Заради Байдън Ердоган търси приятели в Европа

4494
Заради Байдън Ердоган търси приятели в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Изправен пред потенциално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да прекъсне изолацията си, като поправи отношенията с ЕС поради това, което блокът смята за войнствена външна политика, предава АФП. Ето какво гласи анализът на ангецията, в превод на БГНЕС.

"Връзките между Анкара и Брюксел вървят надолу с темп, който не е наблюдаван скоро, откакто Турция официално започна преговори за присъединяване към блока през 2005 г., процес, който сега е замразен.

И докато Ердоган говори за обръщане на „нова страница“, списъкът с европейските оплаквания е дълъг. Съвсем наскоро Брюксел започна да изготвя списък със санкции заради действията на Турция за търсене на природен газ в Източното Средиземноморие, което предизвика високо напрежение между военни кораби на Турция и Гърция миналата година.

Но и по-стари подозрения продължават да къкрят.

Преките военни намеси на Ердоган в сирийските и либийските конфликти предизвикаха тревоги в Европа, докато неговата откровена подкрепа за Азербайджан в шестседмичната война в Нагорни Карабах разстрои съюзниците на Армения от Запада.

Заплахите на Ердоган да изпрати милиони сирийски и други бежанци, които Турция е приютила, към Европа, ако блокът не успее да осигури повече финансиране, са постоянна заплаха. ИОтделно от това Ердоган влезе вконфликт с френския президент Еманюел Макрон, когото атакува заради отношението му към мюсюлманите, на което Европа реагира, посочвайки мрачната практика на Турция за правата на човека.

Някои смятат, че тази нерешена ситуация е неустойчива за Ердоган. "Анкара не може да си позволи ескалация както със САЩ, така и с Европа, особено с толкова крехка икономика", каза европейски дипломат пред Франс прес.

Търсене на приятели

"Ердоган търси приятели навсякъде", каза Илке Тойгур, анализатор в Германския институт по международни въпроси и въпросите на сигурността и Кралския институт Елкано.

За тази цел Ердоган проведе среща във вторник с посланици на ЕС - определена като "положителна" от някои от участвалите - докато външният министър Мевлют Чавушоглу ще посети Брюксел в четвъртък. Макрон и Ердоган също са разменили писма, които според Чавушоглу биха могли да помогнат за рестартиране на отношенията им, което води до възможна видеоконференция.

Подготовка за Байдън

Победата на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън над Доналд Тръмп, който някога нарече турския лидер „добър приятел“, изглежда е поне частично отговорна за промяната в тона на Ердоган.

Церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън без публика

Този път няма да има дискусии относно размера на тълпата, участваща в инаугурацията на Байдън, защото присъстващи няма да има. В изключ...

"Победата на Байдън размеси картите. Турция очаква следващата администрация на САЩ да е по-малко склонна да прощава", каза европейският дипломат.

Някои назначения от Байдън вероятно ще привлекат вниманието на Анкара, например назоваването на Брет Макгърк в Съвета за национална сигурност, където той ще контролира Близкия изток и Африка. Макгърк е откровен критик на политиката на Турция по отношение на Сирия, където САЩ подкрепят кюрдското опълчение, което Анкара обвинява за нападения на своята територия, и ще изиграе важна роля за формирането на отношенията на Вашингтон с Ердоган.

"Този привиден призив за сближаване с ЕС може да се тълкува като подготовка" за Байдън, каза Синем Адар, сътрудник в Центъра за приложни изследвания на Турция в Берлин. Ердоган някога е бил част от избрана група лидери, които биха могли да наберат Тръмп директно по телефона, но Адар каза, че загубата на тази привилегия с Байдън не е единственият фактор зад опита за сближаване.

Той е изправен пред "нарастващ вътрешен натиск поради икономически проблеми, засилени от COVID-19" и "намаляващ дял на гласовете" за неговата управляваща партия и нейните националистически младши партньори, каза Адар.

Демонстрация на добра воля

Плановете на Байдън: 100 млн. ваксинации за първите 100 дни управление

Джо Байдън възнамерява до края на първия месец от поемането на президентския пост на САЩ да организира създаването на 100 нови центъра ...

Ердоган може да демонстрира добрата си воля, като облекчи натиска върху политическите си опоненти, някои от които са изправени пред съдебни процеси.

"За да бъде приет като достоверен от съюза, всеки сигнал от Анкара за поправяне на отношенията с ЕС, се очаква Анкара да смени скоростите“ по отношение на върховенството на закона и правата на човека, както и външната политика на Турция за конфронтация, каза Адар пред Франс прес. Анализаторът Тойгур заяви, че досега не е имало "конкретни действия в спорни области", които могат да се приемат като демонстрация на добра воля.

Но тя каза, че страните могат да намерят контактни точки за управлението на нелегалната миграция, тъй като това е "въпрос от изключителна важност за стабилността на ЕС". Анкара също се надява да актуализира Митническия съюз, въпреки че Тойгур заяви, че блокът вероятно ще бъде "по-взискателен" на този фронт.

Но докато Европа иска да избегне допълнителни напрежения с Турция, западните дипломати посочват слаб апетит за сближаване в някои райони на ЕС.

"Офанзивата за спечелване на приятелство, провеждана от Турция, остави много европейски държави скептични", каза европейският дипломат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com