Вашингтон - кралството на Доналд Тръмп

3040
 Вашингтон - кралството на Доналд Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската столица не е част от щат. Специалната ситуация води до спор между Тръмп и градската управа на Вашингтон по време на настоящите протести. Кой има властта: президент или кмет? 

Така започва анализ на Карла Блейкър за Дойче веле, посветен на протестите срещу убийството на Джордж Флойд, предава БГНЕС. Ето какво гласи той:

Проф. Мермерски обясни защо ситуацията с протестите в САЩ излезе от контрол и защити Тръмп

В щатите, в които губернаторите и управленията са от демократическата партия - там има вълна на неолиберализъм, в която законността не ...

Мюриъл Баузър, кмет на Вашингтон, разказа с ясни думи за случилото се в града й в понеделник вечерта. "Въведох комендантски час от 19:00 ч.", написа демократът в Туитър в понеделник. Така тя искаше да предотврати придружени с насилие бунтове и грабежи, както в предишните нощи. Тогава обаче служители във Вашингтон тръгнаха срещу събралите се демонстранти от "Black Lives Matter" 25 минути преди началото на ограниченията за излизане. "Без провокация федералната полиция използва боеприпаси срещу мирни протестиращи пред Белия дом, акт, който ще усложни работата на градската полиция в DC. Срамно!"

Федералните полицаи прочистиха района край Белия дом, за да може президентът на САЩ Доналд Тръмп да се разходи за снимка до църквата "Сейнт Джон" от другата страна на улицата на централата на властта. Абсурдната ситуация е само един пример, който илюстрира необичайния статус на Вашингтон: Столицата на Съединените щати нито е в щат, нито е независим град-щат, сравним с Бремен или Берлин в Германия. Вашингтон не е представен в Камарата на представителите от сенатори или депутати. "DC" в името означава "Окръг Колумбия". Опитите на активистите да превърнат окръга във федерален щат засега се провалят. За да се направи такава промяна, трябва одобрението на двете палати на Конгреса - а многото републиканци, които държатн мнозинството в Сената, са против превръщането на Вашингтон във федерален щат.

Президентът е един от противниците. "DC никога няма да бъде щат", заяви Тръмп през май. "Защо никога? За да можем да вземем още двама демократични сенатори и още петима членове на Конгреса?" По този начин той намекна за предимно демократичния електорат във федералната столица.

Малкият крал Доналд Тръмп

В системата на САЩ федералните щати имат по-високо равнище на самоопределение:губернаторът или гебурнаторката решават как ще се организират изборите в техния щат, как ще изглежда образователната система, а също и какво количество и по какъв начин полицията ще действа в дадена ситуация. Вашингтон няма губернатор – но е седалище на федералното правителство.

Проучване на Reuters сочи, че Тръмп губи подкрепа, анализатор обаче го вижда пак като президент

Повечето граждани на САЩ подкрепят протестите в цялата страна заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд и се противопоставят на...

А това означава, че Тръмп може да се държи като малък крал в екстремна ситуация като настоящата. Според него Вашингтон не е град на кмета Баузър. Това е неговият град.

Президентът може да използва Сикрет сървис, която трябва да гарантира сигурността му, а Националната гвардия да гарантира "законност и ред", както той обяви. Дори ако това означава да се гонят мирни протестиращи от парка пред Белия дом. И накрая, районът около седалището на правителството не е под юрисдикцията на градската полиция във Вашингтон. Вместо това Сикрет сървис отговаря за сигурността около Белия дом - и ази служба е подчинена на Тръмп.тя докладва на Тръмп.

Вирджиния отказа военната помощ на Тръмп

Във вторник бронираните военни превозни средства вече бяха по улиците на американската столица. Тръмп нарече губернаторите на щатите слаби в телефонен разговор в понеделник, защото не правели достатъчно срещу протестите. В своята собствена империя сега той иска да се захване с нещата. Очаква се още войници от Националната гвардия да предприемат действия срещу демонстрантите.

Но не всички щати, на които президентът разчита да помогнат, се включиха. Дори съседните щати Вирджиния и Мериленд, на границата с които е Вашингтон, не са единодушни. Докато губернаторът републиканец на Мериленд Лари Хоугън изпълни молбата на министъра на отбраната Марк Еспър и изпрати във вторник повече от 100 войници от Националната гвардия във Вашингтон, губернаторът демократ на Вирджиния Ралф Нортхам отказа.

Военни готови да реагират във Вашингтон, знаменитости скъсват от критики Тръмп

Около 1600 военнослужещи са били разположени в околностите на Вашингтон, където избухнаха протести и размирици заради смъртта на афроам...

Една от причините за отказа: Искането на правителството на САЩ за повече войници не беше обсъдено с кмета на Вашингтон. "Когато тази молба дойде, бързо разбрахме, че тя не идва, нито е била обсъдена с кмета Баузър", заяви говорителят на Нортхам Кларк Мърсър. "Имаме засилени основания за загриженост заради изявленията на президента, че правителството иска да използва Националната гвардия за по-нататъшно ескалиране на ситуацията, а не да я деескалира."

Твърди се, че администрацията на Тръмп е предложила в понеделник да поеме контрола над градската полиция във Вашингтон по време на протестите. Градът решително отказа. Полицейските служители на Вашингтон "все още са подчинени на кмета Баузър", каза шефът на нейния кабинет. Така че Тръмп все още не може да се държи като крал във Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари