Взривът в Бейрут - ще удари ли сериозно по "Хизбула"?

4296
Взривът в Бейрут - ще удари ли сериозно по "Хизбула"?
Снимка: Getty Images/Guliver

Във вторник столицата на Ливан Бейрут беше разтърсена от най-тежката експлозия след тази, извършена при нападението, при което на 14 февруари 2005 година беше убит бившият премиер Рафик Харири.

Политически анализатори смятат, че катастрофата, която се случи в пристанището на Бейрут и засега се счита, че е отнела живота на 135 души, ще отбележи повратна точка в историята на Ливан и ще причини опасни разриви в Близкия изток, пише в анализ на Анадолската агенция, цитиран от БГНЕС.

Ще има ли последствия за собственика на товара, взривил пристанището в Бейрут?

Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, според ливанските медии, е принадлежал на бизнесмена от Русия Игор Гречушкин. В мо...

Въпреки че на пръв поглед взривът може да изглежда като случайно събитие, експерти предвиждат, че резултатите от него ще имат ефект на "стратегически действия".

Макар да има сериозни протести в страната, които са активни от няколко месеца поради една от най-тежките икономически кризи в Ливан след гражданската война през осемдесетте години на миналия век и други събития в Сирия и Израел, свързани с Ливан, засега няма и най-малката индикация, която да сочи външна атака.

Фактът, че Бейрут се контролира от шиитската организация "Хизбула", повдига множество въпросителни. Ливанският президент Мишел Аун постави под въпрос съхраняването на такова количество силно експлозивни химикали в склад в продължение на 6 години.

Ливанските власти съобщиха, че първият пожар, след който стана голямата експлозия, е избухнал в склад номер 12, който принадлежи на "Хизбула". Тези събития поставиха Хасан Насрала, ръководител на "Хизбула", в центъра на обвиненията.

Столичният архиепископ на сирийската маронитска църква в Антиохия Бечара Бутрос Рай подчерта отново необходимостта Ливан да остане безпристрастен по отношение на "Хизбула".

Москва изпрати втори самолет в Бейрут

Втори самолет с руска помощ и специалисти пристигна в Бейрут, съобщиха от пресслужбата на руското Министерство за извънредни ситуации. ...

Външният министър Насиф Хити подаде оставка пред премиера Хасан Диаб в понеделник, чието правителство се разглежда като придатък на "Хизбула".

Специалният трибунал за Ливан трябваше да обяви присъдата си за отговорността за убийството на Рафик Харири в петък, 7 август. Някои смятат, че обвинението ще се насочи към "Хизбула".

Политическият наблюдател Мохамед Моджахид ал Заяд казва, че събитията преди катастрофата наклоняват везните към "Хизбула", но че Израел е страната, която има максимално полза от нея. Според Заяд, натискът срещу "Хизбула" в Ливан ще се увеличи след експлозията, докато Насрала ще бъде в затруднено положение на международната сцена. Според него, целта на взрива е бил бившият премиер и син на Рафик Харири - Саад.

От своя страна има такива, които вярват, че последните събития в Ливан ще отдалечат тази страна от Иран и ще я доближат до Европа и Съединените щати. Тези наблюдатели припомнят, че Франция оказва натиск върху САЩ да се намесят в Ливан, но администрацията на Доналд Тръмп не гледа с добро око на тази идея. Въпреки това, експлозията предоставя на САЩ възможност да се включат повече в Ливан.

Предполага се, че "Хизбула" ще губи позиции в Ливан отсега нататък, докато влиянието на Саад Харири ще нараства.

Домашен арест за служители на пристанището в Бейрут

В Ливан поискаха от армията да постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняванет...

Още: "Амониевият нитрат: От манна до проклятие за света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари