Washington Post: Путин получи своята бърза ваксина, но американците биха предпочели да изчакат доказаната

4671
Washington Post: Путин получи своята бърза ваксина, но американците биха предпочели да изчакат доказаната
Снимка: iStock/Guliver

Преди време, когато много американци все още четяха два вестника на ден - по един сутрин и вечер - се роди поговорка: „Вечерният вестник отразява новината, а сутрешния - подробностите". Работейки за два (вече несъществуващи) вечерни вестника, аз съм убедена, че тази ситуация трябва да се промени. Принципът обаче остава същият: в бързината да побеждават конкурентите си и да бъдат първите, които разказват историята, вестниците често грешат в първите си материали и трябва да направят значителни и дори цялостни корекции в новините впоследствие. Необходимо е време, за да се публикува цялата история, пише журналистката Кейтлин Паркър в коментар, публикуван в The Washington Post и преведен без редакторска намеса в БГНЕС. Ето какво гласи той: 

За тази важна истина ми напомни новината за Русия, която обяви създаването на ефективна ваксина срещу COVID-19, която Владимир Путин нарече "Спутник-V".

Това е интересно. Дори в последната фаза на клиничните изпитания върху хора тази ваксина предизвика безпокойство относно компромисите, които московският институт „Гамалея“, който я разработи, направи в опит да се пребори със сроковете.

Името на ваксината разкрива сърцевината на историята. "Спутник", разбира се, ни препраща към първия изкуствен спътник на Земята, създаден от тогавашния Съветски съюз и изстрелян в космоса на 4 октомври 1957 г. Става дума за изкуствен спътник с размерите на топка за волейбол, който орбитира Земята за около три седмици, преди батериите му да бъдат изчерпани. След като мълчаливо обикаляше нашата планета още няколко месеца, най-накрая той отново влезе в атмосферата и така приключи неговата история. Но това вече нямаше значение - Съветският съюз беше доволен от факта, че изпревари САЩ, които още се занимаваха със стартовата площадка.

По това време съперничеството беше много мотивиращо: Съветският съюз и американците се състезаваха за разработване на ракети, двигатели и технологии, които да могат да напуснат и да влязат обратно в атмосферата.

Днес егото им нарасна още повече - стана пропорционално на задачата им да спрат смъртоносен вирус, който вилнее из ​​планетата.

Путин гордо разкри, че една от собствените му дъщери е получила новата ваксина и вече има само лека треска. Звучи убедително, нали? Дъщеря ми е жива, значи всичко е наред.

Невъзможно е да се въздържим да не мислим как е протекъл този разговор. Може би Мария и Катерина са теглили жребий? Путин не каза коя от двете му дъщери е била ваксинирана, спомена само, че една от тях „е участвала в експеримента“. Чудя се какво мисли бившата госпожа Путин по този въпрос.

Доброволците, които участват в клиничните изпитания, със сигурност са най-смелите и безкористни хора. Или, както в случая с тестовете на Путин, "доброволците" и военните. Тестването върху хора започна на 17 юни с 76 доброволци. Твърденията на Путин за безопасността на ваксината все още не са убедили другите здравни експерти и изследователските институции, включително Световната здравна организация (СЗО).

Разбира се, Путин наистина може и да е открил вълшебната формула, особено ако руските хакери са откраднали резултатите от изследванията на западните лаборатории. САЩ, Великобритания и Канада съобщиха миналия месец, че Москва се опитва да направи точно това. Русия може би се е натъкнала на правилното решение случайно и е разработила ефективна ваксина, за която Путин твърди, че осигурява две години имунитет.

Ако Русия първа разработи ваксина, това ще покрие поне частично националния престиж на страната, за който Путин така жадува.

Путин се държи като всеки друг бивш офицер от КГБ, който някога е бил ангажиран с разпределението на стоките от съмнително качество в империята.

И така, когато коронавирусът удари Русия, Путин нареди на служителите си да ускорят разработването на ваксина и, както може да се предположи, да създадат вещество, което е по-добро от ваксините на всички останали. Путин е загрижен за своята победа, а "Спутик-V" е подходящата метафора.

Няма да се налага да чакаме твърде дълго, за да видим как вървят масовите ваксинации. Мащабното производство на "Спутник-V" е планирано за началото на следващия месец, като ваксинациите вероятно ще започнат в началото на октомври. Първи ще бъдат, изненада, лекарите, те ще бъдат ваксинирани вероятно през септември, разбира се доброволно.

Истинският тест, разбира се, ще бъде за Путин, когато ваксините влязат в масово производство. Може би тогава ще се ваксинира и другата му дъщеря.

Що се отнася до мен, аз по-скоро ще чакам „сутрешния вестник“, в който всички корекции на материалът от снощи вече са направени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com