Въздушното пространство на Северна Македония - победа за Гърция над България и Турция

14495
Въздушното пространство на Северна Македония - победа за Гърция над България и Турция
Снимка: iStock/Guliver

„Гръцки и американски военни самолети наскоро приветстваха влизането на Северна Македония в НАТО, като прелетяха през въздушното пространство на балканската страна“. Това пише електронното издание на вестник Kathimerini в редакционен коментар, цитиран от агенция "Фокус".

В рамките на Регионът за полетна информация на Скопие (FIR) преминаха четири изтребителя F-16 от гръцките военновъздушни сили (ВВС), придружени от двойка американски бомбардировачи B-1B, провеждащи далечна стратегическа мисия над европейските страни и Черноморския регион в контекста на подобряването на оперативната съвместимост на съюза и подчертаването на сътрудничеството между страните от НАТО.

Северномакедонско сдружение: България твърди, че и сръбският език е български

„Българската академия на науките (БАН) публикува книга, в която се казва, че български езикови корени могат да бъдат намерени в о...

Новината е поредно потвърждение за ролята на Гърция на Балканите. Настоящото правителство остави на заден план вътрешните разделения около Преспанския договор за името на Северна Македония и много правилно използва всяка възможност да подчертае, че Гърция се придържа изцяло към споразумението. Това се разглежда като признак на зачитане на институционалната приемственост на гръцката държава, но също така е обусловено от нуждата да се преследват геополитическите интереси на страната.

Междувременно сделката за името все още среща опозиция в Северна Македония. Докато страната се отправя към парламентарни избори (първоначално вота беше насрочен за 12 април, но трябваше да бъде отложен на фона на мерките срещу коронавируса), демокрацията остава крехка и настроението там е дълбоко поляризирано. 

В този смисъл това, че гръцките изтребители контролират въздушното пространство на Северна Македония е жест със специален символизъм, но и практическа важност, защото цели да парира амбициите на други регионални играчи да разширят влиянието си в северната съседка на Гърция. 

Тук трябва да се отбележи, че и Турция, и България искаха да поемат задачата да отговарят за въздушното пространство на Северна Македония. Турция дори свързваше възможността за потенциалното наблюдение на македонското небе със създаването на военна база в страната. 

Северна Македония в координация със съседните страни за отваряне на границите

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче съобщи, че в момента координират действията си със съседните страни и...

В същото време гръцките ВВС контролират въздушното пространство на още две балкански страни – Черна гора и Албания. По този начин Атина е в позиция да проектира своята военна мощ отвъд националните си граници, разбира се, винаги в контекста на колективно взетите решения и със съгласието на участващите в схемата страни - а не чрез оказване на натиск или насърчаване на произволни претенции.

Членството на Северна Македония в НАТО ще улесни двустранното сътрудничество в областта на отбраната между Скопие и Атина. Гърция е естественият партньор на балканската страна не само по отношение на сигурността, но и на икономическото развитие и търговията.

В същото време това ще позволи на Гърция да играе роля в преобразуването и поставянето на стратегически цели от страна на най-новия член на НАТО - процес, който ще има очевидни последствия за геостратегическия пейзаж на региона, пише още гръцкото издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...