Washington post: Македония е малка страна с голям руски проблем

4650
Washington post: Македония е малка страна с голям руски проблем
Снимка: iStock/Guliver

Вестник Washington post отбелязва, че през последните седмици през Скопие, скромната столица на малка Македония, която е по-малка от Мериленд и има население от едва два милиона, минаха редица западни официални лица.

Изданието обръща внимание на визитата на американския министър на отбраната Джим Матикс, който нарече Македония „надежден партньор по сигурността и даваща ценен принос за световния мир и сигурност“.

Какви са ползите на Русия от Македония?

Ако компромисът за името бъде отхвърлен, приближаването на Македония към Европейския съюз и НАТО ще бъде блокирано за дълъг период от в...

Защо се вдига толкова шум, пита Washington post. Отговорът е, че на 30 септември гражданите ще гласуват дали да променят името на страната на Северна Македония , за да се сложи край на десетилетия дългогодишен спор със съседна Гърция и да се проправи пътят за членство в Европейския съюз и НАТО.

Този избор обаче докосна друга геополитическа надпревара между Запада и Русия, която прави всичко възможно, за да подкопае гръцко-македонското споразумение и с това да блокира разширяването на НАТО. Това, което е впечатляващо, е разликата в тактиката: Докато западните демокрации ласкаят македонците с действия и изявления като тези на Матис и германския канцлер Ангела Меркел, Русия провежда скрита пропагандна кампания, наводнява социалните медии с фалшиви новини и субсидира местни екстремисти, които организират протести. „Без съмнение, (руснаците) са прехвърлили пари и те, също така, провеждат кампании за по-широко влияние“, каза Матис.

Операцията на Москва прилича на тези, които проведе в САЩ, Великобритания и други демокрации преди неотдавнашните избори. Главна характеристика са лъжливите профили в социалните медии, които разпространяват отровни и погрешни информации. New York Times цитира западни дипломати, според които във Фейсбук се появяват всеки ден десетки нови страници, които искат бойкот на референдума: а някои дори съветват хората да запалят своите бюлетини за гласуване. Те разпространяват лъжи за полицейски действия срещу противници на промяната на името. Един активист от гражданската общност каза , че снимка на известна певица, която беше била нападната при битов инцидент, се завъртяла в социалните мрежи с твърденията, че била пребита, докато протестирала.

Решителността на режима на Владимир Путин да унищожи договора за името, дори и за сметка на приятелските отношения с Гърция, е поучителна. Македония не граничи с русия, но е обкръжена от три страни от държави-членки на НАТО. Тя не представлява никаква заплаха за Русия, но нейното влизане в трансатлантическия съюз и европейската общност ще помогне за стабилизиране на исторически нестабилния ъгъл на Европа. Кампанията на Москва е още едно напомняне, че Путин разглежда отношенията със Запада в съотношение победител-губещ: Всяка придобивка за демокрациите, колкото и да е малка, се счита за смъртна заплаха, допълва БГНЕС.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" : Да кажем истината за действията на Москва в Македония

Русия няма да се стресне особено от предупреждението на американския министър на отбраната Джеймс Матис да не се бърка в Македония. Защ...

Засега изглежда, че призивите на Запада ще овладеят руските претексти... Проучванията показват, че предложението ще мине на референдума, което ще даде на македонския парламент основата за одобряване на необходимите промени в конституцията. Но независимо от резултата, едно послание от Македония е ясно: Путин продължава да склонен към подкопаване на Запада и неговите институции, когато и където може.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари