В Русия се страхуват, че Черноморският им флот не е равностоен на американския еквивалент

9168
В Русия се страхуват, че Черноморският им флот не е равностоен на американския еквивалент
Снимка: Getty Images/Guliver

Ударните възможности и авиацията - това са основните проблеми, които вижда адмирал Александър Витко що се отнася до Черноморския флот на Руската федерация. Витко е главнокомандващ на флота, а неговата гледна точка беше отразена от руското издание "Взгляд" със заглавие: "Черноморският флот е безсилен да противодейства на военноморските сили на САЩ".

Витко уточнява, че флотът се превъоръжава активно - с нови кораби и подводници, но това засега не е достатъчно що се отнася до чисто ударната сила.

Черноморският флот на Русия се превъоръжава

Черноморският флот на Русия ще получи до края на годината трета фрегата от проекта 11356 "Адмирал Макаров", съобщи главнокомандващият н...

През 2015 година към Черноморския флот на Русия се присъединяват две нови фрегати – "Адмирал Григорович" и "Адмирал Ессен", шест подводници с крилати ракети и повече от 10 противодиверсионни и патрулни катери. Освен това, флотът е попълнен и с два буксирни кораба от ново поколение, модулни водолазни платформи, плаващ кран и редица други подпомагащи плавателни съдове, посочва Агенция "Фокус". Тепърва към флота трябва да се присъедини и фрегатата "Адмирал Макаров".

Отделно тече производство на нови кораби. В Новоросийск в момента се провеждат заводски изпитания на малкия ракетен кораб (МРК) "Вишний Волочек", а още един кораб от този клас се очаква да е готов през настоящата година. В Керч се достроява патрулен кораб нов проект "Василий Биков", който трябва да влезе в състава на Новоросийската военно-морска база. През 2019 година трябва да бъдат получени още два аналогични кораби.

От 2015 година, с която адмирал Витко започна своя отчет за етапа на модернизация, експертите изказват опасенията си за степента на боеспособност на Черноморския флот. В тази връзка капитанът първи ранг Сергей Ищенко и военният експерт Антон Мардасов отбелязваха в публикации в портала "Свободная пресса" - главният проблем на флота и неговата средиземноморска ескадра е "острият недостатък от ударна мощ". "Само с корвети, големи десантни кораби, плаващи работилници, танкери и буксири не може да се води война. За да се противопоставим на 6-и флот на САЩ трябва да създадем някаква заплаха за неговите ракетни крайцери и самолетоносачи", сочат експертите.

Възможностите на американските ВМС

В състава на Шести флот на ВМС на САЩ, който отговаря за Средиземноморския басейн, влиза ескадра от четири миноносци с управляемо ракетно оръжие (УРО). Този флот разполага с авионосна ударна група в Средиземно море – атомен ударен самолетоносач плюс два ракетни крайцера и два миноносеца. Основните сили на Шести флот се поддържат от амфибийно-десантна група със съответстващите кораби и, най-вероятно, две подводници, оборудвани с ракети "Томахоук".

Борисов се скри от депутатите по темата с Черноморския флот

Премиерът Бойко Борисов отказа да вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол и да даде отговор за политиката на правителств...

Оценка

Независимо от получената през последните години нова техника, проблемът с недостатъка на ударна мощ в Черноморския флот не е решена преди всичко заради недостига на надводни кораби, смята бившият командир на групата за управление на ракетни оръжия на кораба "Комсомолец Украини" (от Черноморския флот на СССР) капитан първи ранг от запаса Сергей Ищенко. Той е категоричен, че когато кризата в Сирия е ескалирала, Русия е обещала да сваля американските ракети и даже техните носители. "На дежурство изкарахме даже "Пилкий". Това е стар, престар стражеви кораб със старо оръжие, който също беше довлечен там, защото нашите са наясно, че "Адмирал Ессен" и "Адмирал Григорович", които са на разположение там, са абсолютно недостатъчни", категоричен е Ищенко.

Според Ищенко Черноморският флот категорично няма достатъчно на брой съвременни бойни кораби. Според него "Адмирал Макаров" има проблеми и "физически не е в състояние да доплава до Черно море", казва военният.

"Освен "Пилкий“ имаме и "Ладний", но това са стражеви кораби от 1135 проект, които са почти на 40 години. Изваждаме зад скоби крайцера "Москва", защото той трябва да бъде ремонтиран и модернизиран и е докаран до такова състояние, че очевидно не може да влезе в Средиземно море", изброи Ищенко. Освен това, в състава на Черноморския флот влиза и стражевия кораб "Сметливий", проект 01090 – най-старият боен кораб в състава на военноморските сили на Русия.

"Това не е достатъчно. Ако говорим, например, за фрегати, то е трудно да си представим ситуация, когато всички три налични такива ще са в състояние да влязат в Средиземно море. Обичайно не повече от една трета от корабите от един проект от наличния състав могат да се намират на бойна служба в Средиземно море. Това означава, че от наличните фрегати в най-добрия случай един, а в някои случаи и нито един не е в Средиземно море", обясни Ищенко.

Путин държи на укрепването на Черноморския флот

Укрепването на Черноморския флот е сред основните приоритети на Русия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Интерфакс". ...

"Не стига, като минимум, бригада фрегати", добави Ищенко, като посочи, че от бригада от шест кораба, които е трябвало да бъдат построени в Калининград, са построени само три - "Адмирал Есен", "Адмирал Григорович" и "Адмирал Макаров".

"Изисква се обновяване на противокорабната авиация и другите видове самолети и хеликоптери – не по-малко от 100 бойни единици. Въпросът за въздушното осигуряване е ключов", отбелязва капитан първи ранг от запаса Михаил Ненашев.

"Още един важен въпрос е инфраструктурата. На флота са му нужни нови пристани, нови бази за съхранение на въоръжението и техниката, ново оборудване за морската пехота", подчерта в заключение Ненашев.

Китайска гледна точка

Наскоро китайският портал Sina.com публикува материал, в който военният експерт Ли Жен изказа съмнение относно заявените срокове за окончателно ремонтиране на ракетния крайцер "Москва" – флагманът на Черноморския флот. Срокът е 2022 година. Но предвид това, че работата по модернизацията на подобния на "Москва" крайцер "Маршал Устинов" отне 5 години и беше отлагана многократно, "не може да се каже, че всичко ще бъде така лесно", счита китайският експерт.

Русия засилва Черноморския си флот в Крим

Заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов заяви, че Русия ще преразгледа корабостроителната програма, утвърдена до 2050 г., в посо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com