Войната в Украйна се води и за минералните и енергийни ресурси на страната

8562
Войната в Украйна се води и за минералните и енергийни ресурси на страната
Снимка: iStock

Кремъл краде от Украйна основополагащите съставки на нейната икономика - природните ѝ ресурси. Това пише в анализ вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Ще посмее ли Путин да взриви бъдещ завод "Байрактар" на зетя на Ердоган?

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира плановете на турската компания Baykar ("Байрактар") да уреди производството на...

След близо шест месеца битки, водената от Москва война ѝ спечели разширен контрол над някои от най-богатите на минерали земи в Европа. В Украйна се крият някои от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, находища на неизползван литий и масивни находища на въглища. Заедно те се оценяват на десетки трилиони долари.

По-голямата част от тези находища на въглища, които в продължение на десетилетия захранваха жизненоважната стоманодобивна индустрия на Украйна, са съсредоточени в източните части, където контролът на Москва е най-стабилен. Това ги поставя в руски ръце, заедно със значителни количества други ценни енергийни и минерални находища, необходими за всичко - от части за самолети до смартфони, според анализ на канадската организация за оценка на геополитически рискове SecDev, направен специално за американския вестник.

Politico: Реалната опасност от украинската АЕЦ Запорожие

Русия притежава огромни количества природни ресурси. Но лишаването на Украйна от собствените ѝ ресурси стратегически отслабва икономиката на страната, принуждавайки Киев да внася въглища, за да поддържа осветлението в градовете. Ако Кремъл успее да анексира украинската територия, която е завзел - което според американски представители Москва ще опита да направи през идните месеци - украинското правителство ще загуби достъп до близо две трети от залежите си.

Страната би загубила и множество други ресурси, включително запаси от природен газ, петрол и редки минерали – които са от съществено значение за някои високотехнологични компоненти.Това от своя страна може да попречи на западноевропейското търсене на алтернативи на вноса от Русия и Китай.

Украйна може да стреля, ако руснаците опитат да превключат АЕЦ Запорожие към Крим и Русия

Украинската армия е готова да обстрелва всеки електроповод, който руснаците биха опитали да използват, за да изключат украинската ел. с...

"Най-лошият сценарий е Украйна да загуби територия, да няма повече силна суровинна икономика и да стане нещо подобно на някоя от балтийските републики, държава, която не е в състояние да поддържа индустриалната си икономика", заяви Станислав Зинченко, главен изпълнителен директор на базирания в Киев център за икономически анализи ГМК. "Точно това иска Русия. Да ни отслаби", допълва той.

Защо САЩ не могат да разчитат на Европа в битката с Русия?

Украйна е широко известна като селскостопанска сила. Но като източник на основни суровини, страната има находища на 117 от 120-те най-широко използвани минерали и метали и е основен източник на изкопаеми горива. Официалните уебсайтове вече не показват геолокациите на тези находища - правителството, позовавайки се на националната сигурност, ги свали в началото на пролетта. Но анализът на SecDev показва, че под руски контрол в момента се намират украински енергийни и минерални залежи на стойност поне 12,4 трилиона долара. Това е почти половината от доларовата стойност на 2209 депозита, прегледани от компанията. В допълнение към 63 процента от находищата на въглища в страната, Москва контролира 11 на сто от находищата на петрол, 20 на то от находищата на природен газ, 42 на сто от металите и 33 на сто от находищата на редки и други важни минерали, включително литий. Някои от тях са трудни за достигане, а някои са загубени още при анексията на Крим или водената осемгодишна война с проруските сепаратисти в източната част на страната.

От началото на нашествието насам обаче, Кремъл непрекъснато разширява притежанията си. Според SecDev и ръководители на украинската минна и стоманодобивна промишленост, Русия е завзела 41 въглищни находища, 27 находища на природен газ, 14 находища на пропан, девет нефтени находища, шест находища на желязна руда, две - на титанова руда, два обекта, свързани с добива на циркониевата руда, един - за стронций, един за литий, един за уран, едно златно находище и важна кариера за варовик, използван преди това за производството на украинска стомана.

В стил да защитим "изконните западни ценности": Страх във Великобритания от енергиен апокалипсис

Русия иска пълзящ пожар на Балканите

Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и с тази своя нагласа се вписват сред онези балкански лидери, които са приятел...

Според Роман Опимах, генерален директор на Украинската геоложка служба, правителството в Киев все още оценява отражението на войната върху минералните ресурси. Но предвид това каква част от украинските суровини са в източната и южната част на страната, той предполага, че стойността на загубените запаси надвишава изчислената от независимия анализ.

По-голямата част от петролните и газовите запаси на страната остават под неин контрол. Но за Западна Европа засиленото заграбване на украински земи от страна на Русия е тактически провал. "Руската окупация на украинска територия има преки последици за западната енергийна сигурност", според Робърт Муга, съосновател на SecDev. "Ако европейците не успеят бързо да диверсифицират източниците на петрол и газ, те ще останат силно зависими от руските въглеводороди", добавя той.

Най-голямата заплаха е за бъдещето на Украйна. След 2014 г., когато Украйна загуби приблизително 7% от територията си, критичните западни инвестиции в енергийния и минния сектор се отдръпнаха. Сегашната война има същото въздействие. Анализатори казват, че лицензите за други находища на минерали, продадени от украинското правителство миналата година, сега се търгуват с големи отстъпки, тъй като инвеститорите се съмняват в жизнеспособността на добива.

Ударът върху Украйна е много по-тежък поради превземането на ключови украински пристанища и широката блокада на Черно море. Някои анализатори виждат изгубените морски транзитни маршрути като по-значими от изгубените минерални запаси - особено въглищата, въпреки текущата им стойност - докато други страни преминават към по-екологична енергия.

"Суровините като въглищата не са бъдещето, те са миналото", според Андерш Аслунд, икономист, който отдавна проучва Украйна. "По-важното е дали Украйна ще загуби пристанищата си, които не мисля, че ще изгуби. Ако нямаха тези пристанища, щеше да им се наложи да изградят напълно нова инфраструктура за износ".

Човечеството е изчерпало ресурсите на планетата за 2015 година

Човечеството вече е изразходило ресурсите, които планетата може да му осигури за 2015 година. Това означава, че от днес планетата вече ...

В опита да рестартира икономиките в завладените територии, Русия може да се опита да възобнови добива и производството на стомана - както изглежда направи в един от двата големи завода за стомана в превзетия Мариупол. Вероятно обаче ще се сблъска със значителни логистични пречки, включително липсата на достъп до предишни купувачи. Въпреки че изземването на резерви може да помогне за постигането на военна цел - да се отслаби прозападната Украйна - малцина очакват Русия да желае или да може да направи мащабни инвестиции, необходими за извличането на минералите.

Руски военен експерт предупреждава: Русия може да затъне здраво на фронта в Украйна

Тези предположения се основават отчасти на това, което Русия направи с мини, превзети през 2014 г. В рамките на около година производството беше силно ограничено, до голяма степен защото Украйна отказа да купува въглища от окупираните територии, а Русия има огромни собствени запаси. Москва се опита и да наводни някои превзети въглищни мини, за да ги направи безполезни, ако Украйна си върне загубената територия.

Главният изпълнителен директор на енергийната компания ДТЕК Максим Тимченко не смята, че руснаците наистина се нуждаят от тези суровини. "Те просто се опитват да унищожат нашата икономика", смята той.

Но ако са необратими, подобни загуби биха принудили останалата част от Украйна да пренастрои икономиката си. Възможната положителна страна на нещата е евентуална модернизация, която да направи остарелите стоманодобивни заводи по-ефективни и по-екологични. Първоначалните оценки сочат, че цената за възстановяване на икономиката като цяло започва от 750 милиарда долара.

Bloomberg: Русия търси по света оръжия за войната срещу Украйна

В края на миналия месец търговски кораб, на който САЩ налагат санкции, преминава през турския проток Босфора на път от Сирия за Русия. ...

Някои икономически експерти предполагат, че дългосрочното въздействие на войната може да бъде притъпено, дори ако Украйна отстъпи значителни територии, стига да акцентира върху секторите на технологиите и услугите, които подпомогнаха растежа през последните години и разшириха стремежа към алтернативни енергии. Но задачата пак щеше да остане трудна. Неотдавнашният опит на Украйна да модернизира енергийната си мрежа беше провален от войната. Почти половината от нейните централи за възобновяема енергия – включително 89 процента от вятърните паркове – са в завзети територии или зони на конфликт. Повече от половината вятърни паркове са затворени.

Всяко усилие за възстановяване с широкомащабни чуждестранни инвестиции вероятно ще изисква истински край на сраженията - а не нов продължителен, но сдържан конфликт с Русия. "Украйна не само ще загуби голяма част от територията и ресурсите си, но и ще бъде постоянно уязвима от нова атака от страна на Русия", казва Джейкъб Къркегор от базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън". "Никоя здравомислеща частна компания не би инвестирала в останалата част от Украйна, ако това се превърне в замразен конфликт", категоричен е той.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари