Възможен ли е нов двуполюсен свят между САЩ и Китай?

4381
Възможен ли е нов двуполюсен свят между САЩ и Китай?
Снимка: iStock

Все по-интензивната конкуренция между САЩ и Китай ще създаде „нов двуполюсен свят“, предвиди първият дипломат на Европейския съюз. Това пише американското издание Washington Examiner в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

„Ще има нов двуполюсен ред между САЩ и Китай - който, разбира се, няма да обхване целостта на международните отношения, но ще играе неразделна роля“. Това заяви на Мюнхенската конференция по сигурността в неделя Жозеп Борел, испански политик, който ръководи дипломатическия корпус на ЕС.

Тази оценка съдържа частично повторение на американските предупреждения, че Китай води „Студена война“ срещу САЩ, което представлява далечна заплаха за всички западни демокрации. И въпреки това Борел отказа да призове европейските съюзници да стегнат редиците си с Вашингтон в засиленото съперничество с Пекин.

САЩ са най-големият шпионин в света, смята Китай

Като най-големия шпионин в киберпространството бяха определени САЩ от говорителя на китайското външно министерство Ген Шуан, цитиран от...

„Тук Европа трябва да бъде бдителна“, предупреди Борел. „Европа не трябва да бъде хваната по средата на този двуполюсен модел“.

Тези коментари вероятно ще разочароват американските служители, които работят за обединяване на европейските съюзници, за да възпрепятстват потенциалните заплахи от нарастващата комунистическа сила. 

„Нашето колективно бъдеще може да бъде поставено под въпрос, ако сега не направим трудните избори за в дългосрочен план“, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер отново в Мюнхен. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбер, за разлика от Борел, отбеляза също, че нарастващата сила и способността на Китай да застрашава американските интереси трябва само да накара американските служители да ценят европейските съюзници още повече.

НАТО обяви, че няма да оказва подкрепа на Турция в Идлиб

НАТО няма намерение да оказва на Анкара конкретна военна подкрепа в случай на турска операция в Северна Сирия. Това разкрива пред ТАСС ...

„Ако Съединените щати са загрижени за Китай, големината и възхода на Китай, тогава е още по-важно да поддържате НАТО - да задържите близките си приятели и съюзници“, заяви в телевизионно интервю Столтенберг в събота в кулоарите на конференцията. „Защото заедно с Европа и Канада, ние представляваме 50 процента от световната военна мощ и 50% от световната икономика, затова заедно сме силни“. 

И въпреки това американските служители се бориха да убедят европейските съюзници, че китайските телекомуникационни компании „са троянски коне на китайското разузнаване“, както счита държавният секретар Майк Помпео в петък. Европейските съюзници са особено шокирани от оттеглянето на Тръмп от ядрената сделка с Иран и подновяването на икономическите санкции срещу Техеран, тъй като смятат, че споразумението е обезвредило ядрена криза, коментира изданието.

„Нуждаем се от сътрудничество със САЩ, но, разбира се, трябва да реагираме, когато САЩ заемат позиции, които не съответстват на нашите интереси или на нашите ценности“, обясни Борел. „Ако вашият приятел направи нещо, което ви боли, тогава, разбира се, вие ще го помолите да коригира тази мярка“.

Още по темата може да прочетете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари