Вашингтон принуждава Зеленски да заеме ясна позиция за Донбас

6442
Вашингтон принуждава Зеленски да заеме ясна позиция за Донбас
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ принуждават Зеленски да заеме ясна позиция за Донбас, пише руският вестник „Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Тази седмица специалният представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкър ще пристигне в Киев. По-рано този месец, той каза, че след изборите, Върховната Рада ще трябва да актуализира украинските закони, свързани с положението в Донбас. Предишният парламент прие няколко такива закона и почти всички те не работят.

Зеленски печели и парламента в Украйна - какво предстои?

Победата на партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски в предсрочните парламентарни избори в Украйна все още не води до я...

Първите закони за разрешаване на конфликта бяха приети през есента на 2014 г. от Върховната Рада, избрана по време на президентството на Виктор Янукович. Основният е “За специалния ред на местното самоуправление в определени области на Донецка и Луганска област”.

Изданието припомня, че документът предвижда значително разширяване на правомощията на местните власти в Донбас: правото да се създават правоохранителни органи, съдилища и прокуратурата от регионалните представители; да се вземат независими външноикономически решения и т.н. В този закон (който първоначално беше приет за период от три години) беше посочено, че местните власти, които трябва да бъдат избрани, ще получат широки правомощия. През септември 2014 г. Върховната Рада назначи местни избори в Донбас за декември същата година. Но през ноември, както е известно, първите избори на ръководители на самоппровъзгласените републики, които не бяха съгласувани с Киев, бяха проведени в ДНР и ЛНР.

В Донецк и Луганск се отказаха да се върнат под контрола на Киев и поискаха независимост (специален статут) - с включването на тази разпоредба в Конституцията на Украйна. Между другото, през лятото на 2015 г. Петро Порошенко настоява, че Върховната Рада, аргументирайки конституционните изменения на децентрализацията на властта, да спомене отделно Донбас. Гласуването на 31 август същата година беше придружено от улични сблъсъци, по време на които четирима души бяха убити от експлозия на граната на площада близо до парламента. Въпреки протестите, предишната управляваща партия успя да внесе изменение: към преходните (временни) разпоредби беше добавен кратък параграф, според който специалният ред на местното самоуправление в някои области на Донецк и Луганск е уреден с отделен закон. Това е законът, приет през 2014 г.

Но към момента на изменението на Конституцията, този закон беше изяснен. Факт е, че през есента на 2014 г. в Украйна бяха проведени парламентарни избори. И новия състав на Върховната Рада въведе в текста, съставен от предшествениците, списък с условия, изпълнението на които е задължително за началото на действието на самия закон. Сред тези условия са прекратяването на огъня, изтеглянето на войски, осигуряването на режим за сигурност, възстановяването на украинската юрисдикция в региона.

Тъй като условията не бяха изпълнени, законът макар и валиден за три години, но не беше приложен на практика. Независимо от това, Върховната Рада, под натиска на президента Порошенко и западните партньори на Украйна, удължи валидността му няколко пъти. Миналата година Кърт Волкър убеди украинските депутати за необходимостта от подновяване.

В Украйна се провеждат парламентарни избори

На 21 юли украинците ще изберат нов парламент, съобщи АФП. Володимир Зеленски, се стреми да въведе политически новаци във властта и да ...

Преди година Върховната Рада събра трудно 226 гласа, така че законът за специалната процедура за местно самоуправление в някои области на Донецк и Луганск да се счита за валиден до края на 2019 г. Придружителите на Порошенко увериха депутатите, че решението за удължаване на закона ще спомогне за ускоряване на преговорите за въвеждане на международна мироопазваща мисия в Донбас.

Въпросът за миротворците е все още отворен. Още през януари 2018 г. Върховната Рада прие закон “За особеностите на държавната политика за гарантиране на държавния суверенитет на Украйна във временно окупираните територии в Донецка и Луганска област”, които пресата нарича закон “за деокупация” или “за реинтеграция”. В него се казва: "Руската федерация извършва престъплението агресия срещу Украйна и извършва временна окупация на част от нейната територия." Според този закон ДПР и ЛНР са признати за „временни окупационни администрации“, а украинските действия в Донбас престават да се наричат антитерористична операция и се превръщат в операция на обединените сили „за осигуряване на национална сигурност и отбрана, възпиране и отблъскване на въоръжената агресия в Донецка и Луганска област“.

Това означава, че украинската страна, по време на президентството на Петро Порошенко, твърдо защитава позицията, че не в Донбас няма вътрешен конфликт, а военни действия поради външна агресия. И урегулиране е възможно само след връщането на Украйна на контрола над границата с Руската федерация, елиминирането на ДНР / ЛНР и възстановяването на предвоенния ред. Всичко това трябва да стане с подкрепата и контрола на мироопазващата мисия на ООН.

В Донецк и Луганск не възприемат украинския подход за оценка на ситуацията и, съответно, отказват да признаят законите, приети от Върховната Рада под лозунга за прилагане на споразуменията от Минск. В Русия, основният недостатък на действията на украинската страна е бил посочен по-рано – несъгласуването на действията на Върховната Рада със становището на ДНР и ЛНР. Законът за деокупацията в Москва като цяло се смяташе за опит да се попречи на изпълнението на Минските споразумения. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки решенията на украинския парламент (по времето, когато те бяха направени), заяви: „Той съдържа текст, в която Руската федерация се нарича агресор и няма споменаване на Минските споразумения. Изцяло от правна гледна точка, разбира се, такава формулировка нито de jure, нито de facto може да бъде приемлива за нас. " Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че украинското законодателство "явно противоречи на Минските споразумения и подкопава мирното споразумение".

Всички тези закони са все още валидни. Въпреки това, те не позволяват да се реши проблема на Донбас. До края на мандата на предишния състав на Върховната Рада, група депутати заведе дело пред Конституционния съд, искайки да бъде обявен за неконституционен Закона за специален ред на местното самоуправление и амнистия на лицата, които не са извършили тежки престъпления “). Оксана Сироид, представител на партията „Самопомощ“, заместник-председател на Върховната Рада, заяви, че законите, приети за изпълнение на Минските споразумения, трябва да бъдат отменени: „Минските споразумения са класическа сделка с дявола. Защото за връщането на територията трябва да дадем душата си на Русия - независимост, суверенитет, език. " Тя отбеляза, че след като Зеленски дойде на власт, „Русия твърди, че е правила отстъпки и е предлагала моркови - размяната на затворници и разрушаването на укрепления… Но в Страсбург камшикът веднага удари - Медведчук каза ясно цената, която Украйна трябваше да плати за концесии на Русия. Най-важното във фактурата за плащане е специалният статут на отделните области на Донецк и Луганск.

Путин опрости получаването на руско гражданство от жители на украинските части на Луганска и Донецка области

Президентът на Русия Владимир Путин увеличи броя на украинските граждани, които могат да получат руско гражданство с опростена процедур...

Сега в Киев се изразяват опасения, че мирът в Донбас ще бъде осигурен чрез предоставянето на специален статут на ДНР и ЛНР в Украйна. Това означава гарантиране на правата на регионите да развиват специални отношения с Русия и в същото време да влияят на външната и вътрешната политика на Киев. Какво мислят западните партньори на Украйна все още не е известно. Участниците в "нормандския формат" се споразумяха за среща на лидерите, но нейното провеждане беше отложено до момента, в който изборите за Върховната Рада приключат. В началото на юли Кърт Волкър заяви в интервю за Гласът на Америка: “Когато бъде избран новият парламент, ще е необходимо да се актуализират някои закони за изпълнението на Минските споразумения. Например, предложената децентрализация в рамките на Конституцията, въпросът за специалния статут и амнистия и възможността за провеждане на местни избори (в Донбас. - "НГ"), когато ситуацията позволява. "

Както знаете, президентът Зеленски в своето видеопослание предложи лидерите на Украйна, Русия, Германия, Франция, Великобритания и Съединените щати да проведат среща в Минск, за да обсъдят всички въпроси, свързани със положението в Донбас. Владимир Путин коментира предложението на украинския президент: „Никога не сме отказвали нито един от предложените формати, включително разширяването на„ нормандския формат ”. Руският президент посочи важни нюанси за организиране на срещата. Първо, преговорите трябва да бъдат добре подготвени: “Второ, ще бъде възможно да се говори повече или по-малко за нещо след окончателното формиране на новото правителство на Украйна и провеждането на избори за парламента на страната. Трето, не знам как реагират други участници в предложения формат. "

След посещението на Волкър в Киев ще стане ясно дали САЩ са готови за такава среща. И какво точно препоръчват новите украински власти в подготовката за преговорите на „Нормандската четворка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари