В търсене на дългосрочно решение на мигрантската криза

1110
В търсене на дългосрочно решение на мигрантската криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато хиляди мигранти и бежанци напускат африканския континент в поска Европа и отвъд нея, други търсят нови начини да направят живота на хората по-добър на родния им континент. Над 50 държави, включително САЩ, Великобритания и европейски държави обещаха финансово да подкрепят нациите, представляващи сериозен източник на бежанци и мигранти. Заедно те обещаха да увеличат приноса си през 2016 г. с 4,5 млрд. долара, включително един милиард от Съединените щати.

Ангажиментите бяха поети по време на Срещата на лидерите за бежанците, организирана от президента на САЩ Барак Обама в рамките на Общото събрание на ООН.

Тази ангажираност показва промяна спрямо чисто хуманитарната отговорност, която обикновено се използва при движение на бежанци, но не стига до корените на проблема, казва Дженифър Фентън, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).

„Това е по-широка система отговорност. Така е устойчива и това включва сплотяване не само на страните-членки и хуманитарните действащи лица, но и на агенциите за развитие, международни финансови институции, частния сектор, гражданското общество, като така приемащите общности участват от самото начало“, допълва тя.

Инвестиции

Един от примерите за промяна в живота на бежанци и мигранти беше даден от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ, EIB).

Банката, управлявана от ЕС, беше потърсена от правителството на Етиопия с предложение да изграждане на четири интегрирани земеделско-индустриални парка през следващите три-пет години в различни части на страната и предлагащи работа на мигранти. ЕИБ обеща да осигури 200 млн. долара, а допълнително 300 млн. долара финансиране ще бъдат осигурени от Европейската комисия, Европейския съюз, Световната банка и Великобритания.

Патрик Уолш, заместник генерален директор в Глобални операции извън ЕС в Европейската инвестиционна банка каза, че парковете ще позволят на предприемачи да имат общ достъп до ресурси, като пътища, вода и електричество.

„Голямото предимство на тези индустриални паркове, в случая агро-индустриални парков, е че подготвяте заедно множество компании от различни сектори и осигурявате общи услуги улесняващи събирането на компаниите и предприемачите“, казва той.

Етиопия вече няколко години дава приоритет на строителството на индустриални паркове и страната отчита ръст на износа на кожи, кафе, текстил, цветя и други стоки. Страната е определила 17 възможни зона за агро-индустриалните парков и създаде Корпорация за развитие на индустриалните паркове, която да следи за плановете. Етиопия си е поставила за цел да стане страна със среден доход до 2025 година, както и център за леко производство на африканския континент.

Заетост

Туск: Трябва да се затвори балканският маршрут за нелегалните мигранти

Участниците в европейската среща на високо равнище „Миграцията през Балканите“ във Виена трябва да поставят основата за заб...

Условие за финансирането от Европейската инвестиционна банка за парковете е те да предлагат възможности за работа за бежанците. Парковете се очаква да предложат 30 000 позиции на бежанци от създаваните 100 000 работни места. Етиопия е дом за над 700 000 изселени хора от околните държави, включително Южен Судан, Сомалия и Еритрея.

„Ние разглеждаме нашата роля там като принос, помагайки на правителствата да създават работни места, за да не се налага хората да предприемат тези опасни миграционни пътувания извън своите родини“, казва Уолш .

Ако бъде направено правилно, Европейската инвестиционна банка и останалите акционери се надяват това да бъде от полза за всички - както за икономиката на Етиопия, така да намали притока на мигранти в Европа.

„Ние знаем, че Етиопия за мнозина е спирка преди опасното към крайната дестинация – Европа. Инициативи и проекти като този осигуряват на хората избор да останат по-близо до дома и в същото време възможност за икономически растеж“, каза Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари