Всяка седма жертва на Covid-19 е заради фините прахови частици

2438
Всяка седма жертва на Covid-19 е заради фините прахови частици
Снимка: iStock/Guliver

Лошият въздух е "приятел" на Sars-CoV-2. Учените съобщават в кои региони на света частиците от продуктите, които се изгарят ускоряват разрушителното действие на възбудител, пише германското изданиеFrankfurter Allgemeine Zeitung.Това, че фините прахови частици с размер до 2,5 мкм, отделящи се при работата на транспорта, въглищните електроцентрали, двигатели и камините предизвикват сериозни възпаление е известно вече няколко години. Разбира се, тези частици не могат да се размножават самостоятелно, като вирусите, но имат една обща черта - проникват не само в белите дробове, но и в кръвоносните съдове, като увреждат клетките на вътрешните стени на артериите, докато възпалението не предизвика запушване. 

В сп. Lancet Planet Health италиански и американски учени от екипа на Паоло Джиани са анализирали данните за Covid-19 и показателите за съдържание на токсични вещества във въздуха от над 2,5 хиляди измервателни станции в Китай и Европа. Изчислено е колко човешки живота са могли да бъдат спасени, благодарение на намаляването на вредните емисии, предизвикано от първия локдаун

Важните въпроси за коронавируса, на които не получаваме задоволителен отговор

Вече месеци наред продължава кризата с коронавируса. Броят се положителни тестове и се определят за "случаи" хора, които нямат симптоми...

В Китай в периода от началото на февруари до края на март съдържанието на фини прахови частици е намаляло до 14,5 мкг на кубичен метър, което е приблизително 30%.  В Европа от 21 февруари до 17 май замърсяването на въздуха е намаляло със 17%. В резултат на това в Китай, благодарение по-чистия въздух по време на локдауна 24 200 души са запазили живота си, а в Европа - 2190. Що се отнася до дългосрочните последици, а именно преждевременните смъртни случаи заради фините прахови частици, то в зависимост от това колко бързо регионите са се върнали към предишното ниво на замърсяване,  по сметките на учените в Китай са оцелели 76 400 души, а в Европа - почти 30 хил. души.

В сп. Cardiovascular Research учените от Института по химия "Макс Планк" и от университета в Майнц представят данни, които показват, че фините прахови частици действително атакуват не само непосредствено тъканите на белите дробове, но и активира активността на рецепторите ACE-2 на повърхността на клетките и в частност на вътрешните стени на съдовете. Това улеснява попадането на вирусите в клетките и тяхното (на вирусите) размножаване. Освен това повишената концентрация на фини прахови частици във въздуха увеличава времето на "запазване" на коронавирусите във въздуха, тъй като те се прикрепят към частичките прах. 

Като цяло фината прах е съществен катализатор  - там, където се изгарят много въглища и се наблюдава висока плътност на населението, например в Чехия или Китай, до 27-29% от всички смъртни случаи, свързани с Covid-19 може да се свържат с въздействието на вредните вещества. В Германия този показател е 22%, а в САЩ - 18%, уточнява Frankfurter Allgemeine.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари