Усилията на италианската левица да спре имиграцията може да й подлеят вода на изборите догодина

1022
Усилията на италианската левица да спре имиграцията може да й подлеят вода на изборите догодина
Снимка: Getty Images/Guliver

Споразумението с Либия, което доведе до понижение в броя на мигрантите, достигащи италианските брегове на Средиземно море, може да потопи вече отслабените надежди на управляващата лявоцентристка Демократическа партия да остане на власт следващата година, тъй като потенциалните партньори на партията са против сделката.

Документът, подписан през февруари, намира широка подкрепа сред италианската общественост, както и сред десните и протестни партии, които водят в социологическите проучвания, но привлича критики от ООН, правозащитни организации и мнозина в левия спектър на политиката в Италия.

Италия ще се откаже от въглищата до 2025 г.

Италия ще спре да използва въглища в топлоелектрическите централи до 2025 г., като се стреми да намали вредните емисии с 63% до 2050 г....

Договорката с Италия и ЕС да финансират мигрантските лагери в Либия, а също Рим да обучава либийската брегова охрана, е част от мерките, имащи за цел да намалят потока на мигранти през Средиземно море към Европа.

В резултат обаче десетки хиляди мигранти остават блокирани в при потресаващи условия в либийските лагери и ежедневно стават обект на престъпления.

Един от политиците, искащи промени в споразумението, е Ема Бонино, бивш външен министър в лявоцентристкото правителство. "Винаги съм критикувала споразумението с Либия. Италианците имат усещането, че ни завладяват мюсюлмански мигранти. Това не е истина. Страхът е чудесен инструмент за печелене на избори, но той е безполезен за контрола върху миграцията", каза Бонино. Тя планира да формира проевропейска партия с други лявонастроени фигури, която може да подкрепи Демократическата партия преди парламентарните избори, които трябва да се проведат до месец май следващата година.

Друг критик на споразумението, Джулио Маркон депутат от италианската левица в долната камара на парламента, казва: "Не бива да ставаме съучастници в изтласкването на мигранти. Гласоподавателите в лагера на левицата ценят високо хуманитарните ценности, казва Маркон, чиято партия отказва алианс с Демократическата партия.

Демократите се нуждаят от подкрепата на други партии, а именно от левия спектър. В скорошно проучване на обществените нагласи с 24% от запитаните те изостават от популисткото движение "5 звезди", за които биха гласували 29 на сто. В същото време евентуална дясноцентристка коалиция, включваща антиимигрантската партия "Северна лига", "Форца Италия" на Силвио Берлускони и крайнодесните "Братя италианци" събира общо 36%.

В Италия забраниха публикуването на снимки на деца във Facebook

Съдът в Италия постави забрава относно публикуването на  снимки на деца във Facebook. Става въпрос за случаите, в които единият от...

Сделката с Либия, изготвена по образеца на подписаната по-рано между ЕС и Турция, се е показала като успешна в ограничаването на потока на мигранти в Италия, като от началото на годината броят на новопристигналите се е понижил с една трета в сравнение със същия период на миналата година. Само през октомври италианския бряг са достигнали 80% по-малко от колкото година по-рано.

От тази тенденция са доволни обикновените италианци, притеснени от пристигането на около 600 000 мигранти през последните четири години. Според проучване на SWG, извършено по-рано този месец, показва, че две трети от италианците не искат повече имигранти, опасявайки се, че те биха им отнели работните места и биха увеличили престъпността.

Кандидатът за премиерския пост от "5 звезди" Луиджи ди Майо, това лято обвини службите, които спасяват мигранти от борда на претъпкани и несигурни лодки, че всъщност предоставят таксиметрови услуги на африканците. Възползвайки се от антиимигрантските настроения, "Северната Лига" увеличи подкрепата си над два пъти до 15% за последните три години. Нейният лидер, Матео Салвини смята, че "фалшиви бежанци" наводняват Италия, носейки престъпността със себе си.

Досега, съгласно споразумението, либийската брегова охрана е върнала около 20 000 души, включително бежанци. След залавянето им те са държани за неопределен период в центрове за задържане на мигранти.

Миналата седмица Върховният комисар на ООН за правата на човека порица подкрепата на ЕС за либийската брегова охрана и я определи като "нехуманна", тъй като прихванатите мигранти биват затваряни и излагани на "невъобразими ужаси".

Труповете на 26 млади момичета бяха открити край италианския бряг

Италианските власти разследват смъртта на 26 момичета, открити във водите на Средиземно море край бреговете на Салерно, предаде Нова те...

Бившият генерален секретар на ООН и нобелов лауреат Кофи Анан каза по време на посещение в Рим по-рано този месец, че споразумението с Либия поставя Италия в ролята на съучастник в нарушение на Женевската конвенция, която гласи, че бежанците не трябва да бъдат връщани на места, където може да бъдат подлагани на гонения.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари