За истински дебат относно войната в Украйна призова главен редактор на американска медия

5338
За истински дебат относно войната в Украйна призова главен редактор на американска медия
Снимка: Getty Images

Колумнистът и главен редактор на списание The Nation Катрина ванден Хьовел счита, че събитията в Украйна се гледат от Запада твърде едностранчиво. Пишейки за The Washington Post, тя призовава американската общественост да се обърне към критичното мислене, сдържаност и да не пренебрегва очевидното. Според нея е дошъл моментът да се оспори установената интерпретация на конфликта.

Руската инвазия навлезе в четвъртия си месец и има дълбок ефект върху Европа, глобалния Юг и останалия свят. Пред очите ни се заражда нов военнополитически световен ред. Действията в областта на климата се изместват на заден план, въпреки че зависимостта от изкопаемите горива става все по-силна; недостигът на храна и други ресурси повишават цените и заплашват с масов глад по света; броят на бежанците и вътрешно разселените лица достигна своя пик след Втората световна война - и това също е сериозен проблем. Но войната в Украйна ги измести.

Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

В хода на инвазията в Украйна артилерията сякаш не се споменава толкова често, колкото ударите на руските ракети "Калибър” и "Иск...

Освен това, колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е рискът от ядрен инцидент или авария. И тъй като администрацията на Байдън очевидно реши да отслаби Русия с мащабни доставки на оръжия за Украйна, включително противокорабни ракети, и тъй като американското разузнаване, както се оказа, помага на Киев с всички сили, става пределно ясно: САЩ и НАТО водят прокси война с Русия.

Наистина ли перипетиите, опасностите и различните разходи на тази прокси война не заслужават да се превърнат в основна тема за медиите, за внимателен анализ, дискусия и дебат? Вместо това пресата и политическият елит ни предлагат нещо толкова едностранчиво, че трудно може да се нарече дискусия. По думите на журналиста Мат Тайби, сякаш сме в "интелектуалната забранена за полети зона".

Онези, които се осмеляват да се отклонят от общоприетата гледна точка, биват изгонени от масовите медии или поне не са добре дошли там. В резултат на това алтернативни мнения почти не съществуват. Но вместо масови пристрастия, разнообразието от възгледи и мнения и познания за праисторията няма да ни навредят, нали?

В крайна сметка тези, които говорят за история или говорят за това как самият Запад е ускорил украинската трагедия, в никакъв случай не оправдават действията на Русия. Степента на риторичната или "интелектуалната зона, забранена за полети" може да бъде оценена по демонизирането и очерняването на такива видни фигури като мислителя Ноам Чомски, професора от Чикагския университет Джон Миршаймър и бившия американски посланик Час Фрийман – въпреки че те излагат аргументи и вписват конфликта в историческа рамка.

В нашата крехка демокрация несъгласието изглежда не е забранено. Защо тогава анализатори, учени и журналисти не оспорват ортодоксалната идеологема? Наистина ли е невъзможно дори да се съмняваме, че безкрайните доставки на оръжие за Украйна са най-умната стъпка? Наистина ли е невъзможно да се желае по-смислена дискусия за опасностите от ядрения конфликт? Защо се мълчи за подкрепената с факти и история роля на нацизма, на крайнодясното и да, дори на неонацистки сили в Украйна? Възраждането на неонацизма и фашизма днес е чувствителна тема в много страни от Европа и в САЩ. Защо този въпрос по отношение на Украйна се премълчава и дори се отрича?

Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги взеха под покрива си, но сега "самаряни...

Междувременно, както отбеляза един бивш генерал от морската пехота, "Войната е изнудване". Американски оръжейни конгломерати се редят на опашка пред "хранилката". Бойните действия ще отнемат много повече животи на украинци и руснаци, но Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman ще забогатеят. И в новините и по кабелните канали показват само поканени анализатори и "експерти" - по-точно бивши военни, които са се обърнали в консултанти, но настоящите им позиции и клиентела не се разкриват пред публиката.

Това, което силно липсва – независимо дали по телевизията, в интернет или в Конгреса – са алтернативни възгледи. Сдържани мнения, които не са съгласни, че компромисът в преговорите е отстъпление, и тези, които изискват упорита и твърда дипломация, за да се спре огънят и да се постигне резолюция, с която да се възстанови Украйна и да се превърне в суверенна, независима и просперираща сила.

"Кажете как мислите, че ще свърши това" - въпрос на генерал Дейвид Петреъс (бивш директор на ЦРУ) към колумниста на The Washington Post Рик Аткинсън месеци след началото на продължилата почти десетилетие война в Ирак. Прекратяването на настоящите враждебни действия ще изисква ново мислене, способно да оспори конвенционалната мъдрост на нашето време. Както уважаваният американски журналист Уолтър Липман веднъж отбеляза: "Когато всички мислят едно и също нещо, това означава, че никой не мисли много".

ОЩЕ: Символът Z – синоним на епичен провал

Превод: Ганчо Каменарски

Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън

Договорно споразумение изглежда все повече единственият вариант за изход от войната в Украйна. И все пак, почти незабелязано от света, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари