Уплашена от Тръмп, Европа превърна Байдън в идол: Сега трябва да преглъща

4318
Уплашена от Тръмп, Европа превърна Байдън в идол: Сега трябва да преглъща
Снимка: Ursula von den Leyen, Twitter

Байдън разочарова Европа. Бившият френски посланик в Съединените щати Жерар Аро бе един от първите, които заговориха открито за това: "Това, което виждаме, е дългосрочна тенденция от американска страна. Обама не го беше грижа за Европа. Тръмп беше враждебен към нея. А сега Байдън е едно голямо разочарование за цяла Европа." Аро, който бе посланик от 2014 до 2019 г. и направи кариера като френски дипломат в продължение на над три десетилетия, заяви в интервю за The New Republic, че Байдън на практика няма външна политика по отношение на Европа.

Сегашната американска администрация просто не се интересува от ситуацията в Стария свят. Европейската комисия изпрати на екипа на Байдън дълъг списък с въпроси, по които може да се работи заедно: киберсигурност, криптовалута, данъци в областта на високите технологии. Но все още няма отговор. "Няма инициатива. Нито едно изявление, че Европа и САЩ ще работят заедно по този или онзи въпрос. Американците се пренасочиха към Китай. Тяхната външна политика е Китай, Китай, Китай", казва Аро.

Французите са объркани. Скандалът с подводниците за Австралия наскоро осуети изключително важна за Париж дипломатическа операция, с помощта на която френското външно министерство се надяваше да заздрави в значителна степен отношенията си с Вашингтон. Но това е само един сигнал от многото.

Веднага след като американците изправиха всички пред свършен факт, напускайки Афганистан, европейците отново изпитаха горчивината от собствената си безпомощност и колосална зависимост от САЩ. "Европа може и очевидно е длъжна да бъде по-самостоятелна. Това, от което се нуждаем, е Европейски отбранителен съюз", заяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още през май тази година министрите на отбраната на 14-те държави членки на ЕС предложиха да се създадат съвместни сили за бързо реагиране от 5000 войници, които да бъдат използвани в критични ситуации. Точно като тази, както се случи по-късно в Кабул, когато европейците се оказаха неспособни да евакуират своите представители без помощта на Съединените щати. Идеята за единна военна сила за първи път се обсъждаше в Европа още през 1999 г. През 2007 г. бе сформирана колективна система от оперативни бойни групи (1500 войници), но тя така и никога не бе използвана.

За първата половина на следващата година в Брюксел е насрочена среща на върха на тема „Европейска отбрана“. Но, каквото и да се каже, във военната сфера козовете, както и досега, са в ръцете на друга организация – НАТО, чиято централа също се намира в Брюксел. Тоест отново почти всичко зависи от Съединените щати. През декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще представи актуализирана концепция за отношенията между Европейския съюз и Северноатлантическия алианс. А позицията на Столтенберг е добре известна: през септември, в интервю за британския The Sunday Telegraph, той каза, че въоръжените сили на Европейския съюз могат да отслабят ръководения от него военен блок и дори да „разделят Европа“, защото европейските сили за бързо реагиране ще подкопаят и без това „скромните ресурси“ на съюзниците от НАТО.

Байдън: САЩ ще изпреварят Китай по инвестиции в инфраструктурата през 2022 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че САЩ, благодарение на плана за развитие на инфраструктурата на страната на стойност над 1 тр...

Съединените щати запазват военен контрол над Европа. След бомбардировките над Югославия, които не само нарушиха всички права и норми, но и нанесоха вреда на самата Европа, в Косово се появи най-голямата американска военна база Бондстил. САЩ отдавна избутаха французите и германците, които играеха спомагателна роля. Не само това - те взеха „под крилото“ си Киев и сега са се заиграли с украинския детонатор. Ако нещо се случи там, няма да е никак добре за цяла Европа.

Президентът Макрон може да се прави на смел колкото си иска, твърдейки, че "мозъкът на НАТО е мъртъв", но проблемът е друг - самите европейци са слаби. И им се налага да преглъщат много удари. Американците първо дават разрешение дали да се строи "Северен поток 2" или не, а след това насочват танкерите с обещания за Европа втечнен газ към Югоизточна Азия, защото просто така им е по-изгодно.

Единствената "отстъпка" от страна на Байдън бе само това, че най-накрая се съгласи да премахне митата, наложени от Тръмп, върху алуминия и стоманата за Европа. По-точно предостави квота за безмитен внос на стомана и алуминий, което даде възможност на европейците да възстановят предишните обеми на доставки, които бяха намалени наполовина през годините, но същевременно блокира опитите за увеличаването им .

Администрацията на Байдън отлагаше до последно отмяната на тарифите. „Подаръкът“ беше направен на срещата на върха на Г-20 в Рим точно един месец преди Европа да удвои вносните мита върху американските мотоциклети и уиски и по този начин да изравни загубите и за двете страни. Не бива да се забравя, че в такива случаи американците обикновено изискват други „много малки услуги“. Те ще са им необходими преди всичко за стратегическото за САЩ китайско направление.

„Може би от самото начало бяхме твърде наивни в подхода си към сътрудничество с някои партньори“, каза напускащата поста си Ангела Меркел. Защото Китай  междувременно бе станал най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г. и помогна на германската икономика да поддържа устойчив растеж. На новото коалиционно правителство, ръководено от Шолц, вече е наложен северноатлантическия дневен ред за Тайван, Хонконг и Синдзян. Възможно е, подчинявайки се на това, Германия, противно на собствените си икономически интереси, да се обяви против ратифицирането на Инвестиционното споразумение между Европейския съюз и Китай. За голямо недоволство на Съединените щати, той беше подписан през 2020 г., но процесът на ратифицирането му беше замразен от Европейския парламент.

Китай и САЩ в разговор как не бива да си пречат, дори като се състезават

Китай и Съединените щати трябва да се уважават, да си сътрудничат, не само да решават вътрешните си работи, но и да изпълняват междунар...

Лондон остава ключов съюзник на Вашингтон в задвижването на американските инициативи. Той още преди няколко години започна да съкращава съвместните проекти с Китай. Като по поръчка Великобритания изпрати свой самолетоносач в Югоизточна Азия. А още по времето на Тръмп британците отказаха договор за развитие на 5G мрежи на китайския Huawei. Все още не е ясно какво са получили в замяна. На Борис Джонсън беше отказано споразумение за свободна търговия със Съединените щати. А в спора с Европейския съюз за Северна Ирландия, която сега е икономически извън Обединеното кралство поради прибързаната сделка за Брекзит, Лондон не получи подкрепа от САЩ. Британският кабинет е длъжен да се придържа към ирландския протокол, който е подписал, заяви недвусмислено на няколко пъти Джо Байдън, който е с ирландско потекло.

Европа беше толкова уплашена от Доналд Тръмп, че неговият наследник беше превърнат в идол още преди да бъде избран. Сега вече лондонските вестници пишат по различен начин за Байдън. Един от най-популярните британски вестници The Daily Mail информира читателите си, че американският президент има сериозни здравословни проблеми: „Байдън на два пъти страда от мозъчна аневризма, а има проблеми и със сърцето, което му причинява замайване и объркване".

Малко по-късно същото издание се наслади на разказа на очевидци как Байдън „развалил въздуха“, докато разговарял със съпругата на принц Чарлз, херцогинята на Корнуол. „Беше дълго и силно", описва конфузната ситуация изданието. Изпускането на газове от президента на САЩ точно на срещата на върха за климата било неочаквано, пише още The Daily Mail, тъй като там те „очакваха от президента на САЩ намаляване на емисиите...“. Опитната Камила Паркър-Боулс не показа с нищо, че е забелязала инцидента, за да не постави под въпрос ласкавите думи на премиера Джонсън, че Байдън е „голяма глътка свеж въздух“.

На Европа ще й се наложи да диша дълбоко, за да не нарушава системата от отношения със САЩ, които са се развили отдавна. Байдън или някой друг - като цяло това няма значение. Личните качества на настоящия американски президент са второстепенни тук. Затова в европейското общество засега той може да си позволи много, без да се изчервява от срам.

Анализът е на Александър Хабаров, РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари