В пандемията забравихме за децата

5258
В пандемията забравихме за децата
Снимка: iStock/Guliver

Коронавирусът промени живота ни така както никой не можеше да си представи. Сега никой не говори за друго и се предприемат мерки, насочени срещу неговото разпространение. Спасяваме животи, а всички останали ценности сякаш престанаха да съществуват. Реалните заплахи за човечеството като замърсяването на природата, онкологичните и други заболявания никога не са придобивали такава известност и актуалност. Нежеланието да се видят рисковете и да се предотвратят най-лошите сценарии се набиват в очи. Сега спасяваме и живота на хората с хронични заболявания, някои от тях много възрастни, а бъдещето на нашите деца - онези, за които трябва да се погрижим преди всичко, е под заплаха. Така започва статията на чешкия журналист Павла Кука, публикувана в Lidovky, която представяме със съкращения без редакторска намеса.

Случващото се сега ще се отрази в дългосрочен план и на природата, и на децата. Мислим за това как да защитим рисковите групи, как да помогнем на лекарите, на бизнесмените, на кой днес мисли за децата и за юношите? Защото именно децата плащат най-голямата цена и ще я плащат в бъдеще. И съвсем не става въпрос за пари. Засега ограниченията не са толкова строги, както бяха през пролетта, но все повече се доближаваме към тази ситуация отново. Някои деца не ходят на училище и в името на здравето на нацията им е забранено да пеят и да спортуват. Те загубиха възможността да посещават извънкласни занимания и никой не знае дали няма да загубят напълно контакта с връстниците си. А това, което могат и дори са длъжни, е да прекарват времето си пред мониторите - опасността, от която години наред се опитваме да ги спасим.

Как да запазим зрението на детето си при дистанционно обучение?

"Най-опасни (бел.ред. за децата) са мобилните дигитални устройства – телефон и таблети, тъй като децата ги доближават изключителн...

Тревожност и зависимост

Познавам семейство, чиято 4-годишна дъщеря още през лятото страдаше от пристъпи на паника заради неизмити ръце, макар родителите да не стигаха до крайности в това отношение. Стана ясно, че тя е чула нещо по телевизията, какво точно не е ясно. Достатъчно е да пипне някакъв парапет и на нея й прилошава. В периода на пролетната карантина горещата телефонна линия за психологическа помощ съобщи за ръст на оплакванията. Децата се страхуваха, понасяха тежко домашните изолация, както и неопределеността, предизвикана от незнанието какво ще се случи в бъдеще.

Приятелите са много важни за децата. На тях им харесва общуването, което ги учи на социално взаимодействие. В психотерапията ние често се сблъскваме със социална безпомощност, която се корени в липсата на общуване с връстници в предучилищна възраст. Три месеца за едно петгодишно дете са много голям срок. Не бива да се заблуждаваме - значителното ограничаване на социалните контакти няма да остане без последици за децата.

Такъв е примерът с петгодишно момче, което след изолацията започва да изпитва страх от общуване с връстниците си. Или 12-годишен ученик, който до такава степен се пристрастява към монитора след дистанционното обучение, че заспива пред устройството от умора. Не бива да се пренебрегва и опасността от порносайтовете, която се засилва с увеличаването на времето прекарано пред компютъра.

Домашното обучение

Почти половината учители нямат служебен лаптоп, само 38% от учениците имат устройство за обучение

46% от учителите нямат служебен лаптоп за обучение в електронна среда, като подобно е положението и при учениците - само 38% от тях има...

Психологическите проблеми не са единствената заплаха, която грози децата. В много семейства по време и след пролетното затваряне се наблюдаваше ръст на домашното насилие. Затова не разбирам защо ограничиха работата на органите за социална и правна защита за деца, когато беше най-необходимо социалните работници да посетят семействата, в които децата на агресивни родители са цял ден у дома. Трудно е да се обясни и намаляването на приемните часове за социалните органи. Колкото по кратък е приемът, толкова повече хора ще чакат. Не е ли така?

Дистанционното обучение също е проблем, защото то разтваря имагинерните ножици в образованието: единственото дете в семейството, което има на разположение собствен компютър в собствена стая, а зад гърба му са родителите, от които може да научи много повече отколкото в училище. Но много деца нямат такива условия. Не във всички домове има интернет и компютър за всяко дете. Предполагам, че таблетите под наем няма да решат проблемите. Не всеки родител може да помогне на детето като инсталира необходимите програми, влезе в системата и се регистрира в нужните приложения. И по този начин предоставените таблети ще се ползват за игра, но не и за учене.

За доброто на старите хора?

Много от възрастните хора се оплакваха от самотата, която се изпитали по време на карантината. Нарушаването на контактите общуването с децата и с внуците е довело до отчужденост и от двете страни. Възрастните хора в домовете още по-тежко преживяха последиците от изолацията. Някои не можаха да се сбогуват със своите умиращи приятели. По данни на управлението за медицинската информация и статистика през пролетта възрастните хора в домовете за социална помощ са умирали повече от самота, отколкото от коронавирус. За първото полугодие на тази година в домовете са починали 5441 души, 77 от които от усложнения, предизвикани от коронавируса. При това в сравнение с миналата година броят на починалите в домовете за възрастни хора е нараснал с 425 души. Вероятно изолацията също е изиграла своята роля.

Преломен момент

Вълчев: Няма да има дистанционно обучение в цялата страна, ще се затварят отделни училища и региони

Далеч сме от процент на заболеваемост, който да налага затварянето на учебни заведения. Това заяви в Свищов днес министърът на образова...

Живеем в преломен момент и може би един ден ще говорим за времето "преди коронавируса" и "след коронавируса". От друга страна, страхът ни от смъртта се налага все повече в живота ни и на пиедестал се издигат безопасността и дълголетието. Опитваме се да увеличим продължителността на живота, сякаш по този начин гарантираме качествен живот. Но продължителността на живота е придружена и със заболявания.

Не искам да кажа, че не трябва да защитаваме старите и болните, че не трябва да се грижим за тях. Но искам да кажа, че не трябва да жертваме абсолютно всичко заради тях. Смятам, че главната ни задача е да се грижим за децата, а не за родителите. Обратното противоречи на природата.

Животът е рисковано нещо и завършва със смърт, каквото и да направим. Лично аз искам да умра навреме. Не искам да причинявам на децата си мъки, ако се разболея от рак или слабоумие. Не искам да прекарам последните си години в изолация от всички и от всичко в името за грижата за моето здраве. Предпочитам да умра няколко години по-рано, благодарение на коронавирус, грип, възпаление на белите дробове или друга болест.

Моля, дори, когато изпитвате страх от смъртта - не забравяйте за децата. Те на първо място заслужават да мислим за тяхното здраве и бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари