Урокът към чернокожите деца в САЩ: Подгответе се за расизъм

8436
Урокът към чернокожите деца в САЩ: Подгответе се за расизъм
Снимка: Getty Images/Guliver

"Чернокожите в тази страна са научени, че трябва да бъдат два или три пъти по-добри, за да постигнат нещо. Ние винаги сме внимателно наблюдавани", казва Арик Люис в репортажа на Катарина Вилхелм за германската телевизия Das Erste под заглавие Vorbereiten auf den Rassismus (Подгответе се за расизъм).

Той все още може да си спомни, когато родителите му започнали да говорят за расизъм, за факта, че като черен американец той няма същите шансове в сравнение с белите в Съединените щати. "Винаги сме наясно, че хората ни възприемат като "различни". Това е бреме, с което се научаваш да живееш", казва той.

Snapchat ограничи публикациите на Тръмп заради расизъм

Snapchat в сряда спря да промотира постове на американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че подбуждат към "расово насилие", съобщ...

Люис живее в Лонг Бийч, Калифорния. За времето в колежа в Индиана той се среща с хора, които никога досега не са срещали чернокож.

Коректно поведение към полицията

В Съединените щати има специален термин за този разговор между деца и техните родители: "Говоренето". Черните деца се обучават на шестгодишна възраст или дори по-рано относно факта, че би било по-добре да не влизате в конфликт с полицията и ако вдигнете ръце, трябва да сте спокойни и приятелски настроени. Рискът: насилие или дори смърт - родителите обсъждат това с децата си.

Видео, което в момента се споделя хиляда пъти в социалните медии, дава глас на черните деца, които обясняват как биха се справили с полицаите в критични ситуации: "Бъдете изключително любезни, когато говорите с полицията, включително учители, хора на позиции във властта, защото те имат възможност да направят живота ви по-труден", се казва в него.

Образователна дискусия: ежедневието на черните семейства

Проучване на Reuters сочи, че Тръмп губи подкрепа, анализатор обаче го вижда пак като президент

Повечето граждани на САЩ подкрепят протестите в цялата страна заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд и се противопоставят на...

Официалната статистика показва, че чернокожите са по-голямата част от убитите от полицейско насилие. Следователно "Беседата" е част от ежедневието на черните семейства. Фактът, че много бели хора знаят малко или нищо за това, се дължи и на това, че белите родители просто не трябва да говорят с децата си за това, казва Джелани Памърт от Портланд: "Обикновено белите хора не говорят на децата си за расизъм. За черните родители това е от съществено значение, също така защото децата ще се сблъскат с него в някакъв момент, в грижите за деца, в училище. Черните деца много бързо осъзнават своя статус и цвят на кожата."

Детска книжка като помагало за родители

Джелани Мемори издаде "Детска книга за расизма" - книга за расизма за деца на пет и повече години. Авторът като черен баща на 6 деца излезе с идеята и каза: "Децата обикновено нямат толкова много проблеми с нея, колкото бихте си помислили. През повечето време не е неудобно децата, но възрастните да говорят за това." Книгата иска да им даде думите, с които да започнат разговора.

Препоръката на автора - бъдете честни и назовете конкретно нещата, осигурете контекст на децата. Те бързо биха задали правилните въпроси. Той също говори с децата си за настоящите демонстрации: "Децата ми бързо разбраха, че не е добре да убият някого. Особено, когато този човек не е въоръжен. Реакцията им беше мъка, а след това гняв. И така можете да след това им обяснете защо има протести и дори бунтове."

Подгответе се за живота

Военни готови да реагират във Вашингтон, знаменитости скъсват от критики Тръмп

Около 1600 военнослужещи са били разположени в околностите на Вашингтон, където избухнаха протести и размирици заради смъртта на афроам...

Филмовият редактор Люис също има дете - тригодишна дъщеря. Той вече говори с нея по теми като несправедливост и вероятно скоро също за расизъм и полиция, дори и да го натъжава: "За съжаление аз със сигурност ще отнеса част от нейното детството. Но трябва да я подготвя за света и какво я чака нея и хората, които приличат на нея".

Превод: Ганчо Каменарски

Още: "Аутопсия: Флойд е имал COVID-19, открити са и следи от наркотици"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари