем офанзивата, разбихме всичките им артилерийски части, а след това започнахме да се придвижваме напред толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят резервоарите си с гориво и танковете си", каза офицерът. "Те просто избягаха и оставиха всичко зад себе си".

В съчетание с оръжията, иззети по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни придобивки са превърнали Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна. "Помощта" на Русия е далеч пред тази на САЩ и другите съюзници по отношение на бройката, според анализаторите, макар че оръжията, предоставяни от Запада, са по-модерни и прецизни.

Украйна е иззела 460 руски основни бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бронирани бойни машини и 44 многоцелеви ракетни системи, според визуални доказателства, събрани от социалните мрежи и новинарски съобщения от Oryx - консултантска фирма за разузнаване с отворен код. Реалният брой вероятно е по-висок, тъй като не всяка пленена част от оборудването се заснема, констатират от "Уолстрийт Джърнъл".

За справка, по данни на Oryx, Западът е предоставил на Киев 320 танка, 210 бойни машини на пехотата, 40 бронирани бойни машини, 70 многоцелеви ракетни системи и значителен брой артилерийски снаряди.

Русия предупреди САЩ: Рискувате пряк военен сблъсък

Решението на САЩ да изпрати още един пакет с военна помощ за Украйна „увеличава опасността от пряк военен сблъсък“ между Ру...

Русия също така конфискува украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато завладя големи части от страната. По данни на Oryx - от февруари насам Москва е иззела 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата.

При Изюм Украйна се сдобива с по-модерна руска бронетехника - като танкове Т-90 и бойни машини на пехотата БТР-82 с автоматично оръдие. Командирът на 92-ра украинска бригада, която играеше важна роля на Харковския фронт, беше заснет тази седмица да се вози на Т-90, който не бе част от украинския арсенал преди войната.

Съюзниците на Украйна не са ѝ изпращали произведени на Запад танкове, но Киев е получил около 230 модернизирани танка Т-72 от Полша и още няколко десетки от Чехия. Американската и европейската помощ се фокусира върху предоставянето на прецизна артилерия по стандартите на НАТО - като произведените в САЩ гаубици M777 и Paladin, германските гаубици Panzerhaubitze 2000 и полските Krab, както и ракетните системи HIMARS. Тези оръжия позволиха на Киев да удържи, след като през май започнаха да свършват артилерийските снаряди от съветски калибър.

Украинците за сравнително кратко време са се научили да работят с различни оръжейни системи и това прави ползването на придобитите руски оръжия по-лесно, смята полк. Серхий Череватий от Оперативното командване "Изток" на Украйна.

Докато украинските части често задържат по-малките пленени оръжия и боеприпаси, големите - като танкове и артилерия - обикновено се преразпределят чрез военното логистично командване, казва Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

Какво точно прати САЩ на Украйна в най-новия пакет с оръжия

САЩ обяви най-новия пакет от оръжия на стойност 625 млн. долара за Украйна, включващ още ракетни установки HIMARS и свръхточни снаряди ...

Батальонът "Карпатска Сич" например прехвърля на други части на армията пленени гаубици и запазва танкове, за които може да намери екипажи. Преди войната Украйна беше основен производител и износител на танкове.

„Печеленето на тези трофеи ни носи чувство на гордост и повдига бойния дух на всички“, каза командирът на батальона, който наскоро използва иззета от Русия щурмова пушка по време на битка за превземане на село в Донецка област.

ОЩЕ: Украйна е иззела от руснаците повече военно оборудване, отколкото е получила от Запада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари